ilustracija

Plenkovićeva obiteljska stranka mladih uhljeba: Sve smo ih popisali!

Autor: Iva Međugorac

”Hvala Vam što dijete rođeno s balunom u ruci i Hajdukom u srcu i velikim talentom, sa 11 godina kaže – ‘Boli me nepravda…’ Gdje su talenti? U kuverti gospodo, čast iznimkama. Gdje je bolje biti kriminalac i lopov, nego pošteni radnik, gdje se cijene laž i obmana, gdje se lažni ratni invalidi opuštaju uz jointe u brodovima, dok oni stvarni leže beživotno i čekaju smrt u praznim stanovima? Gdje se po cesti ubijaju nevine curice i momci i za to se ne ide u zatvor, gdje se balavci rođeni sa zlatnom žlicom, iz BMW-a smiju nama običnim smrtnicima što radimo 12 sati na dan, gdje ministrice i uvaženi političari skrivljuju prometne nesreće pijani i svakakvi, ali zato ne odgovaraju? Mi standarda nemamo, ljudi nemamo”, napisala je, između ostaloga, na Facebook profilu Vlade, žena koja je pogođena nepravnom odlučila napustiti Hrvatsku, te svoju sudbinu, poput vojske drugih, okušati u bijelom svijetu, jer ovdje u Lijepoj Našoj, kao što je i sama vrlo precizno sažela – ključ za uspjeh leži u nekim potpuno drugim vratima…

Hranidbeni lanac hrvatske političke elite na istovjetan se način održava godinama, kako bi velike njuške ostale i opstale, a politika se polako, ali sigurno pretvara u profesiju u kojoj je jedini kriterij za poziciju – stranačka iskaznica, ili, pak, kakva veza i poznanstvo s nekim visokorangiranim uhljebom. Kako to izgleda kada ti se u politici karte poslože, možda ponajbolje opisuje primjer novog ministra državne imovine, Marija Banožića, koji je hrvatskoj javnosti predstavljen prije nekoliko dana u tijeku rekonstrukcije Vlade.

Riječ je o mladiću iz ravne Slavonije, konkretnije iz Vinkovaca, a njegovim imenovanjem, tvrde HDZ-ovci, Plenković je htio kupiti mir u tom stranačkom ogranku, u kojem ključnu ulogu igra stranački doajen, Tomislav Čuljak, koji iz prikrajka vuče konce, pa se stoga i mlađahni Banožić opisuje kao njegov kadar, baš kao što je to svojedobno bila nes(p)retna ministrica – Gabrijela Žalac. No, osim što se Čuljak založio za novog ministra, njegova biografija dade naslutiti da mu je članstvo u HDZ-u označilo prekretnicu u, inače, ne odveć uspješnoj karijeri.

Ministarski skok…

Naime, Banožić je, tvrde upućeni, tijekom srednješkolskog obrazovanja bio najlošiji učenik u razredu, a da je tome tako, potvrđuje činjenica kako je u vinkovačkoj gimnaziji, baš on kroz sve četiri godine školovanja, išao na popravni ispit. Neuspjeh u školi, dakako, nema nikakve veze sa sposobnostima pojedinca, ali svakako je zanimljivo što je osoba koja nije bila pretjerano sklona grijanju školskih klupa, one političke zagrijala do te mjere da je Banožić uspio dogurati do pozicije ministra.

Banožić je, doista, u međuvremenu dogurao do studija Ekonomije u Osijeku, pa i do doktorata 2013. godine. Međutim, njegov uzlet počinje s angažmanom u HDZ-u… Karijeru je u poduzetničkim vodama kratko gradio kao komercijalist, direktor i voditelj prodaje u nekoliko vinkovačkih tvrtki, a dvije godine prije no što je ušao u HDZ, počeo je raditi kao županijski stručni suradnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

No, godina koja se u ministrovoj karijeri može opisati kao prijelomna, bila je 2009., kada je postao voditelj župnijskog odsjeka turizma, a potom i pomoćnik županijskog pročelnika Upravnog odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju, pročelnika županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu, odakle je stigao i do pozicije predstojnika Ureda državne uprave u istoj županiji, te u konačnici i do ministarskog mjesta u hrvatskoj Vladi...

Novi budući ministri stasaju i u Mladeži HDZ-a gdje se također kriju mnoga zanimljiva lica o kojima se u javnom prostoru, zapravo, iznimno rijetko progovara, iako je HDZ-ova mladež – baza premijera Plenkovića – sa čijim kadrovima kani graditi stranačku budućnost. Nedavno izabrani šef Mladeži HDZ-a, Ivan Vidiš, sin je hrvatskog diplomata, Davora Vidiša, a mladić je u stranci od 2011. godine, kada je članstvu pristupila i njegova mlađa sestra.

Zlatna HDZ-ova mladež krije štošta…

U zagrebačkoj HDZ-ovoj mladeži glavnu riječ vodi Maksimilijan Šimrak, mladić kojega se povezivalo s HDZ-ovim, Andrijom Mikulićem, koji je, tvrdilo se svojedobno, instaliran unatoč Plenkovićevom agitiranju za Frana Viduku. Među zlatnom HDZ-ovom mladeži krije se štošta – od studenata do menadžera, pa i onih koje se kolokvijalno naziva – uhljebima.

Tako u osječko-baranjskom ogranku mladeži, stranačke boje brani, Domagoj Mikulić, mladić koji u drugom mandatu upravlja županijskom mladeži. U Sabor je ušao prije tridesete godine, a, navodno, zasluge za to imaju i njegove dobre veze sa županom, Ivanom Anušićem, koji se založio za tu mladu HDZ-ovu nadu. Bivša uspješna tekvandoašica, a danas make-up artistica, Sanda Livia Maduna, HDZ-ova je šefica u Brodsko-posavskoj županiji i gradska je vijećnica u Slavonskom Brodu.

Inženjer logistike, zaposlen u varažinskoj tvrtki koja se bavi održavanjem i zaštitom javnih cesta, je, Sven Bunta, koji ravna varaždinskim HDZ-om, a osim što se bavi fitnessom, uspješno pliva i u – manekenskim vodama. Sonja Celišćak, pak, ime je koje široj hrvatskoj javnosti ne znači previše, no ta mlada dama upravlja koprivničko-križevačkom mladeži vladajuće stranke, uz to stiže i na posao u Podravci, gdje radi kao – Accounting Policies and Standards Manager. U karijeri je radila i kao hostesa, a ujedno je i gradska vijećnica, a osim toga – vrlo je naklonjena modi.

U međimurskom HDZ-u stoluje Ivan Borović, mladić koji dolazi iz obitelji koja se bavi poljoprivredom, te su poznati po unosnoj proizvodnji lješnjaka. Sa svega 25 godina, prvi čovjek splitske mladeži, Filip Odrljin, postao je član Upravnog vijeća Lučke uprave Split, zbog čega se našao na udaru kritičara koji su smatrali da je riječ o uhljebničkim, stranačkim interesima.

Nesuđena ministrica Dragica, voli – Cecu!?

Zanimljiv primjer je svakako i mlada zastupnica, Dragica Vranješ, koju se spominjalo i kao potencijalnu ministricu u vrijeme govora o rekonstrukciji Vlade. Ona je, briljirala u Saboru braneći neuspjelu nabavku borbenih aviona ministra Krstiševića, a u saborske je klupe je ušla kao zamjena za Milana Kujundžića. Tada se još prezivala Roščić, a prezime je promijenila u listopadu 2018. godine, kada je sklopila brak s Jozom Vranješom.

Inače, mlada HDZ-ova nada, Dragica Vranješ, kći je HDZ-ova načelnika Baške Vode, Joška Roščića, dok je njen suprug Vranješ – dogradončelnik Makarske. Roščić je rođena 1988. u Makarskoj, a Ekonomiju je završila u Splitu. Nakon fakultetske diplome postala je demonstrator za političku ekonomiju na Pravnom fakultetu, a karijeru je gradila stažirajući i u Plenkovićevom briselskom uredu.

Ova dama, po svemu sudeći, iznimno je sposobna, pa tako sjedi u Odboru za turizam, Odboru za europske poslove, Odboru za financije i državni proračun, Odboru za međunarodnu suradnju. Također je voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, ali i zamjenica člana NO Hrvatske banke za obnovu i razvitak iz zastupničkih redova, te ujedno i članica NO FINA-e. Predsjedava i lokalnom akcijom, grupom Lag Adrion. Zanimljivo je da je Vranješ punila medijske stupce tijekom jedne HDZ-ove fešte na kojoj se družila sa svojim stranačkim kolegama u Baškoj Vodi uz hitove – Svetlane Ražnatović Cece…

Koliko je stranačka iskaznica HDZ-a ključna za uspjeh, potvrđuju i brojke. Naime, Plenkovićeva vlada premašila je sve prethodne po broju uhljebljenih u državnim tvrtkama i poduzećima, agencijama i raznim zavodima. Naravno, profesionalni kriterij ostao je po strani, a javni natječaji, po običaju, sveli su se na mrtvo slovo na papiru, jer na njima, kao što je ,poznato, pobjeđuju oni sa stranačkim iskaznicama. U mandatu Plenkovićeve vlade, dakako, riječ je o ekipi iz HDZ-a, te neizostavnog HNS-a, koji je Plenkoviću omogućio da zadrži vlast.

Svim čelnicima tvrtki, zajednički je – HDZ!

Tako je u 51 tvrtki od strateškog, ili posebnog interesa za državu, čak trećina imenovanih sa stranačkom iskaznicom – riječ je o 364 osobe koje skupštinama, društvima ili nadzornim odborima predlaže Vlada, a od tog broja u upravama i nadzornim doborima sjedi 87 članova HDZ-a, 15-ak je HNS-ovaca, te 14 ostalih… Kada je riječ o najvećim zavodima, poput mirovinskog, zdravstvenog ili Fine, tamo također vode HDZ-ovci i poneki HNS-ovac, a kada je riječ o tvrtkama koje na čelu formalno nemaju ljude sa stranačkim iskaznicama, dovitljivi političari dosjetili su se pozicija članova uprava koje također vrve HDZ-ovcima i HNS-ovcima. Zgodan su primjer za to – Hrvatske šume – ondje je predsjednik Uprave, Krunoslav Jakupčić, a članovi Uprave, Ante Sabljić i Igor Fazeka. Što im je zajedničko, pitate se? HDZ, naravno! I u njihovom Nadzornom odboru sjede trojica članova vladajuće stranke.

U ACI-ju, pak, u Upravi sjedi HDZ-ov, Kristijan Pavić, dok je u NO troje HDZ-ovaca. HDZ-ov Jure Sertić vodi Agenciju za komercijalnu djelatnost, a Autocestama upravljaju također HDZ-ovi kadrovi, pa Autocestu Rijeka-Zagreb vodi, Miro Škrgatić, dok je na čelu Hrvatskih autocesta diplomirani inženjer građevine, HDZ-ov, Boris Huzjan. U Hrvatskim cestama stoluje HDZ-ov Josip Škorić, a u Upravi je i HDZ-ov, Nikša Konjevoda, dok su u NO još dvojica HDZ-ovaca. Hrvatska pošta također je bastion za članove vladajuće stranke – u Upravi sjedi, Ivan Čulo, a leđa mu, kao član Uprave čuva – i Hrvoje Parlov. Dvojica članova vladajuće stranke sjede i u Nadzornom odboru Pošte.

HEP-om, pak, ravnaju HDZ-ovi, Frane Barberić, te kao članovi Uprave, Nikola Rukavina i Marko Ćosić, također HDZ-ovci. Petar Sprčić, koji također obavlja jednu od rukovodećih funkcija u ovom poduzeću, kum je ministra zaštite okoliša, Tomislava Ćorića. U Hrvatskoj lustriji u Upravi sjedi, Eugen Sunara, također član HDZ-a. U HŽ Cargu, pak, u NO sjedi HDZ-ovac, Damir Sesvečan, a u Upravi HŽ Infrastrukture kriju se HDZ-ovci, Zdravko Marko Žubrinižić i Darko Barišić.

Aladrović osigurao vojsku uhljeba…

Plinacrom ravna, Ivica Arar, kojega je instalirao Goran Marić, a zgodna je priča i s Pomorskim centrom za elektroniku Split, kojega jednako tako vodi HDZ-ovac, Branko Lubina, dok je HDZ-ovka, Dora Matošić, bliska Dragi Prgometu, u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu. HDZ-ovi ljudi imaju nadzor i nad Hrvatskim vodama, gdje je direktor, Zoran Đuraković, a Finu vodi HDZ-ov – Dražen Čović. Milan Plećaš, prijatelj je premijera Plenkovića i direktor CERP-a, dok se u kutinskoj Petrokemiji zbrinuo HDZ-ov – Đuro Popijač. I predsjednik Nadzornog odbora, također, je iz vladajuće stranke – Mijo Šepak.

Luku Vukovar vodi HDZ-ov, Marijan Kuprešak, a u Državnoj geodetskoj upravi, kao zamjenik ravnatelja, sjedi HDZ-ov – Antun Vidaković. Na čelu Državne škole za javnu upravu je HDZ-ov, Rudolf Vukojević. Prva dama Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara je HDZ-ovka, Ljiljana Blažević, dok u HERA-i sjedi HDZ-ov, Željko Vrban. Ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe je iz HDZ-a, riječ je o Zdravku Tušeku. Kao što je poznato, HAKOM vodi brat ministrice kulture, Tonko Obuljen, a kao njegova zamjena instaliran je, Darko Josipović, također HDZ-ovac, a iz iste je stranke i direktor HTZ-a – Kristijan Staničić, nekadašnji kandidat za gradonačelnika Rijeke. Hrvatski državni arhiv također pripada HDZ-ovom kadru – riječ je o Dinku Čuturi.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) je također pun HDZ-ovaca – odande je za ministarsku fotelju stasao HDZ-ov mladić – Josip Aladrović. Ali, za sobom je ostavio vojsku ljudi iz svoje stranke – pomoćnike Ivu Bulaju, Luku Ljubičića, Šimu Šiljega, Ivu Serdara, te Dražena Mršića. Središnju agenciju za ugovaranje programa i projekata EU-a, također vodi HDZ-ovac – riječ je o Tomislavu Petricu, a Središnji registar osiguranika Regos, institucija je kojom ravna HDZ-ova – Iskra Primorac.

Zainteresirani i za sve središnje urede…

HDZ-ovci vode i sve središnje urede, poput Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kojega vodi, Zvonko Milas. Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje, također ravna HDZ-ovac, Nikola Mažar, a HDZ-ov, Bernard Gršić, državni je tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Ivan Bubić, također iz redova vladajuće stranke, rukovodi Središnjim državnim uredom za središnju javnu nabavu, a njegova stranačka kolegica, Matilda Copić – Agencijom za plaćanje u poljoprivredi. Agenciju za regionalni razvoj drži HDZ-ovka Stela Arneri, a Ivan Madunić je, pak, HDZ-ov prvi čovjek Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavaca.

Volio bih da sam ih puno više uhljebio“, tvrdio je svojedobno šibenski župan, Goran Pauk, kada su ga prozivali za nepotizam, no izgleda da je nepotizam, generalno, praksa od koje u vladajućoj stranci ne posustaju. Primjera za to je mnošto, a jedan od njih svakako je i Karlovac, kojega upućeni opisuju kao prijestolnicu premreženih rodbinsko-stranačkih veza. Riječ je, inače, o županiji kojom ravna, Damir Jelić, jedan od potencijalnih savjetnika predsjednice Grabar-Kitarović u njenoj utrci za još jedan mandat.

Bivši gradonačelnik Karlovca, a danas karlovački župan, dominantna je figura kada je o uhljebljivanjima riječ, a za njim se neprestano povlači i ime, Ivana Uđbinca, koji je bio pročelnik Jelićeva Upravnog odjela za poslove. Kada je Jelić postao župan, Uđbinac je postao pročelnik ureda župana, a odnedavno je i direktor gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima. Supruga Uđbinac je, pak, stručna suradnica za lokalnu riznicu, a suprugov posao u gradu naslijedila je njihova kuma koja je bila zaposlenica istog ureda gdje je radila kao njegova pomoćnica. Uđbinac je, da priča bude do kraja apsurdna, zbog krivotvorenja diplome dobio otkaz u policiji, prije nego ga je Jelić – dobro zbrinuo…

Karlovačka kadrovska križaljka…

U karlovačkoj gradskoj upravi spominje se i Dubravko Fancev, viši referent za higijenu javnih i zelenih površina, koji gradskom poduzeću „Zelenilo“ daje naloge za gradske zelene površine koje treba pokositi. U „Zelenilu“ mu – pazite sad(!?) – rade supruga Gordana i snaha Ivka, koja je tajnica direktora, Stjepana Turkovića. Sin Gordan, zaposlenik je Vodovoda i kanalizacije, drugog gradskog poduzeća, a nakon što mu je Turković u „Zelenilu“ zaposlio suprugu Gordanu, postao je ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Mladen Grčić i njegova supruga Marina, rade u gradskoj upravi – ona kao pročelnica Upravnog odjela za investicije i europske fondove, a on kao savjetnik za gradnju i održavanje javnih, prometnih površina. Njegov brat Zlatko, bio je svojedobno direktor „Zelenila“, a dok je Irena Grčić bila zadužena za javnu nabavu, jedan njen sin, Krešimir, bavio se u gradskoj upravi poslovima opskrbljivanja, nakon čega je prešao u Vodovod i kanalizaciju, a na njegovo mjesto je došao – drugi sin, Josip.

Direktor Hrvatskog radija Karlovac je, Matija Perković, koji se te pozicije domogao s mjesta inkasatora gradskog poduzeća za naplatu komunalija. Tamo se, pak, zaposlio dok je direktorsku poziciju obnašao njegov kum, Vlatko Ivka. Njegova supruga Biserka, jednako je tako godinama radila u gradskoj upravi.

No, tu HDZ-ovim apsurdima ni izbliza nije kraj – zgodna je situacija i sa Dinom Bošnjakovićem, sinom ministra pravosuđa, koji je sa 25 godina postao predsjednik Nadzornog odbora komunalne tvrtke „Ivakop“ iz Ivanić Grada. Bošnjakovića mlađeg su predsjednikom NO-a imenovali u studenom 2017. godine, a odluku o imenovanju – vjerovali ili ne(!?) – potpisao si je sam osobno!

Zapošljava i europarlamentarka Šuica…

U političkim vodama visoko kotira i posinak Vladimira Šeksa, Karlo Ressler, koji je nedavno postao i europarlamentarac. Sin bivšeg zadarskog gradonačelnika, Božidara Kalmete, odnedavno sjedi u NO gradske tvrtke „Liburnije“, a i taj je mladić član – čega drugog – doli HDZ-a. O bratu Plenkovićeve supruge, Ivanu Maslaću, koji je postao direktor komercijalnih poslova u Zračnoj luci Dubrovnik, napisani su brojni medijski stupc, pa se tako saznalo da dubrovačkom zračnom lukom ravna, Frano Luetić, brat HDZ-ove europarlamentarke Dubravke Šuice(!)

Suprug ministrice Obuljen, radi u njenom ministarstvu. Osim brata Gorana Marića, stanovitog Svetomira, za kojeg se pobrinuo, Milan Bandić, i šogor bivšeg ministra državne imovine, Mijo Jurić, u HŽ-u je unaprijeđen na poziciju voditelja za čišćenje. U Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva zaposlilo se troje HDZ-ovaca koji su bili članovi udruge ISUM, u kojoj su surađivali s HDZ-ovim ministrom, Markom Pavićem. Kakve li slučajnosti(!) – nakon toga spomenuta udruga je od iste te zaklade dobila sto tisuća kuna…

I kći, Milijana Brkića, Helena Brkić, stasala je u HDZ-u, pa je tako radila u briselskom uredu, Ivane Maletić, dok je ministar turizma Cappelli, kao predsjednicu Turističkog viječa HTZ-a, imenovao Plenkovićevu sestričnu, Neru Miličević. Kada je o HDZ-ovom modelu za uspjeh riječ, zgodan fenomen imamo i na razini općina. Tako su u Feričancima, nedaleko Našica, zaposlili 15 žena koje su trebale pomagati u kući starijim osobama, a većina ih je posao dobila po – stranačkom ključu. Administrator tog projekta bio je HDZ-ov vijećnik, Domagoj Marinić, a posao su dobile i Monika Stipić, kći Stipe Stipića, Ines Čapo, supruga Josipa Čape, iz obitelji istaknutih lokalnih HDZ-ovaca, te rođakinja lokalnog HDZ-ovca, Marina Benića.

Što radi vodoinstalater u Gradskoj knjižnici?

Javna vatrogasna postrojba grada Zadra svojedobno je zaposlila desetoricu novih vatrogasaca, a osmorica su bili sinovi vatrogasaca zaposlenih u navedenoj jedinici, a prvi na popisu primljenih bio je, pak,Tomislav Šoša, sin HDZ-ovca – Željka Šoše.

Požeški HDZ-ovac, Darko Puljašić, uspio je dogurati i do presude od šest mjeseci zatvora jer je u ožujku 2015. godine, na radno mjesto vozača u požeškom Domu zdravlja, postavio – svog prijatelja. Bivši HDZ-ovac, Alojz Tomašević, zaposlio je troje članova svoje obitelji – sina, kći i snahu – u tvrtkama čiji je osnivač i vlasnik županija kojom ravna.

Istodobno, HDZ-ova vlast u Slunju je na mjesto v.d. ravnatelja Gradske knjižnice postavila vodoinstalatera, Ivana Požegu, a ljude s diplomom koji su pretendirali na tu funkciju, odbili su jer – „nisu zadovoljili uvjete…“

Imati diplomu, ići ili ne ići na popravne u tijeku školovanja, a potom se uljuškati na dobro plaćeno političko radno mjesto – to u Hrvatskoj već odavno nisu kriteriji za dobivanje posla – jedina je šansa za uspjeh, kao što je vidljivo iz svih navedenih primjera – članstvo u HDZ-u…!

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.