Foto: A.K./ATAImages

‘VRUĆA PLJUSKA’ VUČIĆU IZ SRBIJE! ‘NISAM SLAVIO DAN SRPSKOG JEDINSTVA’: Bivši šef države šokiran potezom Angele Merkel! ‘Ljut sam!’

Autor: Valneo Kosić

„Nisam slavio Dan srpskog jedinstva. Ja sam slavio proboj Solunskog fronta i i Dan demokracije. Ovaj praznik nije utvrđen ni u zakonu. Taj praznik je kopija praznika albanske zastave. Ideja ‘Srpskog sveta’ je ideja ‘Ruskog sveta’, ali niti je Srbija Rusija niti postoji šansa da se takva ideja realizira jer ne postoji nikakav tehnički, demografski ili politički uvjet za takvo što“, kazao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u razgovoru za Face televiziju.

Nelagoda u regiji

Tadić je rekao kako je ovaj novonastali praznik izrazio nelagodu u regiji te da je zabrinut zbog ponašanja Aleksandra Vučića i njegovog govora povodom novog praznika u kojem je žestoko prozivao političke oponente. Izrazio je u čuđenje afirmativnim pristupom Angele Merkel u posjetu Beogradu.

“Kada ne postoji sadržajna politika, onda se poseže za nacionalnim simbolima. Normalno je da jedna nacija i narod njeguju svoje simbole i bitne datume i da komemoriraju tragična iskustva iz prošlosti. Ipak, nije dobro da se kopiraju loši modeli i da se novim nacionalnim koncepcijama bode oči onima pored kojih živimo. Ovaj praznik proizveo je nelagodu u susjednim zemljama. Vučić je ovime produbio podjelu i unutar srpskog društva”, tvrdi.

Vučić promovira politiku 90-ih

On je u svojem govoru napadao političke oponente, samo što nije rekao da su izdajnici, sve ostalo je rekao. To govori o apsurdnosti ovakve proslave i krhkosti te ideje. Slika Zapadnog Balkana je loša. Ne znam zašto je Angela Merkel sretna jer vidim da su u potpunosti narušene europske vrijednosti. Vučić je preuzeo plašt eurointegratora, a koketira sa patriotizmom i nacionalizmom. Ubijao se od snishodljivosti i dodvoravanja prema Merkel, kazao je Tadić te dodao:

“Vučić suštinski promovira politiku 90-ih. Ljut sam na Angelu Merkel jer je rekla Vučiću da je čovjek koji ispunjava obećanja. Merkel je napravila grešku što je dala podršku Vučiću i Nikoliću. To je napravila zbog priznanja Kosova, naivno se nadajući da će biti takav do kraja. Napravljeno je mnogo grešaka u priznanju Kosova. Priznanjem Kosova direktno se urušava integritet BiH. Nemam ništa protiv Malog Schengena, ako su svi unutar toga i ako su svi zaštićeni.

Treba podržati integritet BiH i poštovati sva tri naroda. Nije lako u BiH pronaći rješenje, ali je moguće. Nametnuta rješenja nisu dobra. Nisam za blokadu državnih institucija. Licemjerno je reći: „Nemojte vi uhićivati naše dok ne uhitite prvo svoje“, kazao je između ostalog Tadić.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.