Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Plenković ugostio Michela: ‘Imamo nekoliko potencijalnih žarišta nestabilnosti’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković domaćin je radne večere na kojoj će sudjelovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Vlade Talijanske Republike Giorgia Meloni, predsjednik Vlade Republike Malte Robert Abela i predsjednik Vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki. U popodnevnim satima očekuju se izjave za medije predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Michela.

Plenković se zahvalio Michelu na dolasku u Zagrebu. “To nam rpedstavlja zadovoljstvo, da za sat vremena s Meloni, Morawieckijem i Abelom iskoristimo za razgovor o ključnim temama za EU.”Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“U okolnostima u kojim smo djelovali zadnjih 5 godina, rekao bih da je raniji stratetški okvir bio minrodopski plan djelovanja Unije, i prije covida i ruske agresije na Ukrajinu i prije inflatornih pritisaka i krize na Bliskom istoku. Sve to govori o nepredvidljivosti međunarodnih odnosa, o važnosti jačanja naših obrambenih sposobnosti, o jačanju svih mehanizama ekonomske i finanacijske suradnje”, rekao je premijer.

“Jedna od tema večeras bit će pitanje daljnjeg proširenja Unija”, rekao je Plenković dodajućid a RH podupire proširenje EU-a. “Dobro je da na otvoren način raspravimo realne vremenske okivre.”

“Razgovarat ćemo i o europskom proračunu, reviziji višegodišnjeg financijskog okvira. Ideja je da se pronađu sredstva da bismo mogli podržavati financijski Ukrajinu kad njen krvotok treba više injekcija. Tu su i pojačane prijetnje i intenzitet nezakonitih migracija. Tu su i pitanja strateške ekonomije i nastojanja da se osigura više sredstava za kontekst koji proizlazi iz ubraznih klimatskih promjena i elementarnih nepogoda”, dodao je.

“Svi se slažemo s činjenicom da smo suočeni s izazovima, suočeni smo s tri velika šoka – šok prirode i klimatskih promjena, covid je isto tako manifestacija susreta i kontakta našeg djelovanja s našom okolinom. Važna je i tehnologija, tzv. zelene tehnologije – ulaganje u to predstavlja transformaciju naše budućnosti”, kazao je Michel i dodao:

Treći šok je svjestki poredak i urušavanje svijeta utemeljenog na načelima reda. Vidimo narušavanje reda i poretka u Ukrajini, Bliskom istoku i drugdje. Zbog svih tih izazova pokušavamo surađivati. EU se pokušava uhvatiti sa svim tim izazovima na ujedinjen način i pokušavamjo ojačati europsku suverenost.”

Michel je rekao da postoje dva priroriteta. “Moramo ojačati našu gospodarsku bazu, jedinstveno tržište je vrlo važno, moramo ulagati u inovacije i moramo unaprijediti sigurnosti. Moramo postići napredak u pdoručju europske obrane i sigurnosti.”

Spremaju se dva velika iznenađenja na desnici: Zaboravljeni pravaš Plenkovićev je novi saveznik?
Michel je naveo da će lideri EU-a danas u manjem formatu pokušati dogovoriti na tri pitanja:

1. S obzirom na proširenje Unije, koji bi trebali biti naši prioriteti?

2. Što se tiče financija, kako osnažiti našu financijsku stabilnost?

3. Treće pitanje je postupak donošenja odluka. Nekad je teško donositi odluke. Važno je naći ravnotežu između jedinstva i fleksibilnosti i da se reagira u trenutku kad se mora brzo reagirati.
“Balkan je sljedeća distrakcija”

Komentirali su izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je upozorio da “Rusija ima plan, Balkan je sljedeća distrakcija”.

“Uvjeren sam da je europski put za zemlje Zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovdje”, rekao je Michel.

“Ruska agresija na Ukrajinu ima tu funkciju da destabilizira države koje su granične s Europskom unijom”, kazao je Plenković. “Imamo nekoliko potencijalnih žarišta nestabilnosti. Politika Hrvatske je učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažira na prostoru jugoistoka Europe i jesmo zagovaratelji proširenja na naše susjede, to jamči mir, sigurnost, stabilnost i bolje međusobne odnose. Tih žarišta u našem susjedstvu može biti i više.”

Naveo je da ne zna na koje je točno žarište mislio Zelenski te je stoga naglasio važnost proširenja Unija da bi se osigura mir. “Zadnje što EU treba je još jedna kriza ili rat.”

Michel je govorio i o načinu odlučivanja u Uniji. “Moguća reforma bi mogla uključiti mehanizam koji bi omogućio da se ne zloupotrebljava pravo veta. Na raspravama ćemo govoriti o0 tome kakod a osnažimo način odlučivanja u EU”, naveo je Michel.

“Učinit ćenmo sve kao Vlada da pomognemo BiH, ponudi ćemo tim stručnjaka koji je sudjelovao u pristupnim pregovorima da dodatno pomognu na otvorenim temama koje su otvorene, a što se tiče odluka, prerano je prognozirati, ali RH kontinuirano pomaže i Ukrajinu i Moldaviju i BiH”, rekao je premijer Plenković o proširenju Europske unije.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.