Foto: Guliver Image / AP Photo/LIBKOS/Ilustracija

‘POČELO JE, RUSI INTENZIVNO NAPADAJU!’ Izašlo novo izvješće: ‘Sve ukazuje veliku ofenzivu’, Zelenski u utrci s vremenom obilazi europske sile

Autor: Dnevno.hr

Ruske snage ponovno su preuzele inicijativu u Ukrajini i započele svoju sljedeću veliku ofenzivu u istočnoj regiji Lugansk, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izvješću.

Predanost značajnih elemenata najmanje tri velike ruske divizije ofenzivnim operacijama u ovom sektoru ukazuje na to da je ruska ofenziva započela, čak i ako Ukrajinci zasad sprječavaju ruske snage da osiguraju značajne uspjehe, navodi se.

Tempo ruskih operacija duž linije Svatove-Kreminna u zapadnom Lugansku “znatno se povećao tijekom prošlog tjedna”, dodao je ISW.

Pozivajući se na ruske izvore, thinktank je rekao da izvješća tvrde da ruske trupe napadaju ukrajinske obrambene linije i neznatno napreduju duž granice Kharkiv-Luhansk, posebno sjeverozapadno od Svatove blizu Kupjanska i zapadno od Kreminne.

Ranije ovog tjedna, Ukrajina je tvrdila da ruske snage pokušavaju vezati ukrajinske snage borbama u istočnoj regiji Donbasa dok je Moskva okupila dodatne trupe za očekivanu ofenzivu u nadolazećim tjednima, možda ciljajući regiju Lugansk.

Tjedni intenzivnih borbi bjesne oko grada Bakhmuta i obližnjih gradova Soledara i Vuhledara.

Šef NATO-a kaže da Moskva priprema novu ofenzivu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nema znakova da se Rusija priprema za mir. Tijekom zajedničke tiskovne konferencije u srijedu s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, Stoltenberg je rekao:




“Nažalost, ne vidimo znakove da se Rusija priprema za mir. Naprotiv, Moskva se sprema za nove vojne ofenzive. Stoga moramo nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem koje joj je potrebno da ponovno preuzme teritorij i prevlada kao suverena, neovisna nacija.”

Zelenski traži potporu kod europskih saveznika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodno će ipak otputovati na summit Europske unije kasnije u četvrtak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, objavio je njegov ured jutros u priopćenju.

Macron je ranije rekao da će Pariz “nastaviti s naporima” da isporuči oružje Kijevu, dodajući da je Francuska odlučna pomoći Ukrajini prema “pobjedi, miru i Europi”.

“Rusija ne može i ne smije pobijediti”, rekao je, dodajući da je u Ukrajini u pitanju “budućnost Europe”.

Zelenski traži dalekometno topništvo, isporuku obećanih europskih tenkova, borbenih zrakoplova i “streljiva, streljiva, streljiva”, rekao je neimenovani dužnosnik, budući da njegovoj vojsci ponestaje granata sovjetskog tipa i želi zapadne ekvivalente za nastavak ratnih napora. “Kad bismo sve ovo već imali, mogli bismo započeti protuofenzivu”, dodao je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.