fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

PLENKOVIĆEV BIVŠI RIVAL O OBUCI UKRAJINSKIH VOJNIKA! Poslao znakovitu poruku narodu i otkrio kako vratiti INA-u u hrvatske ruke

Autor: Valneo Kosić

Gostovanjem na N1 televiziji , Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, prokomentirao je jučerašnje lažne dojave te uz to i energetsku politiku Hrvatske. U razgovoru se također spominjalo i vraćanje Ine u državno vlasništvo te već potegnuta tema o obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju.

Kovač je, uvjeren u hrvatski sigurnosni sustav, suzdržan od špekulacija radi nedostatka elemenata za provedbu istih. Također smatra da su jedini koji zadrže kvalitetne informacije upravo ljudi iz sigurnosnog sustava.

Sve poslove vezane za identifikaciju autora ovih prijetnji Kovač prepušta upravo njima, ali naglašava kako se svaka prijetnja treba shvatiti ozbiljno.


Vraćanje INA-e u hrvatske ruke

Komentirajući energetsku sigurnost, dolazimo do zaključka kako smo europski prosjek. 30% u slučaju Hrvatske su izvori iz obnovljivih izvora, dok 70% ovisimo o fosilnim gorivima.

Naravno postoji tu veliki prostor za napredak. Međutim, instalacijom LNG terminala, što je ujedno bio i savjet kolega iz SAD-a.

Kako Ina nije više u samo u vlasništvu Hrvatske, puno se oslanjamo na HEP koji proizvodi i prodaje struju i uz to nije u privatnom vlasništvu.

“Postoje tu razni mehanizmi, može se pokrenuti proces pregovora s Mađarima, postoji mogućnost poništavanja ugovora o upravljanju, itd. Osobno smatram da gdje ima volje, ima i puta. Generalno su naši odnosi s Mađarskom dobri. Kad je riječ o Ini tu postoje interesi. Ako mi stvarno želimo Inu i smatramo da je to dobro za našu energetiku, onda postoje načini”, rekao je.

Komentirao obuku ukrajinskih vojnika

Bivši ministar nada se kako ćemo u skorije vrijeme uspjeti vratiti Inu pod svoje te navodi moguće pregovore s Mađarima kao glavni primjer. Također se spominjalo i poništavanje ugovora o upravljanju.

Komentirajući ograničenje cijena nafte, 60 dolara po barelu, Kovač smatra kako Ruse ovo neće oštetiti. 
Kako je rat još u tijeku i Putin trenutno nije spreman za nikakve pregovore, razmatra se obuka ukrajinskih vojnika za što se Kovač itekako zalaže te smatra da je to ono što je potrebno, ali vjeruje da se unatoč tome mora kontaktirati šira javnost.

 

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.