Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

PLENKOVIĆ USPOREDIO MILANOVIĆA S VIDOVIĆ-KRIŠTO: ‘On danas koristi istu retoriku kao ona!’

Autor:

Nakon što je danas u 15 sati predsjednik Zoran Milanović održao konferenciju za medije, na kojoj se osvrnuo na jučerašnje prozivke premijera Andreja Plenkovića, u ekspresnom roku konferenciju je sazvao i premijer Andrej Plenković.

Razlog sazivanja konferencije za medije je odgovor Andreja Plenkovića na današnju konferenciju predsjednika, kazao je odmah u uvodu Andrej Plenković.

Što se tiče sastanka Koordinacije, danas je već održan jedan savjet za koordinaciju, a vodi je Tomo Medved. Na savjetu će se pričati o novim mjerama nakon strašnog zločina koji se dogodio na Markovom trgu.

Nije to nikakav “skup planinara i vatrogasaca”, kako kaže Milanović.

Što se tiče sazivanja sjednice, kao što ste vidjeti dokument mi nismo objavili, nego njegov ured, rekao je Plenković.

“Kod njega se vidi teški kompleks poraza 2016., a iznio je i niz laži danas”; govori Plenković.

“Ja da ne znam naše odnose, ispalo bi da smo mi najbolji prijatelji, rekao je Plenković. Nismo mi neki stari prijatelji, mi smo popili nekoliko kava.”

“Točno je da sam ga jednom posjetio u Briselu, tada je bio tajnik i ostvario maksimum svoje diplomatske karijere. On se učlanio u SDP pred promjenu vlasti 2000, do tada nije bio neki zagriženi SDP-ovac.”

“Iznio je tezu da smo se rugali predsjedniku Tuđmanu, ja sam čak nazvao jednog kolegu i on se toga ne sjeća”, konstatirao je premijer.

“Točno je da imam anemiju, ima i velik dio moje obitelji, a ima je i moj sin. Nije točno da sam na račun majke vojne lekarke dobio papir da izbjegnem vojsku”, rekao je Plenković.

“Pobjedu mu je 2007. donio Ivo Sanader. Sve ostalo kasnije do 2020. ne vidim neku veliku pobjedu, postignuće, karijeru. Naprotiv, dao je ostavku kada sam ga ja porazio, a to mu očito smeta”, rezolutan je Plenković…

“On misli da je proricatelj budućnosti pa da zna svaki moj politički potez unaprijed”, rekao je Plenković.

“U Parizu sam završio zbog sukoba sa Ivom Sanaderom. Ne nekom svojom ambicijom. Tamo sam puno naučio i iskoristio vrijeme”, rekao je Plenković.

Plenković kaže da su njegova proricanja što će on 2024. napraviti su na razini Hrvoja Zekanovića, Anke Mrak-Taritaš i još nekih koji su govorili da će Plenković otići u Brisel.

“Ako napada mene, dobit će odgovor svaki put. A pritom, interesantno, mijenja izraz lica kad spomene Janaf. Onda odšeta u neki narativ kojeg zna on i još deset ljudi”, rekao je Plenković pa nadodao da Milanović nema odgovor na neka pitanja.

“Po meni, on krije odgovor čemu nervoza oko Janafa”, kaže Plenković.

“Njegovih eskapada danas bilo je jako puno, odgovorio sam na sve jasno i logično”, kaže premijer.

“Dužan sam štititi integritet sebe, svoje obitelji, ali i institucije Vlade”, zaključio je Plenković.

Jeste li pretjerali kada ste rekli da je Milanović kriv za napad na Markovom trgu, pitali su novinari Plenkovića.

“Indikativno, za teze koje on pušta – to je izašlo od njega direktno ili od njegovih trbuhozboraca. Sve to godinama gledam, slušam i čitam. No cijeli taj frame, sve je to on danas na presici potvrdio. To je to blato, kora od banane, koju baca pod moje noge. Ne kažem da je to jedini uzrok i razlog. Ali da je fini govor mržnje, to jest.”

“Što je sporno u našoj politici prema nestalima, civilnim stradalnicima, Vukovaru, Škabrnji? Što to ministar Medved nije napravio?”, pita se Plenković.

Koja je politička korist Milanovića, pitali su premijera novinari.

Plenković smatra da je Milanovićeva korist da ga diskreditira.

“Ako sam ja 2016. godine, ja sam tada 10 ili 15 dana predsjednik HDZ-a…On dobiva šansu da postane premijer, što je bio njegov cilj. Ja pobjeđujem tada…On se danas poziva na brojeve? To je ista retorika koju ima gospođa Krišto. Ona ima istu retoriku kao Milanović!”, rekao je.

Premijera su pitali je li primjereno sazivati konferencije za medije zbog njihovih svađa, u trenutku kada je zemlja pogođena brojnim nedaćama.

“Jučer sam rekao da ću mu odgovarati jer su svi ostali zašutjeli. Nervoza kreće kad počinje slučaj Velika Goriška, Nova Gradiška, javno poduzeće. Kao premijer nemam pravo šutjeti na laži, svjestan da to nije glavna tema. Rekao sam da je to moja usputna tema. Ovo radim da zaštitim svoj intigritet i integritet premijera. A to ne znači da se ne bavimo onim što je bitno”.

Rekao je da je Milanovićeva priča o Đokoviću još jedna laž i da si nisu dali ‘high five‘.

“Da, ja sam rekao da smo pobijedili koronu u prvom poluvremenu. Bili smo na nuli, otvorili smo se, dobili smo sezonu bolju od očekviane”, kaže Plenković.

Rekao je da neće biti problema oko međusobne suradnje.

“Ja želim da kada raspravljamo kao premijer i predsjednik raspravljamo ozbiljno. Postoji nekoliko formalnih tijela koja nas vežu, vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu.”

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.