Foto: Vlado Kos / CROPIX

Plenkoviću gori pod nogama: Angažirao dva imena za krizno komuniciranje uoči izbora

Autor: Iva Međugorac

Nerijetko se u javnom prostoru vode polemike o premijeru Andreju Plenkoviću pa se stoga stječe dojam da svi njegovi ministri svojim resorima rukovode u premijerovoj sjeni, što prema tvrdnjama upućenih niti nije daleko od istine.

Ministri u Plenkovićevoj vladi uglavnom nemaju mogućnost samostalno donositi odluke, već se to provodi u konzultacijama s predsjednikom Vlade ili pak u koordinaciji s njegovim savjetnicima.

Do te je mjere Plenković oprezan sa svojim kadrovima da se i njihovi medijski nastupi pomno pripremaju i razrađuju, a sličnom metodologijom odgovara se i na novinarske upite.

Izostanak reformi obija se o glavu Plenkoviću 

Ne čudi to one upućene u rad Vlade koji kažu da se Plenković ciljano okružio kadrovima koji uglavnom nisu dorasli pozicijama na kojima se nalaze kako bi na taj način zaštitio svoj položaj i na čelu Vlade i na čelu HDZ-a što mu za sada sasvim solidno polazi za rukom.

Tužna sudbina nekada moćnog grada: Namjerno je potopljen, a jedna stvar posebno fascinira
Ono što međutim predstavlja problem zbog kojeg oporba često kritizira Plenkovića jest izostanak ključnih reformi posebice onih koje se odnose na zdravstveni i obrazovni sustav, ali i na pravosuđe te poljoprivredu i školstvo.

Većinu tih sustava u kojima izostaju reforme Plenković donekle uspijeva držati kontrolom, iako je nedavno i pravosudni sustav bio na rubu pucanja što zbog štrajka sudaca, što zbog prosvjeda i štrajka zapisničara. S njima je Plenković uspio pronaći zajednički jezik, donekle je zadovoljio i nezadovoljne liječnike, a u svojim predizbornim paketima namirio i socijalno ugrožene skupine građana pa i dio braniteljske populacije.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Brojne afere

No, oni koji su u aktualnom Plenkovićevom mandatu potpuno zanemareni nedvojbeno su poljoprivrednici  čiji resor vodi nevješta Marija Vučković za koju i unutar HDZ-a priznaju kako ostavlja dojam ministrice koja je u svoj resor naprosto zalutala. Brojne su afere posljednjih godina potresale ovaj resor, nerijetko se među poljoprivrednicima moglo čuti da nisu zadovoljni svojom ministricom, čule su se te glasine i iz Vlade iz koje su do medija stizale glasine o tome kako Vučković odlazi u jednoj od idućih rekonstrukcija Vlade.
Taj scenarij još se uvijek nije dogodio, ali se zato dogodilo ono od čega je Plenković najviše strahovao- nezadovoljni građani izašli su na ulice kako bi iskazali svoje frustracije načinom na koji se Plenkovićeva vlada odnosi prema poljoprivredi.

Plenković: ‘Razriješio sam Banožića’

Afrička svinjska kuga- kap koja je prelila čašu

Pita li se upućene u ovu tematiku afrička svinjska kuga i način na koji je Vlada pristupila istoj za seljake, poglavito one slavonske bila je samo okidač, odnosno kap koja je prelila duboku čašu njihova nezadovoljstva. Taj okidač Plenkoviću stiže usred predizborne kampanje koja je po njega posebice u Slavoniji iznimno neizvjesna.

Poljoprivrednici se očito ne misle povući bez obzira na glasine o podjelama unutar onih koji prosvjede organiziraju, a sve i da se povuku nezadovoljstvo kako nam kaže dio onih s kojim smo razgovarali ipak ostaje. To bi se nezadovoljstvo, ako se Plenković na neki način ne pokrene moglo odraziti i na rezultate izbora u vukovarskoj županiji gdje Plenkoviću ozbiljno konkurira Domovinski pokret dok on muku muči s promašenim kadrovima počevši od župana Dekanića pa sve do donedavnog ministra obrane Marija Banožića koji je iz Vlade ispraćen nakon prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić.

DJECA POGINULIH I NESTALIH: ‘Dođite na naš mimohod. Oni su naš ponos, mi njihova snaga’

Kadrove bi HDZ-u Slavonci kao i svih godina do sada već nekako oprostili da se nisu počeli poigravati sa egzistencijom građana koji od uzgoja svinja prehranjuju obitelji.

Svjestan je kažu u Vladi i Plenković opasnosti koju sa sobom nose ovi prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika koji bi mogli eskalirati pa je stoga odlučio angažirati svoj ministarski tim kojega u Vladi nazivaju i timom za krizno komuniciranje i baš stoga sve učestalije u javnom prostoru na temu prosvjeda poljoprivrednika i afričke svinjske kuge istupa ministar graditeljstva Branko Bačić te nedavno imenovani ministar obrane, bivši osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Foto: Vlado Kos / Cropix

Cijeni njegovu lojalnost

Kako tvrde upućeni, Bačić i inače u medijima nastupa kada je Plenkovićeva vlada pogođena nekim aferama i neugodnostima, a uz njih dvojicu Plenković u krizi poseže i za ministrom Tomom Medvedom, koji nerijetko rješava krizne situacije unutar HDZ-a. Bačić je uz Plenkovića stajao u jeku njegovih najvećih afera, a premijer cijeni njegovu lojalnost i ono što je postigao u svojem resoru po pitanju obnove potresom porušenih područja čime je riješio jedan od gorućih Plenkovićevih problema.

DJECA POGINULIH I NESTALIH: ‘Dođite na naš mimohod. Oni su naš ponos, mi njihova snaga’

S druge strane je Anušić u vladu stigao tek prije nekoliko dana spletom nesretnih okolnosti. Iako se govorilo da Anušić i Plenković nisu u najboljim odnosima time što je odlučio preuzeti resor obrane praktički par mjeseci uoči izbora Anušić je uspio kupiti Plenkovićevu naklonost, a osim toga Plenković je svjestan da Anušić kao župan iz Slavonije zna i umije razgovarati sa prosvjednicima iz svojega kraja te je to jedan od razloga radi kojih Anušić pokušava smiriti tenzije među prosvjednicima, što mu za sada bez obzira na trud ne polazi za rukom.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Vidljivo je međutim iz angažmana dvaju ministara iz resora koji s poljoprivredom nemaju pretjerane veze da ni Plenković nije oduševljen angažmanom ministrice Vučković, ali sada kada mu izbori kucaju na vrata to naprosto nema smisla priznati, već se nedostaci krpaju s onime što ima na raspolaganju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.