Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Plenkovića zdušno brani njegova ministrica: ‘Premijer i ja govorimo istinu cijelo vrijeme’

Autor: Dnevno.hr

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gostujući u Točki na tjedan N1 televizije, govorila je o aferi na Geodetskom fakultetu.

Tako je objasnila zašto je Geodetskom fakultetu dala posao bez natječaja te podsjetila da je 22. ožujka 2020. bio potres, a 24. je bio sastanak s Geodetskim fakultetom.

“Tu dogovaramo da će se angažirati Geodetski fakultet da bi izradili 3D snimanja. To nam je pomoglo utvrditi stvarne razmjere štete. Dobit ćemo dokumentaciju koja će ubrzati obnovu. Tad smo u covidu, lockdownu, nemamo nikakvih sredstava za angažirati nekoga i obraćamo se javnom fakultetu, javnoj ustanovi koja ima ekspertizu i licencu za rad na kulturnim dobrima. Proveli smo ex post kontrolu postupka i to je bilo u skladu s pravilima kako se ponašate u žurnim situacijama. Da sam to dala nekom privatnom, to bi bio problem”, kazala je Obuljen Koržinek.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

‘Ja čak nemam ni njegov broj telefona’

Ministrica je navela i da ona nije bila na tom sastanku, ali da stoji iza svojih suradnika koji su sudjelovali. Dodala je da je dekana tek kasnije upoznala.

“Ja čak nemam ni njegov broj telefona. Mi u tom trenutku ugovaramo suradnju, ne znam hoće li snimiti 500 ili 5000 zgrada, koliko ćemo toga morati snimiti…”, dodala je ministrica. Dalje je navela da su za tih 19 milijuna dobili 17 terabajta podataka.

“Kasnije kad smo radili usporedbu cijena, cijene su tu negdje. Mi to radimo cijelo vrijeme jer nam stalno dolazi dokumentacija za obnovu kulturne baštine”, kazala je te istaknula da to nije bio trenutak kad se traže druge ponude nego da se tada angažirala javna ustanova.

‘Sve je napravljeno stručno i profesionalno’

Ovdje se istražuje postupanje Geodetskog fakulteta, kaže ministrica.
“Istu smo situaciju ponovili nakon petrinjskog potresa. Ove neke procedure koje smo naučili kako reagirati u hitnosti smo implementirali. Nije dobro da se misli da je to preplaćeni posao, imamo sve dokumentirano. Što su nam isporučili? Dvije skupine digitalnih podataka – jednu koju su mogli gledati moji kolege, a drugo je jedna inovativna metoda 3D snimanja gdje se precizno može vidjeti stanje građevine i te su podatke koristili projektanti za izradu projekata obnove. To je iznimno vrijedna dokumentacija i sve je napravljeno stručno i profesionalno, nastavila je ministrica:

“Ovdje se dogodila tema da je netko očito dobio na uvid dio izvještaja, ne cijeli izvještaj. Za nas je bilo ključno da su snimili te zgrade po nalogu. Ovdje se istražuje postupanje Geodetskog fakulteta. Ministarstvo kulture je ugovorilo s njima što će raditi, dali su okvirnu procjenu i znali smo da će varirati. Napravili su izvješća, dostavili podatke, mi smo to platili u četiri frakture, a ono što istražitelji istražuju jest kako se taj novac na Geodetskom fakultetu trošio.”

Plenković kao pijani milijarder: Evo kako Vlada rasipa puste milijune na beskorisne udruge
‘Ozbiljna pogreška kad smo premijer i ja optuženi da lažemo’

I dalje ministrica tvrdi da projekt nije preplaćen i ponavlja da se to nije moglo obaviti jeftinije.

Posebno se osvrnula na pisanje Telegrama koji je, između ostalog, objavio tekst u kojem navode da objavljuju dokaze da su premijer Plenković i ministrica grubo lagali javnost.

“Netko uzme jedan dokument iz niza i napiše – imamo dokaz, premijer i ministrica lažu. Ali što smo mi cijelo vrijeme govorili? Novac je plaćen iz izvora nacionalnog proračuna. Onda se otvorio fond i donesena su zajednička nacionalna pravila. Putem Ministarstva kulture angažirano je iz fonda više od 420 milijuna eura na način da je on, bez obzira je li isplaćen iz nacionalnog proračuna ili fonda solidarnosti, ispunjen ZNS i ovjeren ZNS (Zahtjev za nadoknadu sredstava) i proveden. Mislim da je napravljena ozbiljna profesionalna pogreška kad smo premijer i ja optuženi da lažemo. Mi govorimo istinu cijelo vrijeme, to su nacionalna sredstva”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.