fbpx
Damjan Tadic / CROPIX

Nove mjere: Naknada radnicima 4000 kuna, tvrtkama otpis poreza; Plenković: ‘Rezovi kreću s plaćama u svibnju!’

Autor: D.Kt.

Potpora koju već koristi 400 tisuća radnika tj. minimalac podiže se na 4000 kuna od travnja do lipnja s tim da će Vlada pokriti troškove doprinosa u iznosu od 1460 kuna po radniku, najavio je premijer Andrej Plenković predstavljajući novi paket mjera pomoći gospodarstvu pogođenog epidemijom koornavirusa. Tako će ukupni iznos po radniku na teret državnog proračuna iznositi 5460 kuna, što će državu stajati 8,5 milijardi kuna.

Kako se i nagađalo, Plenković je kao novu mjeru za poduzeća najavio otpis poreza na dohodak i poreza na dobit te doprinosa tvrtkama pogođenima epidemijom za travanj, svibanj i lipanj. Podsjetimo, dosadašnji paket mjera predviđao je samo odgodu poreznih davanja. Tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto imaju također pravo na odgodu plaćanja. Poduzeća koja imaju prihode manje od sedam i pol milijuna kuna, većina njih, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, u potpunosti će se osloboditi plaćanja poreznih obaveza, a one tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu, pojasnio je Plenković.

Također, Vlada će predložiti odgodu plaćanja PDV-a dok se ne naplate izdani računi.

U cilju očuvanja poljoprivredne proizvodnje Vlada svim javnim naručiteljima – vojsci, policiji, bolnicama i sl. – predlaže da minimalno 60 posto poljoprivrednih proizvoda mora biti naručeno od domaćih proizvođača, a izaći će se i ususret mljekarima na način da će Vlada svim mljekarima otkupiti sve tržišne viškove.

Plenković je najavio i pomoć turizmu, gdje je situacija definitivno najkritičnija, i to kroz izmjene “niza zakona”koje će ministar Cappelli predstaviti na sutrašnjoj sjednici Vlade.

Ukupni efekt ovog paketa mjera procjenjuje se na oko 30 milijardi kuna.

Plenković je također najavio da će “rezovi troškova biti ozbiljni i veliki”.
“Ožujak ćemo tretirati kao uvod. Pravi rezovi krenut će s plaćama u svibnju, a tu temu ćemo raspraviti sa sindikatima”, rekao je Plenković, dodavši da mirovine neće dirati, odnosno da “to ne dolazi u obzir”.

“Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove”, kazao je Plenković.

Plenković je već prije najavio da će novi paket mjera biti „sveobuhvatan i robustan“, ne iznoseći pri tom nikakve detalje. Dosadašnji paket koji je obuhvaćao 63 mjere naišao je na kritike sindikata, poslodavaca, obrtnika i poduzetnika koji su svi odreda tražili otpis, a ne odgodu poreznih davanja i doprinosa, a jedina mjera koja je donekle podržana je isplata minimalca na teret državnog proračuna.
Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.