Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Guliver/Ilustracija

POČELA JE VELIKA BITKA, ANALITIČAR OTKRIVA SVE DETALJE: ‘Nećemo vidjeti najveći sraz tenkova od Drugog svjetskog rata, već nešto drugo’

Autor: Mia Peretić

Ruska ofenziva na istoku Ukrajine i “bitka za Donbas” su počeli, rekao je kasno u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Sada već možemo konstatirati da su ruske trupe započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale”, rekao je u video obraćanju, dodajući da je “značajan dio cijele ruske vojske sada koncentriran na ovu ofenzivu”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da Moskva započinje novu fazu, kako naziva, svoje posebne vojne operacije u Ukrajini. Predvidio je da će to biti značajan razvoj događaja. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske raketne i topničke snage pogodile 1.260 ciljeva u Ukrajini tijekom noći, te da su protuzračne snage srušile ukrajinski avion MiG-29 u regiji Donjeck.

‘Ovo je za ukrajinsku stranu sasvim drugačiji izazov’

Mnogo se spekuliralo što će se dogoditi u novoj fazi rata, neki su najavljivali da će se tamo odviti ‘najveća tenkovska bitka od Drugog svjetskog rata’. Vojni analitičar Robert Barić kaže, to je bitka za Dobnas koja neće biti nekakav ogroman sraz tenkova.

“Meni se čini da pokušaj ruske strane nije da odsjeku sve ukrajinske snage u Donbasu, već samo sjeverni dio od Izjuma, Kramatorska do sjevernog Luganska, borbe se tu vode. U južnom dijelu, kod Hersona, je manje-više zatišje. Ovo je za ukrajinsku stranu sasvim drugačiji izazov nego što je to bilo prije. Dakle, sumnjam da će biti neka masovna tenkovska bitka, nisam siguran da Ukrajinci imaju dovoljno tenkova za to. Umjesto toga, bit će bombardiranja ukrajinskih položaja s ciljem da se napravi proboj na obrambenim linijama, gdje bi se nastojalo neutralizirati ukrajinske snage na tom području. Dok Mariupolj ne bude skroz zauzet, neće biti moguće pokrenuti ofenzivu s juga jer nemate osigurane opskrbne linije i pozadinu. Posebno ako su točni podaci da su ukrajinske snage započele s gerilskim djelovanjem, iako za to nema pouzdanih podataka”, smatra Barić.

Dodaje, što se same bitke tiče, to će za Ukrajince biti mnogo veći izazov.

“Vidjet ćemo je li ruska vojska izvukla lekcije iz neuspjeha na sjeveru. Ukrajinske snage bočno napadaju ključnu komunikacijsku liniju od ruske granice do Izjuma. Ukrajinci mogu ponoviti djelovanje što se tiče rata na sjeveru s obzirom na konfiguraciju terena. Na donjem dijelu to nije moguće i Ukrajinci će ovisiti o tome mogu li i dalje raditi manevarsku obranu koja se temelji na utvrđenim gradovima kao Kramators’k i drugi i nizu prioritetnih položaja na koje se premještaju ukrajinske snage. Primjerice, vide da je očekivan udar protivnika, pa sami izvrše udar da se ruskoj strani onemogući korištenje materijalne nadmoći”.




Rusi napadaju opskrbne linije

Objašnjava, Rusi napadaju opskrbne linije, posebno nastoje osposobiti spremišta goriva, bez toga Ukrajinci neće biti sposobni za manevarsku obranu.

“Kako će djelovati ruske zračne snage, hoće li to biti intenzivnije ili će nastaviti daljinskim napadima projektilima, bez izravne zračne potpore, vidjet ćemo. Ukrajinci imaju lake PZO sustave Stinger koji su efikasni. Pitanje je kako će Rusi upotrijebiti snage koje dolaze, hoće li to biti koncentrirani napad. Ovo je početak bitke koja će trajati idućih 10 do 15 dana, više će se moći reći za dva do tri dana”, kaže nam analitičar.

‘Rusi u Azovstalu proglašavaju pobjedu već tjedan dana’

Kratko se osvrnuo i na situaciju u Mariupolju. Čečenski vođa Ramzan Kadirov kaže da će ukrajinski borci koji se još uvijek bore u Mariupolju biti “dokrajčeni” do kraja dana. S druge strane, Ukrajinci u kompleksu Azovstal odbacuju sve ponude za predajom i poručuju da će se boriti do samog kraja.




“Nitko ne zna što se točno događa jer Rusi tamo proglašavaju pobjedu zadnjih sedam dana. Azovstal je veliki kompleks sa dosta podzemnih prolaza i tunela, jako je teško potpuno izbaciti branitelje, potrebna je bliska borba u bliskom okruženju, ona je krvava i iscrpljuje ruske snage. Činjenica je da se ukrajinske snage bore i da su se jako dobro pripremili jer je to jedna od točaka zadnjeg otpora tamo, pretpostavlja se da imaju streljiva, zalihe hrane i vode u tunelima, taj otpor bi mogao potrajati određeno vrijeme, moguće je i da su pripremili puteve za izvlačenje snaga”, smatra Barić.

Druga faza ratovanja je tek počela, pregovora nema na vidiku, a nemalo je onih koji prognoziraju da bi se ovaj rat mogao oduljiti, a da će se razgovori održati tek kada se vidi tko dobiva u ovoj fazi sukoba. Spekuliralo se i da ruski predsjednik Vladimir Putin želi konkretne rezultate do svibnja kako bi na Dan pobjede, 9.5., kada se u Moskvi tradicionalno održava vojna parada, mogao pokazati ‘neko postignuće’.

“To je nagađanje s obzirom na paradu za Dan pobjede, moguće je da Putin nešto želi pokazati, mogao bi to biti prodor na području u Donbasu, Rusi nemaju dovoljno snaga da odsjeku sve ukrajinske snage. Ako uspiju osvojiti Mariupolj, Putin će proglasiti pobjedu, bonus je ako uspije pomaknuti linije od Izjuma prema Kramatorsku”, ocjenjuje Barić.

Autor:Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.