Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

POČELI PREGOVORI O NOVOM ZAKONU O RADU: HUP traži da se osuvremeni zakonsko uređenje rada na daljinu

Autor: Hina / I.Br.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izvijestila je u petak da su na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava počeli pregovori o novome Zakonu o radu (ZOR), gdje su HUP i sindikati predstavili najproblematičnije dijelove postojećeg zakona koje nužno treba mijenjati.

Iz HUP-a poručuju kako su na sastanku raspravljali o temama koje su oni već prethodno iznosili u medijima kao posebno problematične i koje nužno trebaju mijenjati.

“To su, prije svega, fleksibilizacija samog ZOR-a na području ugovora o radu i radu na daljinu. U HUP-u smatramo potrebnim osuvremeniti zakonsko uređenje rada na daljinu kako bi se radnicima omogućio povremeni rad na daljinu te u skladu s tim i jednostavnija provedba za poslodavce”, navodi se u priopćenju HUP-a.

Smatraju kako je kriza dodatno ukazala na nužnost brzog prilagođavanja u svim segmentima poslovanja, pa i u djelu radnog zakonodavstva.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić izrazio je zadovoljstvo pokretanjem službenih pregovora o izmjenama ZOR-a jer već godinama upozoravaju na potrebu usklađivanja odredbi ZOR-a sa suvremenim potrebama tržišta rada.

Jedan od zahtjeva HUP-a također je pojednostavljivanje administriranja radnog vremena koje poslodavcima trenutno predstavlja još jedan namet u poslovanju.

Stoga traže veću fleksibilizaciju radnog vremena, odnosno pojednostavljivanje odredbi o preraspodjeli i nejednakom rasporedu radnog vremena.




Na sastanku su također bili čelnici triju sindikalnih središnjica  – predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Novosel je istaknuo da je sastanak Vlade sa sindikatima i HUP-om bio konzultativan kako bi sve strane iznijele svoje prioritete, a kao prvi prioritet naveo je reguliranje radnog vremena.

“Imamo prekomjerni prekovremeni rad, masa radnika odlazi iz Hrvatske, jedan ne može raditi za dvojicu, prekovremeni se rad u pravilu ili ne plaća ili vrlo malo plaća, imamo problem s nejednakim rasporedom radnog vremena, mora se drugačije regulirati”, istaknuo je Novosel.




Kao drugo važno pitanje istaknuo je pitanje ugovora na određeno vrijeme.

“Ne u kontekstu, kao što to govori ministar Aladrović, da će se s fleksibilizacijom ugovora na neodređeno suzbiti broj ugovora na određeno vrijeme, mi smatramo da to sigurno neće biti tako. Taj dio se eventualno može dodatno regulirati s obavezom isplata otpremnina i za rad na određeno i neodređeno vrijeme”, naglasio je Novosel.

Kao treći prioritet naveo je pravilnik o radu, za koji smatraju da bi se trebao izbaciti iz procedure gdje se prava reguliraju kolektivnim ugovorom.

Kao pitanje koje je bilo najbitnije za sve tri sindikalne središnjice, Novosel je naveo pitanje pozicije kolektivnih ugovora, to jest njihove primjene te kako nitko ne nadzire njihovu primjenu.

Također žele primjenu nordijskog modela kolektivnih ugovora kojim žele mogućnost da sindikat ima pravo utužiti poslodavca za naknadu štete u ime svojih članova ukoliko im nije isplatio plaću sukladno kolektivnom ugovoru.

“Prioritet vezan za generalni štrajk. U ovome trenutku nemamo zakonsko uporište za generalni štrajk, to definitivno želimo da se unese u Zakon o radu te da se zakonom regulira”, kazao je Novosel.

Autor:Hina / I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.