fbpx
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

POBUNA! PRVA PLENKOVIĆEVA FATALNA GREŠKA: Je li doista ovo učinio?

Autor: Iva Međugorac

Ministarstvo pravosuđa i uprave u novoj bi vladi premijera Andreja Plenkovića kako za sada stvari stoje trebalo biti spojeno u jedan resor, na čelu kojega će se naći donedavni ministar uprave, mladi Ivan Malenica.

Ideja je to koja je prilično negativno odjeknula u pravosudnim krugovima.

”Radi se o dva izrazito složena resora, i jedan i drugi iziskuju konkretne reforme na koje se godinama čeka. Spajanje ta dva sustava moglo bi biti poražavajuće, nevjerojatno nam je da su se ta dva bitna sektora išla spajati. Očito u HDZ-u nisu svjesni kakvu poruku time šalju”, navodi naš sugovornik iz Ministarstva pravosuđa.

Spajanje ovih dvaju ministarstava uznemirilo je i suce, javno su se toj ideji usprotivili Ivan Turudić i Đuro Sessa, a reagirala je i Udruga hrvatskih sudaca apelirajući da se ne spajaju ta dva ministarstva navodeći niz razloga radi kojih se tome protive. Ministarstvo pravosuđa nalazi se u posebnoj poziciji u odnosu na sva druga ministarstva s obzirom na to da izravno omogućuje rad sudbene vlasti kao neovisne državne vlasti. No tu je i rad drugih neoviisnih sastavnica pravosuđa poput Državnog odvjetništva te Odvjetništva i Javnog bilježništva, a sudbena vlast i druge sastavnice pravosuđa djeluju na posve različitim osnovama no što je to slučaj s državnom upravom koja funkcionira kroz subordinaciju koja je zabranjena u sustavu sudbene vlasti.

Kao što je poznato sudovi kontroliraju rad upravnih tijela pa zato niti nije primjereno da ih se ovime čini ovisnima o ministarstvu koje rukovodi državnom upravom. Uz to valja imati na umu da ovo nije prvi pokušaj tih dvaju ministarstava. Eksperimentu ovog tipa svjedočili smo još 2000. godine, no to nije ponudilo zadovoljavajuće rezultate pa se mnogi u pravosudnim vodama pitaju zašto sada Plenković ponavlja istu grešku čiji bi ishod mogao biti fatalan.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.