fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PLENKOVIĆ ZAHVALIO BRANITELJIMA! ‘Možemo biti ponosni. Da nije bilo njih, ništa od ovog što se odvijalo zadnja tri desetljeća ne bi bilo moguće”

Autor: M.P.

Održava se sjednica Vlade RH.

Na dnevnom su redu izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti (EU) i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (EU), prijedlog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit (EU).

Premijer Andrej Plenković imao je uvodno obraćanje.


“Čestitam, Hrvatska je dobila jednoglasnu potporu partnera da ćemo 2023. postati članica Schengenskog prostora, mi smo unutar 420 milijuna ljudi, država članica koje uživaju slobodu kretanja”, rekao je premijer.

Redom je zahvalio svima koji su sudjelovali u tom procesu.

“Ovo je veliki uspjeh, velika godina isporuke i realizacija našeg izbornog programa. Realizirali smo povezanost hrvatskog teritorija, Pelješki most, najsuverenističkiji potez koji jedna Vlada može učiniti, ulazak u euro područje, a sa Schengenskim prostorom omogućujemo slobodno kretanje bez kontrola, čekanja na granicama, brže i lakše kretanje roba i ljudi, a to je i poticaj turističkom prometu. Veliki dio Hrvatske je autodestinacija, Schengenski prostor znači da će ljudi brže doći na svoje destinacije”.

Zahvaljujem braniteljima, da nije bilo njih, ništa od ovog što se odvijalo zadnja tri desetljeća se ne bi dogodilo, rekao je Plenković.

“Slovenska Vlada uložila je izjavu o arbitraži, mi smo uložili svoju, ponovili da samo se odlukom Sabora povukli iz te arbitraže, ali da smo spremni nastaviti tražiti rješenje”, podsjetio je.

Hvala Anji Šimpragi na skupu o pravima nacionalnih manjina, evocirali smo sve što Hrvatska radi na zaštiti nacionalnih manjina, dodao je.
“Napravili smo velike iskorake, imamo visoke standarde zaštiti manjinskih prava, očekujemo da se onda štite prava Hrvata gdje su nacionalna manjina”.

Podsjetio je da je gorivo jeftinije zbog mjera Vlade, a govorio je i o sastanku u Tirani.

“Imao sam sastanak s kosovskim premijerom, zalažemo se da BiH dobije status kandidata, smatramo da bi to bila važna poruka”, dodao je.
“Imali smo dva tužna događaja ovaj tjedan, prvi je smrt generala Pavla Miljavca, koji nas je nesretnim slučajem ranije napustio. Prilikom redovnog trenažnog leta dogodila se nesreća zbog tehničkog kvara, no istraga će utvrditi okolnosti. Pao je MiG, oba pilota se oporavljaju, dobro je da su živi, istraga će pokazati zašto se to dogodilo. Cijeli proces mandata smo dobro procijenili nužnost zamjene eskadrile HRZ-a i donijeli odluku o kupovini Rafalea, naši piloti se treniraju, za godinu dana počet će u Hrvatsku dolaziti ti avioni. Puno su sigurniji za letenje”.

Na kraju se osvrnuo na današnju utakmicu reprezentacije Hrvatske protiv Brazila.

“Čestitam hrvatskoj reprezentaciji, bili smo u Kataru ponedjeljak, uspostavili smo jako dobre kontatke, danas je veliko očekivanje od utakmice, želimo im sreću”, poručio je i zaključio:

“Još jednom hvala svima koji su u procesu za Schengen dali svoj doprinos”.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.