fbpx
Hrvatski povjesni muzej

POMOGLO JE I ‘VUČIĆEVIH’ 600.000 EURA: U Petrovaradinu počela obnova rodne kuće bana Jelačića

Autor: Hina/D.K.

Ministrica kulture i informiranja Srbije Maja Gojković i čelnica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić oslikavanjem lika bana Josipa Jeličića na zidu svečane dvorane označile su u subotu navečer početak unutarnjih radova na obnovi njegove rodne kuće. Radove na rekonstrukciji objekta u vrijednosti 100.000 eura, kako je rečeno na svečanosti, financirat će srbijanska vlada uz potporu vojvođanske i grada Novoga Sada.

Nakon potpune obnove povijesne građevine ona će biti spomen dom najpoznatijeg hrvatskog bana, sjedište više organizacija i središte okupljanja mjesnih Hrvata. Svečani početak obnove priređen je na jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja bana Jelačića.

„Drago nam je da u ovome sudjeluju visoki predstavnici Vlade Srbije jer to pokazuje da su spremni i na daljnju suradnju. Ovo zapravo treba biti primjer kako se i sva ostala otvorena pitanja Hrvata u Srbiji trebaju rješavati“, rekla je među ostalim u govoru predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Gojković: Dokazujemo opredijeljenost da gradimo bolje odnose  između srpskog i hrvatskog naroda

Istaknula je kako je riječ o velikome postignuću, ali da hrvatska manjina očekuje dobru volju srbijanske vlasti i kada su u pitanju zajamčeni zastupnički mandati u Skupštini Srbije, razmjerna zaposlenost u državnim institucijama, dostatna financijska sredstva za rad vijeća, pozitivna slika u medijima ili zaštita kulturnih dobara Hrvata u Srbiji.

Za srbijansku ministricu Maju Gojković rodna kuća i njezina obnova istinski su simboli „želje da pridonesemo očuvanju tradicije, običaja i kulture hrvatske nacionalne manjine u našoj državi“. „Time dokazujemo našu opredijeljenost da gradimo bolje odnose i razumijevanje između srpskog i hrvatskog naroda“, rekla je među ostalima ona.

Otkup i predaju rodne kuće bana Jeličića hrvatskoj manjini, te početak njezine obnove, pozdravio je i izaslanik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Dario Magdić.

„Nadam se i vjerujem kako je današnja proslava nastavak razvoja pozitivnih događaja započetih prije godinu dana kada je ova kuća sredstvima Republike Srbije otkupljena i predana HNV-u, te je već započela njezina obnova. To nam jasno ukazuje da zajedno trebamo raditi i graditi, na dobrobit naših autohtonih zajednica i društava“, poručio je na svečanosti.

Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u Petrovaradinu

Okupljene dužnosnike i predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji pozdravio je ovom prigodom i predsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović. Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u središtu Petrovaradina, pokraj Novoga Sada.
Na povijesno značenje objekta, izgrađenog 1745., upućuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200.-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana. Povijesno zdanje hrvatskoj je zajednici na upravljanje predano u listopadu 2020. na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U otkup dijela kuće srbijanska vlada je uložila 600.000 eura. Petrovaradin je drevni, vojni grad koji je bio važna točka otpora Austrougarske od prodora turske vojske u 17. stoljeću, kada se ovdje naseljavaju Hrvati. Početkom 19. stoljeća Hrvati su činili više od devedeset posto ukupnog stanovništva, no danas ovoj zajednici pripada tek desetina cjelokupnoga gradića.

Autor:Hina/D.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.