fbpx
Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL

PLENKOVIĆ: ‘Važno je držati se epidemioloških mjera jer želimo osigurati predstojeću turističku sezonu’

Autor: Sanja Plješa

Hrvatska Vlada u četvrtak održava 48. sjednicu.

Osim uobičajenih informacija o aktualnom stanju o koronavirusu te o potresu, na dnevnom redu će biti i nacrti prijedloga izmjena i dopuna nekoliko zakona.

Nakon sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković odlazi u Bruxelles gdje će, uoči sjednice Europskog vijeća potkraj mjeseca, održati sastanke s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, a sastat će se i s povjerenicima u Europskoj komisiji.


Teme razgovora bit će prioriteti Hrvatske oko izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, distribucije cjepiva, borbi protiv COVID-19, kao i ambicije za ulazak u schengenski prostor i europodručje te druge teme.

Plenković će održati i niz bilateralnih susreta, među kojima i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te belgijskim premijerom Alexanderom De Croom.

Na početku je premijer rekao kako i dalje imamo uzlaznu putanju novozaraženih od koronavirusa. “Sada je iznimno važno držati se epidemioloških mjera jer želimo osigurati predstojeću turističku sezonu”, istaknuo je.

Osvrnuo se na nedavnu posjetu farmi kokoši nesilica u Zagrebačkoj županiji.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved je rekao kako smo “svjedoci da tlo na Banovini još uvijek podrhtava, dosad je na tom području evidentiran 931 potres”.

“I dalje radimo na smještaju za stanovništvo, 1958 smještajnih objekata je priključeno na električnu energiju. Održan je sastanak s čelnicima stožera civilne zaštite jedinica lokalne uprave”, istaknuo je Medved.
Dodao je kako je svakodnevnim mjerenjem kvalitete vode na području Sisačko-moslavačke županije zaključeno kako je voda na tom području zdravstveno ispravna.

“Prijavljeno je 39781 oštećen objekt na području svih županija koje su stradale u potresu”, naglasio je Medved.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o trenutnom stanju vezanom uz koronavirus u Hrvatskoj. “U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa premašio 118 milijuna osoba. Na 381 dan od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 777 novozaraženih od koronavirusa”, rekao je Beroš.
Do kraja ožujka očekuju se dodatne doze cjepiva. HZJZ je objavio šestu verziju postupanja s oboljelima. Onaj tko je primio drugu dozu cjepiva protiv Covida 19 ne treba biti u karanteni.

“Postcovid sindrom postaje sve veći izazov. Najviše pacijenata obrađeno je u KBC Dubrava, KBC Split te KBC Zagreb. Sve više bolnica sudjeluju u zbrinjavanju postcovid pacijenata. Na današnji Svjetski dan bubrega treba istaknuti dobre uspjehe u liječenju pacijenata oboljelih od bolesti bubrega te transplantacija”, istaknuo je ministar zdravstva.

“Epidemija koronavirusa donijela nam je brojne izazove, ali i priliku humanosti. Iznimno je važno da se nastavi kampanja cjepiva te da se ona ubrza”, naglasio je Beroš i još jednom pozvao sve one koji se još nisu prijavili za cijepljenje da to učine. “Što nas se više bude cijepilo, vjerujem da ćemo se brže vratiti u normalu”, zaključio je Beroš.

U sklopu sjednice Vlade prihvaćeni su nacrti prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU), Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem te Zakona o sportskoj inspekciji.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice:

1.Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2.Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3.Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

4. Nacrt konačnog prijedloga zakona o dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem

5. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportskoj inspekciji

6. Nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/1148 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva te izmjeni Uredbe (EZ) br. 1907/2006 i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 98/2013 (EU)

7. Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Izmjena i dopuna članka 8. Rimskog statuta Međunarodnoga kaznenog suda

8. Prijedlog zaključka u vezi naknade potraživanja za toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima

9. Prijedlog zaključka u vezi sa Sporazumom o kupnji („SK“) za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 za države članice Europske unije, između tvrtke Moderna Switzerland GmbH i Europske komisije

10. Interpelacija o radu Vlade Republike Hrvatske u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite u Republici Hrvatskoj (podnositelji: 28 zastupnika u Hrvatskome saboru) – Prijedlog izvješća Vlade Republike Hrvatske

11. Izvješće o vladavini prava u Republici Hrvatskoj za potrebe izrade Godišnjeg izvješća Europske komisije o vladavini prava u državama članicama Europske unije

12. a) Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj 2021. – 2025.

      b) Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u Republici Hrvatskoj 2021. – 2025.

13. Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine

14. a) Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta kod stalnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Kaštel (RH) – Dragonja (SLO)

    b) Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta kod graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Kaštel (RH) – Dragonja (SLO)

15. Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za mlade

16. a) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Kliničkom bolničkom centru Zagreb, za sklapanje ugovora o nabavi Radiološkog informacijskog sustava – RIS

      b) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Kliničkom bolničkom centru Zagreb, za sklapanje aneksa II. Ugovoru o zakupu poslovnog prostora

17. Prijedlog uredbe o Državnoj ergeli Đakovo i Lipik

18. Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama

19. Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu, za siječanj 2021.

20. Izvješće za 2019. i 2020. godinu o stanju javnih projekata financiranih zajmovima i darovnicama Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), Europske investicijske banke (EIB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Razvojne banke Vijeća Europe (CEB)

21. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice:

1. Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke ministara nadležnih za:

a) pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 11. i 12. ožujka 2021.

b) vanjske i unutarnje poslove (FAHA), 15. ožujka 2021.

c) socijalnu politiku (EPSCO Social), 15. ožujka 2021.

d) zdravstvo  (EPSCO Health), 16. ožujka 2021.

e) ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 16. ožujka 2021.

2. Nacrti prijedloga odluka o:

zatvaranju Generalnog konzulata (tajno)
osnivanju Konzulata (tajno)
osnivanju Konzulata  (tajno)

3. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. – usmeno izvješće

4. Kadrovska pitanja

5. Informacije, pitanja i prijedlozi.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.