PLENKOVIĆ U VARIVODAMA: ‘Zbog Hrvata koji su činili zločine, ispaštali su generali’! Moramo se suočiti sa prošlošću’!

Autor: Dnevno

Danas u 11 sati počelo je održavanje komemoracije u Varivodama za srpske civile ubijene nakon Oluje. Komemoraciji prisustvoje predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministra pravosuđa Ivana Malenice i potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića.

Prisutnima se obratio Milorad Pupovac koji se na početku zahvalio svim predstavnicima visokih državnih institucija RH i drugih zemalja, a koji su došli na komemoraciju te poručio kako je potrebno odati počast svim žrtvama rata. “Svjestan sam da su ovim zločinima uvelike doprinjeli isti takvi zločini prema Hrvatskom narodu, a koji su se dogodili prije Oluje”, rekao je Pupovac. 

“Kao što rat započinje ubojitim riječima tako on ne završava kada utihnu topovi i puške. On završava kada utihnu riječi koje su im prethodile”, zaključio je Pupovac.

Uslijedio je i govor Andreja Plenkovića: 

Rekao je da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, usprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. “Kao predsjednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam sućut zbog smrti pripadnika vaše obitelji”, poručio je Plenković te nadodao kako su hrvatski generali ispaštali zbog zločina.

Pripadnicima srpske manjine rekao je da želi poslati poruku mira i pomirenja. “To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u sujednim selima, gdje su stariji pripadnici također ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali”, rekao je Plenković.

“Prije 25 godina, ubrzo nakon Oluje počinjen je stravičan zločin u Varivodama. Usprkos tome što na tom području više nije bilo nikakvih ratnih djelovanja. Kao predsjednik Vlade RH izražavam sućut obiteljima ubijenih. Ovi zločini uvreda su i Hrvatskoj jer vrijeđa ljudsko dostojanstvno. Ovaj zločin predstavlja gaženje ideala za koje se borila ogromna većina hrvatskih branitelja među kojima su bili Srbi koji su branili našu Domovinu. Borili su se za državu u kojoj su svi njeni građani ravnopravni neovisno o nacionalnom porijeklu. Ovaj zločin u suprotnosti je i s proglasom predsjednika Tuđmana koji je 4.kolovoza  pozvao građane srpske nacionalnosti na do tada okupiranim područjima da ostanu kod svojih kuća bez bojazni za svoj život ili imovinu što su i učinili uz jamstvo da se se poštivati sva građanska prava. Zbog onih koji se nisu htjeli predati hrvatskom pravosudnom sustavu, generali su godinama u Haagu morali braniti čast HV-a i Hrvatske države. Nažalost zločin u Varivodama nije bio jedini. To nikada nije bila politika državnog vrha i Hrvatske, nego čin pojedinaca, a to potkrepljuju i zapisnici sa sjednica državnog vrha.




Svi trebamo imati snage preuzeti svoj dio odgovornosti i suočiti se sa slojevitošću tadašnjih zbivanja i okrenuti se budućnosti“, zaključio je Plenković

Istaknuo je i to kako je Hrvatska strana također činila zločine i kako je vrijeme da o svemu otvoreno govorimo.

S njime se složio i Boris Milošević koji smatra kako je vrijeme da jedni druge posjećujemo i da o svemu govorimo. Naglasio je važnost toga da se niti jedan zločin ne zataškava jer su rane stanovništva i dalje duboke. Potrebno je prokazati sve one koji su činili zločine.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.