fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PLENKOVIĆEV ČOVJEK OD POVJERENJA: ‘Oporba staje na stranu Rusije!’ Suverenisti tvrde da HDZ stavlja ‘metu na čelo Hrvatske’: ‘To je legitiman stav’

Autor: Dnevno.hr

Saborski Klub HDZ-a prozvao je u četvrtak oporbu u Hrvatskom saboru da “pokušajem izmotavanja”, tvrdeći da je odluka o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) protuustavna, u rusko-ukrajinskom ratu staje na stranu Rusije.

“Očito je da oporba pokušavanjem izmotavanja kako je ovakav prijedlog protuustavan, staje na stranu Ruske Federacije, ne želeći se uključiti u jasnu, nedvosmislenu pomoć Hrvatske Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije”, rekao je novinarima Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a.

Suverenisti su mu korektni

Bačić je ustvrdio da bi mu bilo prihvatljivije da su političke stranke koje se “sakrivaju iza eventualne neustavnosti ovakve odluke” jasno deklarirale, kao što su to učinili Hrvatski suverenisti.


Podsjećamo Suverenisti tvrde da bi prihvaćanje takve odluke praktično bilo “postavljanje mete na čelo Hrvatske” pa bi se ona dodatno nepotrebno izložila Ruskoj Federaciji. “To je njihov legitiman stav, koji je za nas neprihvatljiv, ali je jasan i nije pokušaj sakrivanja iza neustavnosti”, ističe Bačić.

Ustvrdio je kako je predložena odluka o EUMAM-u niža razina pružanja vojne pomoći Ukrajini, nakon što joj je Hrvatska isporučila oružje, a s druge strane predstavlja nastavak načelne i vjerodostojne politike solidarnosti s ugroženim ukrajinskim narodom.

Dodaje kako se radi o odluci Vijeća ministara EU-a, koju su podržale gotovo sve članice Unije, a Hrvatska i Ukrajina su članice Partnerstva za mir, kao organizacije i saveza pridruženog NATO-u.

“Prema tome, mislim da to ovdje nije sporno već se radi isključivo o pokušaju da se zamagli želja oporbe da se ne uključi u vrlo jasnu i konkretnu pomoć Ukrajini”, rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Između ostalog, poručio je da je sada vrijeme da se predsjedniku Republike i oporbi postavi pitanje žele li biti dio zapadne demokracije ili u ovom presudnom trenutku za opstojnost Ukrajine žele biti na strani Rusije i Putina.

U Dnevniku HRT-a bilo je pak razgovora o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini, a Bačić se sučelio sa SDP-ovcem Arsenom Baukom.
Bačić je rekao da se apsolutno ne krši Ustav te se čudi kolegi Arsenu Bauku koji je to izjavio.

“Odluka je o slanju Hrvatskih vojnika u vojnu misiju EU u skladu s Ustavom RH”, smatra.

Kako kaže, ona je u skladu s odlukama Hrvatskog sabora koje je donosio u proteklo vrijeme.
Bauk je rekao:

“Vlada RH ove je godine u siječnju donijela odluku o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama oružanih snaga u 2022. Tu je navedeno 54 aktivnosti s državama saveznicama.

Ne vidimo razlog zašto se ova 55. aktivnost razlikuje i nije obuhvaćena tom odlukom. To je ono što mi govorimo glede članka 7, stavak 8 i 9 Ustava RH. Radi se o tome da je to nadležnost Vlade i predsjednika, a ne Sabora, Vlade i predsjednika. I dok ne dobijemo jasne argumente u čemu se ovo razlikuje od vježbi i obuka koje su ovdje obuhvaćene, smatramo da se krši ustav”, naglašava Bauk.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.