Izvor: Twitter

Plenković: ‘Za dom spremni’ iz Drugog svjetskog rata osuđujemo, ali imamo poginule za Hrvatsku i to je osjetljivo

Autor: Sanja Plješa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se u petak s poslovodstvom KONČAR elektroindustrije predvođeno predsjednikom Uprave Gordanom Kolakom. 

Uz predsjednika Vlade bili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Kako je objavio na Twitteru, ta se kompanija “nametnula kao jedan od najvećih hrvatskih izvoznika te najdugovječnijih hrvatskih kompanija”.

Plenković je nadalje napisao kako “razgovaraju o nastavku proizvodnje, ulaganjima te potporama hrvatske Vlade u koronakrizi”.

Nakon sastanka s čelnicima KONČAR elektroindustrije te burnog dana izazvanog odlaskom predsjednika Zorana Milanovića s obilježavanja godišnjice Maslenice, premijer održava konferenciju za novinare.

Na početku se osvrnuo na sastanak europskih čelnika.

“Svi smo se suglasili da moramo inzistirati na ugovorima s farmaceutskim kompanijama. Zatražili smo od predsjednice Europske komisije da u razgovorima sa svim proizvođačima cjepiva inzistira na količini i dinamici isporuke cjepiva kako bismo što prije procijepili stanovništvo. Čelnici vlada europskih zemalja su izrazili zabrinutost zbog novog mutiranog virusa”, rekao je Plenković.




Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera rečeno je kako se cijepljenje zakompliciralo. Premijer je rekao kako se cijepljenje ne zaustavlja. “Nakon prve doze cjepiva dobit će se i druga doza. Cijela dinamika isporuke tih cjepiva 17500 do 18 tisuća tjedno se isporučuje Pfizerovog cjepiva. Oni koji su dobili prvu dozu, dobit će i drugu. Na sastanku Europskog vijeća dogovoreno je da se držimo načela i dinamike kakva je dogovorena s farmaceutskim tvrtkama. Moramo učiniti sve da ne dođe do ‘kidnapiranja’ cjepiva od strane onih zemalja koje kompanijama nude veću cijenu po dozi cjepiva”, istaknuo je premijer.

“Mi smo sada u boljoj situaciji nego što smo bili prije nekoliko tjedana, ali nismo u situaciji da je opasnost potpuno nestala. Primjerice u Francuskoj je uveden policijski sat od 18 do 6 ujutro. Slično je u ostalim zemljama. Cijelo vrijeme nastojali smo balansirati znanstveni, ekonomski, financijski, školski, zdravstveni aspekt. Virus se prenosi tako da ide s jednog na drugog čovjeka. Prošao sam koronu i nije ugodna bolest. Želimo cijepiti naše osobe, sugrađane koji imaju 80 i više godine, a takvih osoba je 218 tisuća. Ima 455 tisuća osoba visokog rizika mlađih od 60 godina i svi oni su nam sada bitni. Tijekom sljedećih mjeseci, moramo te najizloženije i najugroženije osobe cijepiti što brže uz zdravstvene radnike. Idealno bi bilo sve procijepiti do svibnja i to je temeljna zadaća svih nas. Što se tiče mjera, sve ćemo ‘staviti na stol’ i vidjeti što se to može vratiti s 1. veljače, a što će čekati još malo jasniju situaciju. Po ovim brojkama dobro smo učinili ‘kako smo odvozili slalom kroz Božićne i novogodišnje blagdane”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na odlazak predsjednika Milanovića s obljetnice Maslenice i da je naredio vojsci da ode s te obljetnice.




“Nisam znao o čemu je riječ jer sam se u osam ujutro igrao sa sinom koji je slagao lego kocke. Tada sam dobio poziv i nakon toga nazvao ministra Banožića da mi kaže o čemu je bilo riječi. Rečeno je da se tamo pojavilo nekoliko ljudi, HOS-ovaca u ustaškim obilježjima. Pretpostavio sam da ćete me to pitati”, istaknuo je Plenković.

“U ovom trenutku nemam informacije tko je koga pozvao, je li bio u protokolu ili nije, imao sam druge sastanke, kada se ministar vrati, razgovarat ću s njim da točno saznam što se dogodilo. Imamo Za dom spremni iz drugog svjetskog rata, kojeg osuđujemo i ne prihvaćamo, ali imamo poginule za Hrvatsku, i sve je to vrlo osjetljivo”, naglasio je.

Na novinarski upit da je otvoreno pismo poslao Ivo Sanader, Plenković je odgovorio kako ga uopće ne zanima to pismo. “Ne vidim zašto bih se uopće osvrtao na to. Niti je on član HDZ-a, a sa svojim pravnim problemima neka se brine”, naglasio je.

Osvrnuo se i na odlazak tridesetak tvrtki iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Rekao je kako je zamolio ministre da mu “daju određenu snimku stanja jer mora vidjeti koji su korijeni tog razilaženja”.

Govorio je i o lokalnim izborima. Rekao je kako su oni za četiri mjeseca, ići će s kandidatima u cijeloj Hrvatskoj, a imat će kandidata i za Zagreb te izrazio uvjerenje da će imati pobjedničkog kandidata, a tko će to biti reći će na vrijeme. “Nemojte biti nestrpljivi”, rekao je novinarima.

Susret s vodstvom KONČAR elektroindustrije koja obilježava 100. obljetnicu poslovanja, a nametnula se kao jedan od najvećih hrvatskih izvoznika te najdugovječnijih hrvatskih kompanija. Razgovaramo o nastavku proizvodnje, ulaganjima te potporama @VladaRH u #COVID19 krizi. pic.twitter.com/rYdk2UYfd7

— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic) January 22, 2021

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.