Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PLETER PREUZEO KUHANJE! Direktor objasnio kako sada izgleda podjela hrane: ‘Bolje da ostane, nego da netko ostane gladan’

Autor: Valneo Kosic

Državna tvrtka Pleter preuzima kuhanje i podjelu obroka na području koje je pogođeno potresom od volontera koji su do sada obavljali taj posao. Direktor sektora ugostiteljstva Pletera, Josip Vrdoljak za N1 televiziju je objasnio kako su se organizirali.

Vrdoljak kaže kako će i dalje nastaviti surađivati s volonterima od kojih sada preuzimaju posao. Rekao je kako će ostati tko god i koliko god želi.

Potrebno je napraviti mnogo obroka, pa se dio kuha u vojarni u Petrinji, a jedan dio u Zagrebu, rekao je Vrdoljak, a onda točno opisao kako izgleda distribucija hrane.

“U Petrinji se priprema dio hrane i ona se dostavlja na lokacije s točno određenim adresama u Petrinji. Ostatak se hrane priprema u restoranima društva u Zagrebu i Velikoj Buni i hrana se priprema prema svim sigurnosnim procedurama i dostavlja na lokacije koje dobivamo od Stožera. One se ne mijenjaju često, uglavnom su već utvrđena mjesta gdje se hrana isporučuje. Hranu zaprimaju Crveni križ, Civilna zaštita i volonteri i oni je dijele”, rekao je Vrdoljak.

Na pitanje koliko porcija dnevno podijele kaže da je teško odgovoriti.
“Teško je reći koji broj porcija je točan, no nitko ne smije ostati gladan. Ako bude neki obrok više, bolje tako, nego da netko ostane bez obroka. Oko 8000 kuhanih obroka je nešto što će ići na ovaj teren. I do sada je išlo 7000-80002″, govori Vrdoljak te napominje kako je hrana kuhani prema vojnim normativima. Pojasnio je kako je za porciju vojničkog graha normativ pola litre.

Suprotno tvrdnjama koje su se pojavile u javnosti, Vrdoljak kaže kako je Pleter od prvog dana hranio sve službe koje su došle na pogođena područja, ali ne samo službe, nego i civile u količinama koje je od njih tražio Stožer

Pojasnio je i pitanja oko cijene njihovih obroka za koje se govorilo da su previsoke. Prema njegovim riječima, njihova hrana dostavlja se na lokaciju, zbog čega će to državu koštati više. 
“Obroke ne radimo od donacija, nego od ugovornih partnera. Imamo važeće ugovore kojih se držimo, trudimo se raditi s domaćim, i ako je moguće lokalnim proizvođačima. Pripremamo obroke od te hrane. U to je uključen rad, dostava, isporuka na teren. Za 23 kune dobije se hrana na mjestu na koje mi trebamo donijeti”, rekao je Vrdoljak.

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.