Patrik Macek/PIXSELL

Plenković s pressice otišao prije novinarskih pitanja, Aladrović rekao da će predstaviti i ekonomske mjere

Autor: Mia Peretić

Nakon sastanka povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima.

Rekao je kako su osudili fenomen nasilja nad ženama te rekapitulirali sve što je napravljeno na tu temu. Pooštrili su zakonske propise i uveli bolju koordinaciju institucija.

“Potpisali smo dva ugovora za sigurne kuće, u procesu je još takvih ugovora. U svim županijama postojat će sigurne kuće. Od danas imamo 24 sata na dan SOS liniju za žrtve gdje se pruža stručna pomoć”, rekao je premijer dodavši kako je manje prekršajnih, a više kaznenih prijava za nasilje nad ženama.

Premijer nije odgovarao na pitanja novinara, a nove restriktivne mjere bit će predstavljene sutra na vladi.

Aladrović: Predstavit ćemo ekonomske mjere

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da se žele stvoriti preduvjeti u kojima nasilje neće biti tolerirano.

Po pitanju mjera o zaštiti radnih mjesta Aladrović je rekao kako trend u kojem brojke ne padaju, već rastu dovodi do suzbijanja i smanjenja javnih okupljanja, što, pak, ima utjecaj na ekonomiju.
“Pokazali smo da se kompenzacijskim mjerama znamo nositi s pandemijom, Vlada će biti konzistentna i pomoći svim subjektima koji se nađu u nepovoljnoj situaciji. Predstavit ćemo ekonomske mjere”.

Do kraja tjedna dopuna upute o radu od kuće 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Malenica izjavio je da će do kraja tjedna nadopuniti uputu o radu državne uprave u uvjetima epidemije koronavirusa, pri čemu će čelnici tijela odlučivati o radu od kuće i nastavku redovnog rada tijela državne uprave.
“Uputa već sada postoji, od 2. studenog, i daje mogućnost čelniku tijela da uz određene uvjete odredi i rad od kuće. Mi ćemo, nadam se, do kraja tjedna tu uputu nadopuniti”, rekao je Malenica nakon sastanka Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

Cilj je upute i svih mjera da smanjimo mogućnost širenja zaraze u tijelima državne uprave i osiguramo redovni rad tijela državne uprave. Nadam se da ćemo do kraja tjedna izaći s uputom koja će detaljnije propisati dodatne mjere, kazao je Malenica.

Naglašava kako će kroz uputu čelnici tijela državne uprave organizirati posao onako kako smatraju da je nužno da bi se osiguralo redovito obavljanje poslova i zaštita državnih i javnih službenika.

Na pitanje hoće li se tim zaposlenicima osigurati informatička oprema i internet, ministar odgovara – zasigurno.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.