Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PLENKOVIĆU POSTAVLJENO NEZGODNO PITANJE! ‘Milanovića su proglašavali srbočetnikom: Zašto se tada niste dizali na noge?’

Autor: Matea Vidić

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković obratio se novinarima. Dotaknuo se pritom i rekordnog broja novozaraženih te pozvao sve sugrađane da poštuju druge, ali poštuju i sebe.

“Ovo je krajnji, ali zaista krajnji moment”, rekao je pa istaknuo kako apelira na građane da budu odgovorni jer moramo biti sposobni očuvati zdravstveni sustav.

Što se tiče radikalizacije u društvu, premijer ističe kako je Vlada zadužila Tomu Medveda da napravi analizu radikalizacije u društvu, ekstremizma.

“Ova situacija koja se dogodila pred zgradom Vlade predstavlja novu dimenziju iskazivanja mržnje, nasilništva, terorizma…”, govori pa dodaje: “Što se mene tiče, ja to smatram terorizmom, a je li to službeno, objavit će policija i DORH”.

Ističe pritom kako ovo nije bio verbalni čin, a posebno zbog toga što se odvio pred samom zgrade Vlade, on je značajan.

Iznos od 7,5 milijardi kuna Hrvatska je izdvojila za očuvanje radnih mjesta, istaknuo je premijer koji se nada da će se do kraja godine, s mjerama uspjeti pomoći onima koji su spriječeni privređivati u normalnim okolnostima.  Nakon blagdana Svih Svetih nastavit će se sastajati Sabor, provest će se rebalans proračuna, ić’ će paket porezne reforme, najavio je Plenković.

“Visoka dinamika aktivnosti”, nazvao ju je premijer te najavio da će trajati do Božića.




Upitan je pritom i za odnos s predsjednikom koji rezultira neprekidnim napadima, ovaj put oni su bili upućeni i Nini Obuljen Koržinek, ministrici kulture i medija.

“Ovo je zaista već jedan nekontroliran izljev uvreda na različite adrese”, prokomentirao je premijer pa ih nazvao neprimjerenim. Naveo je pritom premijer sve prozivke koje je predsjednik uputio svim ministrima i komentatorima pa djelomično predsjednika nazvao bullyem. “Sad ćemo podvući crtu. Da javnost zna da ćemo se sada politički usprotiviti”, rekao je pa odbio ideju o osnivanju povjerenstva ili slične organizacije.

“Ne dam takve izjave i takva huškanja na svoje ministre”, ističe. “Mislim da je situacija daleko ozbiljnija nego je prikazujemo, to sve nije normalno”, dodaje.




No, kako nije naveo specifične alate kojima planira “stati na kraj” ovakvim diskursima, ponovno je upitan o istima.

“Ja neću dopustiti da ponašanje Milanovića prekrije političku scenu i da se baš tome nitko neće usprotiviti pa i na štetu vlastitog rejtinga, ali na korist naše nezrele i medijske i komentatorske javne scene. Ne vrijeđam nikoga nego gledam i promatram reakcije na događaj bez presedana od prije 10 dana, s nekom optikom nekog tko je, što, jeo kroasane po Bruxellesu i Parizu. Šta je poanta? Razumijete? Ovdje nema niske razine, ja kao predsjednik vlade na pitanje da komentiram što je netko napisao o ministrici radim vrlo precizno, hladnu analizu.  Ponašanje nekog tko je prije 8 mjeseci pobijedio na predsjedničkim izborima. Kad je HDZ 2016. pobijedio na izborima, on ne diže telefon i ne čestita, a ja sam njemu sad čestitao, premda sam podržavao Kolindu Grabar Kitarović. Ovaj čovjek, Milanović, sada ne čestita. I on bi zaboravio čestitati da mu Anka Mrak Taritaš to nije došapnula. Ovaj razgovor ima za cilj da malo stvari rasvijetli”, govori. No, čini se kako mu se potkrala mala greška jer Mrak Taritaš nije podsjetila predsjednika Milanovića na čestitke, nego Davora Bernardića.

Inače, nazvao ga je predsjednik Milanović danas “herojskim zecom” kojeg HDZ-ovi opravdavaju.

Plenkovića su novinari priupitali i nisu li i HDZ i desnica žestoko prozivali Milanovića i proglašavali ga srbočetnikom, na što je Plenković konstatirao:

“Recite vi meni, jeste li našli jednu moju izjavu ili nastup koji bi mogao biti huškački ili diskriminirajući ili takav da ostavi dojam da izazivam mržnju. Ne postoji, odite na Google, nećete naći jednu rečenicu koja bi nekog potakla na mržnju. Jako je teško nekom tko nije u politici tko od nas može što napraviti. Ja za HDZ odgovaram od srpnja 2016. I sad pogledajte politiku HDZ-a, pogledajte HDZ danas i broj mandata danas, nakon 4 godine. Zašto to govorim? Jer HDZ i vrijednosti koje mi dijelimo sa mnom na čelu, brigu o braniteljima, digniteti Domovinskog rata su 100% korektne i ispravne, nema toga što moja vlada nije napravila, popunila praznine i ispravila nepravde a pritom nismo otišli u offside.”

“Tu i tamo ima nekih eskapada, jako je teško jamčiti da će svatko reći ono što vi kao lider stranke mislite, to nije realno. Smjer Hrvatske, blagostanje naših ljudi, to je ono što mene zanima, to je moj glavni posao. Ovaj sport ću doživjeti usput, kao neki trening, ali neću šutjeti, zbog dobrobiti zdravlja naših ljudi i društva. Ja ne mogu izignorirati ako mi netko proglasti ministra izdajnikom i mađarskim potrčkom ili ministricu kulture nekog tko je od mene zlostavljan, jer je bila u emisiji u kojoj je odgovarala na neka pitanja, nadodao je.

Uskoro opširnije…

Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.