fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PLENKOVIĆEV KONAČNI OBRAČUN S RUSKIM IGRAČIMA! Panika u vrhu stranke, sprema se čistka proruski orijentiranih visokorangiranih HDZ-ovaca

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvjesni Saif Alketbi, strastveni ljubitelj utrka deva i kolekcionar skupocjenih automobila, ovog je mjeseca postao glavna zvijezda svih medija u našoj zemlji zahvaljujući vijesti da je postao vlasnik 43,4 posto udjela u Fortenova grupi koje je držao ruski Sberbank, iz kojeg i jest poručeno da su svoj udio prodali investitoru iz UAE-a. Uznemirila je ova vijest Upravu Fortenove iz koje su prvotno tvrdili da o toj prodaji ne znaju ništa, da bi poslije kontrolom utvrdili kako od toga transfera nije bilo ništa, no pitanje je je li to tako, a sigurno je da je ta vijest zatekla i premijera Andreja Plenkovića, ali i članove njegove vlade.

Iz Plenkovićevih izjava može zaključiti da Plenkovića, uz istrage o Fortenovi, očekuju i interne istrage koje će morati razotkriti sve one koji su povezani s ruskom politikom.

Nije bivši Agrokor samo ogroman lanac trgovina, Fortenova u vlasništvu ima pola Slavonije, odnosno mnogo poljoprivrednog zemljišta, ali i, što je možda još važnije, koncesije na izvore pitke vode, što je čini strateški bitnom za Hrvatsku. Važan faktor u priči oko Fortenove jest i Sberbank koji je prodavatelj dionica arapskom investitoru koji je u ovaj posao ušao a da nije proveo dubinsku analizu, na što je ukazao i premijer Plenković koji se na gotovo identičan potez odlučio proljetos kada je Sberbank Hrvatska prodan investitoru koji je tu banku kupio bez provedene dubinske analize. Investitor je, kao što je poznato, hrvatska država, odnosno Hrvatska poštanska banka koja je u državnom vlasništvu.


Kako država nije imala vremena za dubinsku analizu poslovanja Sberbanka kojemu je prijetila likvidacija koja bi nas stajala znatno više od same kupnje, tako ni misteriozni Arapin nije imao previše vremena za analizu poslovanja Fortenove jer je taj posao odrađen na posljednji dan kada je to zbog sankcija uopće i bilo provedivo.

Inače je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina, koji je u tu banku došao iz Sberbanka u kojem je godinama bio savjetnik Uprave, a njega je za poziciju predsjednika Uprave HPB-a u ljeto 2019. godine predložila Plenkovićeva vlada. Te iste godine savjetnikom Uprave HPB-a imenovan je Ivan Paladina, koji je prije nego što je imenovan ministrom graditeljstva radio u tvrtki Titan građenje, čija je suvlasnica bila Elena Poletajeva, supruga Maksima Poletajeva, jednoga od najviše pozicioniranih dužnosnika moskovske podružnice Sberbanka, a koji je usput budi rečeno imao jednu od najvažnijih uloga u pregovorima oko Agrokora.

Konačni obračun

Nekoliko dana nakon što je Sberbank Hrvatska prodan HPB-u, Paladina je postao ministar graditeljstva, a još tada po HDZ-u se govorilo da bi Plenković mogao imati problema zbog ministrovih ruskih veza, no on se tada na to nije osvrtao. Sada, nakon slučaja Fortenova, u premijerovim redovima progovaraju o hibridnom ratu i očitom pokušaju prevare i kršenja sankcija izrečenih Rusiji, ruskom kapitalu i njihovim interesima. To su navodno otkrile prve analize provedene u Vladi, iz kojih proizlazi da iza operacije Fortenova stoje moćni pripadnici ruske državne nomenklature i moćnici iz bankarskog sustava koji su izravno povezani s predsjednikom Putinom. Zbog toga se Plenković sada napokon planira obračunati s ruskim igračima u Hrvatskoj, s tim da upućeni navode da bi ta akcija goleme probleme mogla prouzročiti i u samom HDZ-u, u kojem također sjede proruski orijentirani i visokorangirani kadrovi koji nastoje i samog Plenkovića kompromitirati i eliminirati iz nacionalne političke arene.

U kakve će sve obračune ova priča odvesti, ostaje da se vidi, no već je sada vidljivo da oporbeni saborski zastupnici Plenkovića neće ostaviti na miru i da će baš u njemu tražiti krivca za slučaj Fortenova. “Vlada se ponovno dovela u situaciju da se jedna od strateških kompanija u Hrvatskoj preuzima na način da mi ne znamo tko iza tog kapitala stoji i koje su njegove namjere. Ne znamo ni je li taj kapital koji stoji iza tog preuzimanja zapravo kapital koji bi trebao biti pod sankcijama zato što Vlada nije postavila nikakve mehanizme utvrđenja stvarnih vlasnika tvrtki i stvarnih vlasnika kapitala koji ulažu u Hrvatsku”, rekla je tako ovih dana saborska zastupnica Sandra Benčić, dok su zastupnici Domovinskog pokreta ovaj transfer usporedili s veleizdajom.

Moćni dvojac

Poslovnjaci i zastupnici prst upiru i u grupu biznismena iz Hrvatske koju predvode Krešimir Filipović i Miodrag Borojević, poduzetnički dvojac koji se nikada nije previše medijski eksponirao, a poslove je razgranao po Rusiji, dok u Hrvatskoj posljednjih godina ulažu u nekretnine i poljoprivredne projekte. Miodrag Borojević je inače medijske stupce punio kada je završio na sudu, gdje je novčano kažnjen i gdje mu je izrečena zabrana prilaska supruzi, no nije to jedino čime je uspio privući pozornost. U Upravu Fortenove stigao je iz Kauflanda, a radio je i za ruski trgovački lanac O’Key, s tim da upućeni navode kako on pripada istoj grupaciji u koju spada i Mihajlo Perenčević jer je njega i njegova poslovnog partnera Krešimira Filipovića čak i dio ruskih medija opisivao kao hrvatske novčanike ruskog predsjednika Putina. Mirodrag Borojević je povezan s tvrtkom Fil-Adria Turist, i to kao član Uprave te tvrtke u kojoj je direktor nekoć bio Filipović, a ta je tvrtka povezana i s NO-om velike lošinjske hotelijerske tvrtke Jadranka iz koje je prema nekim teorijama financirana jedna od HDZ-ovih kampanja, dok su vodeći ljudi te kompanije navodno povezani i sa predsjednikom Milanovićem kojem HDZ-ovci ionako već neko vrijeme lijepe etiketu proruskog igrača, što je za Plenkovića teško reći s obzirom na njegova stajališta o ratu u Ukrajini.

Treba reći kako je Filipovićevo ime u Rusiji postalo poznato kada se u tamošnjim medijima proširila priča o takozvanom Putinovu dvorcu u Gelendžiku na Crnome moru, a mediji su ondje tvrdili i da je Krešimir Filipović u “dealu” s Mihajlom Perenčevićem čelnik Velesstroya, točnije zakupca tog takozvanog Putinova dvorca. Sada se pak i po hrvatskim medijima navodi da taj izuzetno moćni poduzetnički dvojac stoji iza Alketbija, a zanimljiva zapažanja na ovu temu iznio je na svojem profilu na Facebooku i poznati istraživački novinar Gordan Malić koji navodi a su se sve ruske akvizicije u posljednje vrijeme iz Europe preselile upravo u Dubai.
U ovom svjetskom ratu Emirati su nova Švicarska. Saif Alketbi, kupac 43,3 posto udjela u Fortenovi, ne nalazi se na Forbesovoj listi, nije među bogatijim Arapima i o njemu se vrlo malo zna. Očito je da sam nema tih 500 milijuna eura, već je u igri netko tko ih ima. Najveći interes u tome ima Sberbank jer su u Todorićevu bivšu firmu upucali 1,2 milijarde, što znači da bi prodajom Fortenove arapskom investitoru izgubili najmanje pola milijarde eura. Sumnjam da im je to računica. Dakle, kupili su to sami preko posrednika u Dubaiju, gdje odnedavno stoluje i sam predsjednik Uprave Sberbanka Hermann Gräf, inače ruski folksdojčer. Ono što bi SOA trebala otkriti već je, znači, otkriveno. Fortenovu su Rusi prodali sebi, nakon što je Vlada RH, navodno, spriječila da naša najvrednija tvrtka ode mađarskim ulagačima koji su bliski Putinu”, kaže Malić, koji je u nastavku svoje stajalište dodatno objasnio.

“Formalno i pravno Vlada ne bi trebala imati ništa s prodajom privatne tvrtke. Ipak, svi je prozivaju zbog intervencije spašavanja Agrokora prije pet godina. U pitanju je naše najveće poljoprivredno-trgovačko poduzeće, samim tim je i strateško, a uz INA-u i najveće u Hrvatskoj. Svaka vlada bi nešto morala imati s tim. Iza kulisa: Arapska ulaganja u Veliku Britaniju prije sankcija Rusima su jedno, a od jučer su druga priča. Tako je ondje, svagdje, pa i ovdje. Rusi više ne smiju ulagati ni u HDZ”, zaključuje Malić.

Prevelika uloga

Poduzetnik Miodrag Borojević novinarima se obratio uz prisutnost svog odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića nakon povratka iz Dubaija u zagrebačkoj zračnoj luci, gdje je komentirao prodaju udjela Sberbanka u Fortenovi, naglašavajući da se njegova uloga u tome poslu preuveličava.
“Nisam pravni stručnjak, teško mi je to komentirati, mislim da ne bi bilo umjesno komentirati stvari. Struktura transakcije je da arapski investitor kupuje firmu d.o.o. u Moskvi koja je nositelj dionica kompanije u Amsterdamu. Oni tvrde da su oni za tu transakciju imali dozvole”, rekao je Borojević te dodao da je njegova uloga bila konzultantska.

Iz medija se moglo vidjeti da je Borojević dobro povezan sa Sberbankom i da je sudjelovao u pregovorima o prodaji Sberbankova udjela u Fortenovi za 500 milijuna eura Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“S obzirom na to o kome govorimo, da je Njegova Ekscelencija ozbiljan ulagač, čovjek je kupio brod za to koliko se govori da je sada investirao u Fortenovu, ja bih volio da je taj čovjek moj paravan, gdje bi mi bio kraj”, rekao je Borojević, koji smatra da se pridaje prevelika uloga poslu s Fortenovinim dionicama. “Sberbank je ozbiljna institucija i ja ne mislim da bi gospodin Gräf došao na to da mu treba jedan Borojević da sakrije nešto“, zaključio je Borojević.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.