Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković zbog cirkusa u Saboru prstom upire u Pantovčak: Destruktivna lupetala misle da mogu biti kao Milanović

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Sjednica Vlade počela je sa zakašnjenjem u 09:30 sati.

Vlada je donijela uredbu o visini minimalne plaće za iduću godinu, a prema najavi premijera Andreja Plenkovića ona će biti podignuta sa 700 eura na 840 eura bruto (oko 672 eura neto). Vlada donosi i dva programa potpora – sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge te za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine.


Hrvatskome saboru Vlada će se sa sjednice očitovati na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, koji je u proceduru uputilo 39 oporbenih zastupnika nezadovoljnih načinom na koji se Hrvatska bori protiv afričke svinjske kuge. Na dnevnom sjednice je i prijedlog zakona o hrvatskom jeziku.

Plenković: Raste minimalna plaća

Premijer Plenković imao je uvodno obraćanje:

“U ponedjeljak smo telefonski održali 500. sjednicu Vlade. Minimalac ćemo podići na 840 eura bruto, stupit će na snagu od 1. siječnja iduće godine. Danas ćemo predložiti Saboru usvajanje zakona o hrvatskom jeziku. 2. svibnja 1843. Ivan Kukuljević Sakcinski je prvi put u povijesti održao govor na hrvatskom u Saboru. 23. listopada 1847. Hrvatski Sabor je usvojio zaključak o uvođenju hrvatskog jezika u javnoj uporabi. Cilj ovog zakona je očuvati dragocjenu vrijednost jezika kao naslijeđa, iz kojeg progovara identitet, kao i da se osigura njegov razvoj jer je jezik živ. Hrvatski jezik obuhvaća standardni jezik i narječja, štokavsko je odabrano kao osnovca za standard. Jezik je nematerijalno dobro i obilježje identiteta naroda, Vlada mora osigurati pravne temelje za njegov razvoj i promicati njegovu uporabu. Prvi put skrb o jeziku i književnosti dobiva institucionalni okvir”, rekao je premijer.

“Druga važna tema je odluka o potpisivanju dodataka TKU za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnom ugovoru za državne službenike. Ministar je s predstavnicima sindikata postignuo dogovor, porast će osnovica za pet posto, bit će isplaćena za plaće za listopad, božićnica raste na 300 eura te novo pravo, uvođenje uskrsnice od 100 eura. To govori o brizi i skrbi Vlade”.

Dodao je da će danas važne teme biti humanitarne pomoći, primjerice 250 tisuća eura za ublažavanje humanitarne katastrofe u Gazi. Plenković izdvaja i sadržajan posjet BiH te kontinuiranu skrb o Hrvatima izvan Hrvatske te posjet Austriji.

Plenković ovo još nije doživio, premijer gleda i ne vjeruje: Pogledajte što su mu napravili
O jučerašnjoj drami u Saboru

“Hvala onima iz oporbe koji se nisu upustili u primitivni način djelovanja da se spriječi predstavljanje izvješća Vlade, riječ je o dvadesetak lupetala, lončara, to su metode koje je Možemo primijenio u Gradskoj skupštini, poslali su poruku političkog očaja. Neviđenim korištenjem stanki htjeli su odgoditi tu točku dnevnog reda, valjda ih boli kada čuju što je Vlada radila. Poslali su poruku rušenja hrvatskih institucija, poruku javnosti da žele kaos i anarhiju. Nisu uspjeli, kada sam shvatio da mikrofoni rade i da se čuje, održao sam govor u uvjetima koji nisu uobičajeni, no javnost je mogla čuti što Vlada radi za boljitak, borbu svakog dana s nizom kriza. Iz toga jučer nikad plastičnije nije bila potvrđena teza o dvije Hrvatske, jednoj koja gradi i drugoj koja ruši i vodi u anarhiju. Mi brinemo i o njima, Grad Zagreb, u kojem je vrhunsko postignuće plave vrećice koje ljudi ne koriste, koji je promenada za divlje svinje i koji je pun smeća, to je stečevina toga što rade u gradu. Na razini države lupaju. Političke stranke koje su u tome imali ulogu su antisistemske male stranke, neki su se ogradili od njih. Čak i neki ozbiljni kulturni zastupnici SDP-a su izlazili iz Sabora da ih je sram. Važno je da to javnost vidi, kada dođe trenutak, da znaju na koga se mogu osloniti i što im je alternativa. Netko mi je na telefon sugerirao da danas na Vladi opet održim govor od sat vremena s izvješćem, no to neću učiniti. Ukratko, s naše strane ostat će Pelješki most, koridor 5c, LNG terminal, borbeni avioni, 25 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova. Hrvatska javnost je pametna, građani su mudri, vide tko radi, a tko je da rušilački pokuša uputili poruku da se ne vidi što Vlada radi za građane. Ovakva opstrukcija pokazuje smjer ponašanja u mjesecima koji će uslijediti do izbora, no mi ćemo raditi kao i do sada. Kada netko obeća u programu da će do kraja mandata biti 1000 eura, a mi smo na 1163 eura, to znači da krilatica da isporučimo više od onoga što smo obećali funkcionira. Ne volim dijeliti Hrvatsku, dijelim samo trećinu oporbe koja ima jatake u medijima koji ih peru zadnjih 15 sati, ali neće uspjeti. Mi smo dio Hrvatske koja rano ustaje, a neka budu lupetala, kao što je Milanović napravio presedan sa zakonom o izbornim jedinicama, time demonstrira veliku mudrost, ovi računaju da on može biti destruktivan, onda mogu i oni. To je sve povezano. Kada dođe trenutak, siguran sam da će potpora koju imamo biti još veća, zato je ovo jučer loše za njih. Ogolili su svoju sramotu. Presuda Čehulića u Splitu, osuđen je na godinu dana zbog prijetnji i nelegalnog posjedovanja. Kako je došlo do Bezukove pucnjave, time se nitko ne bavi. Sličnih skupina ima još u Hrvatskoj, ne treba nam talijanska služba da prati terorističke ćelije”, rekao je Plenković.

Plenković nakon lupanja u Saboru: ‘Sve se moglo spriječiti da su primitivci odustali’
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.