fbpx
Yoshihide Suga Photo: Kyodo/Profimedia

POČELA KAMPANJA Glavni tajnik vlade favorit je za novog japanskog premijera

Autor: Hina

Vladajuća japanska Liberalno-demokratska stranka (PLD) u utorak je počela kampanju unutarstranačkih izbora za nasljednika premijera Shinza Abea, a favorit je njegova desna ruka Yoshihide Suga koji je naznačio da će, ako postane premijer, raspisati prijevremene izbore.

Sadašnji glavni tajnik vlade već si je osigurao podršku glavnih frakcija u PLD-u koja svog budućeg predsjednika treba izabrati 14. rujna, piše agencija France presse.

Suga (71), nije jedini u utrci pa će mu se suprotstaviti bivši ministar obrane Shigeru Ishiba (63) i bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida (63).


Pobjednik unutarstranačkih izbora gotovo sigurno će biti potvrđen u parlamentu 16. rujna jer PLD ima solidnu većinu i bit će budući premijer Japana.

Utrka za nasljednika 65-godišnjeg Abea počela je krajem kolovoza kada je iznenada objavio da se povlači iz zdravstvenih razloga, a postao je premijer s najduljim stažom u Japanu.

Yoshihide Suga dao je naslutiti da će raspisati prijevremene izbore ako postane novi premijer, piše u utorak dnevni list Asahi, a prenosi Reuters.

“Javnost od vlade najviše očekuje da se fokusira na mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa”, rekao je Suga u intervjuu pa naglasio “Ali premijer ima pravo raspustiti parlament (i raspisati prijevremene izbore)”.

Izborma bi tako Suga dobio mandat javnosti i ušutkao glasove nezadovoljstva u još razjedinjenoj stranci. Istodobno više oporbenih stranaka pokušava se regrupirati i sastaviti snažan uteg nasuprot konzervativcima na vlasti, piše agencija AFP.

Teške zadaće
Kandidati PLD-a službeno su se upisali u utorak za unutarstranačku utrku, a tijekom kampanje održat će i dvije javne rasprave iako ih bira 535 elektora, članovi PLD-a u parlamentu i predstavnici stranke u 47 prefektura u zemlji.

Teške zadaće očekuju budućeg premijera: pandemija koronavirusa i gospodarstvo u padu, te organizacija Olimpijskih igara Tokio-2020., koja je odgođena zbog korone za 2021.

Nijedan od kandidata ne nudi politiku platformu koja bi se znatnije razlikovala od Abeove.
Suga bi, kako se očekuje trebao nastaviti politiku “Abenomike” svoga šefa. Ima malo diplomatskog iskustva, ali morat će se suočiti s nizom geopolitičkih izazova uključivo gradnju veza s pobjednikom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 3. studenoga i pomorske napetosti s Kinom.

Ishiba, bivši bankar i stručnjak za vojna pitanja, zagovara jačanje japanskih obrambenih snaga u japanskom pacifičkom ustavu. U javnosti uživa veliku podršku, a ima i visoku popularnost nakon Abeoe ostavke. No unutar PLD-a jedan je od rijetkih koji je otvoreno kritizirao Abeovu ostavštinu.

Kishida je dugo vremena bio smatran prirodnim Abeovim nasljednikom, no čini se da je pao u nemilost. Sam Abe je odbio javno podržati nekog od kandidata.

Suga koji je ranije nijekao bilo kakve ambicije za šefa stranke, sin je uzgajivača jagoda koji je radio da bi si platio studij u Tokiju. Gradski zastupnik postao je u Yokohami, a zuastupnik PLD-a postao je 1996., te zatim savjetnik šefa i glasnogovornik vlade.

Smatra se da je sposoban veliku japansku birokraciju podrediti volji vlade, no kritiziran je zbog ponekad teške komunikacije s novinarima pa ga protivnici optužuju da izbjegava osjetljiva pitanja.

SLUŽBENO Shinzo Abe više nije japanski premijer

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.