POČELO JE! SELAK RASPUDIĆ GRMI U SABORU: ‘Dovoljno je ‘Halo Andrej’ da vas katapultira u predsjednicu Svemira!’, Škoro govori o sapunicama

Autor: M.P.

Nastavak je 8. sjednice Hrvatskog sabora, a Saborski zastupnici raspravljat će o Prijedlogu odluke o izboru predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske, predlagatelja predsjednika Republike Hrvatske.

Hrvatski sabor ovoga bi tjedna trebao izabrati predsjednika Vrhovnog suda. O prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da to bude Radovan Dobronić glasovanje je predviđeno za petak.

Sjednica je počela slobodnim govorima Klubova zastupnika, a prvi na redu je bio Mostov Miro Bulj. Očekivano, goruća tema je rast cijena.

Kako je rekao, u Sabor je donio ‘golu istinu’ i izvadio bocu ulja.

“Litru goriva plaćamo najskuplje, umirovljenici nam jedva preživljavaju. Ova litra ulja koju sam donio je 100 posto skuplja nego prošle godine. Očekujem ministre u Vladi da donesu mjere, one su jednostavne, no država se ne želi odreći svojih trošarina”, rekao je Bulj u Saboru.

Screenshot: Sabor

Zastupnici tražili stanku

Očekuje se da bi zastupnici trebali početi raspravu o prijedlogu novog šefa Vrhovnog suda.




SDP-ov Peđa Grbin traži stanku jer se , kaže, radi o tragičnoj situaciji

“Više od tri mjeseca kasnimo s izborom predsjednika Vrhovnog suda jer HDZ ne želi da se promjeni status quo u hrvatskom pravosuđu. Izbor suca Dobronića može biti taj početak jer se radi o osobi koja je pokazala ljudsku hrabrost da donese odluke na korist građana, ako ovaj izbor ne donese promjenu zakonodavnog okvira, nećemo napraviti ništa, ovo je apel da napokon počnemo raditi”.

Stanku traži i Marija Selak Raspudić u ime Mosta.




“Problem je počeo oko nepoštivanja procedura, HDZ nije htio podržati prvu kandidatkinju, poslali su poruku društvu da se procedura mora poštivati. Šteta da je to bila farsa jer nakon toga imamo situaciju da se naš premijer hvali da ga je na telefon zvala potencijalna kandidatkinja te da joj je de facto dao bianco podršku. Stječe se dojam da je dovoljno ‘Halo Andrej’ da bi vas to katapultiralo u predsjednicu Svemira. Mi živimo u državi u kojoj se premijer javno hvali da je za te funkcije dovoljno ‘Halo Andrej”.

Stanku traže i Hrvatski suverenisti.

11:21 Rasprava o Prijedlogu odluke o izboru predsjednika Vrhovnoga suda

 Božo Petrov u ime Kluba zastupnika Mosta govori o sucu Dobroniću.

“On je rekao da zbog pogrešne sudske prakse u velikoj mjeri se zloupotrebljavaju stvari koje bi trebale biti neosporne, imaju je izlaganje o najobičnijim računima, o njihovoj naplati, osporavanju i to zbog pogrešne prakse sudaca. On primjećuje da se nastavlja koncepcijski krivo poimanje prava i pravosuđa. Ništa od toga o čemu je govorio nisu efemerne teme, većina tema o kojima je govorio jesu problemi na koje Vrhovni sud može utjecati svojom praksom i autorietom. Ovo nije bianco podrška, već podrška onome što je sam govorio da se može napraviti”, rekao je Petrov.

Idući na redu je zastupnik SDSS-A Milorad Pupovac.

“Nakon više mjeseci natezanja oko toga koga ćemo imati za kandidata, konačno smo došli do načina koji je propisan Zakonom, kako da se izabere predsjednika Vrhovnog suda. Sve što je prethodilo bilo je vrsta populističkog nadmetanja. Od dvojice kandidata, Dobronić je dobio najviše glasova na našem odboru za pravosuđe, ne čudi me to jer je njegov program najbolji. Usmjeren na ono što se iz perspektive Vrhovnog suda može napraviti, u tom programu se pokazuje, da nekog tko nije napredovao, iznimno znanje i upućenost u stanje domaćeg pravosuđa, broju predmeta, vrsti sudske prakse i iznimno poznavanje međunarodnih komparativnih pravnih praksi i ukupnog zakonodavnog okvira EU. Zato danas imamo razmjerno jednostavan posao, da izaberemo Radovana Dobronića. Na što on stavlja naglasak? Čini mi se važnim da se osvijesti mjesto EU direktiva u sustavu našeg pravosuđa. Kako povratiti snagu i kredibilnost, kao što vjenčanje kod matičara ima snagu, tako presude sudaca moraju imati snagu. Skidam mu kapu koju nemam, jer on želi vratiti tu snagu. Što će napraviti Vrhovnom sudu koju mu nije dao podršku? Ta vrsta glasanja je potvrda da je naš sustav na nekim mjestima hermetički zatvoren. To moramo izbjeći, zatvoreni krugovi, na javnim i važnim funkcijama su opasni krugovi i to se treba rješavati. Tajni krugovi, koji nisu propisani zakonom i nisu oblik rada koje je zakonodavac dao određenim akterima, su također opasni za državu. Vjerujem da odabirom kandidata Radovana Dobronića ćemo napraviti važan korak prema obnovi povjerenja u mogućnost reforme pravosuđa”, rekao je Pupovac.

Miroslav Škoro u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

“HRT je bio poznat po serijama ‘Malo misto itd’… To nisu bili glumci u kojima netko završi u komi pa na kraju glavna glumica sazna da joj je netko tetak. Na političkoj pozornici se javljaju trakavice, prema izvješćima EK držimo šesto mjestu po priljevu predmeta, peto mjesto po broju neriješenih predmeta. Umjesto da se potrudimo pomoći sudstvu, mi otežavamo. Zabava uz sapunicu za izbor predsjednika Vrhovnog suda traje, a neće se promijeniti ništa bitno. I dalje će ljudi iseljavati, inflacija će iz puzajuće u hodajuću, azijski radnici doći će kod nas raditi poslove koje ovdje nema tko raditi”.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.