fbpx
Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

PLENKOVIĆ RIBA MILANOVIĆA PRED KANCELAROM! Uputio mu gadnu opasku: ‘Ako se netko dvoji oko pomoći Ukrajini, onda imamo veliki politički problem’

Autor: I.G.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon održavanja sastanka i zajedničkog obilaska LNG terminala u Omišlju s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i premijerom Savezne države Bavarske Markusom Söderom.

“Što se tiče energetske sigurnosti, Hrvatska je zaista sigurna. Mislim da je svima danas jasno da smo mi u prvom mandatu okončali dugu debatu treba li nam ovaj LNG terminal na Krku. Mi smo za njega dobili 101 milijun eura, naša Vlada je donije odluku da će dati još toliko. U njega su uložili i HEP i Plinacro, koji su i suvlasnici. Više od 60 posto plina koji konzumiramo u Hrvatskoj upravo je ukapljeni prirodni plin koji se ovdje regasificira. Kada bi bili sebični i egoistični, rekli bismo Hrvatska ima dovoljno, ali naša je želja u duhu europske solidarnosti, činjenicu da postoji ovakva kritična infrastruktura učiniti korisnom i našim susjedima”, rekao je Plenković.

Govoreći o planu proširenja kapaciteta LNG terminala na Krku, austrijski kancelar Nehammer je kazao:


“Sada se stručnjaci moraju naći kako bi razradili detalje. Söder i ja ćemo se založiti za ovaj problem jer je on jako značajan. Mi smo u Austriji izrazili našu političku volju da se pridružimo ovom projektu. Potaknut ćemo naša privatna poduzeća da uđu u ovaj projekt.”

Dolina vodika

Söder je istaknuo da je ovaj projekt jedna opcija za budućnost, a ne samo hitna mjera.

“Vi ste vidjeli okvirne procjene o ulaganjima. Svaki od tih projekata je zaseban,. Ideja je da u zajedničkim dogovorima odredimo prioritete. Važni su nam i razgovori sa Slovenijom, a vidjeli ste i da su planovi kojima bi se spajali Omišalj, Slovenija i Bavarska stariji od deset godina. To je tema koja je s nama već dulje vrijeme”, rekao je Plenković.

“Želimo proširiti postojeće kapacitete i plinovod koristiti kao vodikovod. Želimo biti energetski neovisni. Austrija je bila strahovito ovisna o ruskom plinu. Shvatili smo da moramo imati različite mogućnosti. Moramo imati diverzifikaciju i različite ponuđače”, rekao je Söder.

“To je budućnost energetike. O tome smo razgovarali i na COP 27. Smatramo da su svi projekti koji bi to uključivali dobrodošli. Ta ideja o dolini vodika i prekograničnoj suradnji jedan je od konkretnih primjera takve suradnje”, rekao je Plenković.

‘Ovo nije kršenje Ustava nego igra skrivača’

Vlada je uputila Saboru odluku o usvajanju vojne pomoći Ukrajini, što je oporba žestoko osporila te poručila da nije na Saboru da donosi takve odluke. Upitan zašto je Hrvatska uopće službeni partner Ukrajini, temeljem kojeg sporazuma i igrali li se s vatrom, premijer je odgovorio: “Hrvatska je članica EU, koja je donijela zajedničku odluku da se osniva EU misija vojne pomoći i potpore Ukrajini. Ta misija nije nikakva vježba, kratka obučna jednotjedna vježbica u kojoj će neki strani vojnici doći u Slunj, to je misija koja će trajati nekoliko godina u kojoj Vlada smatra da treba sudjelovati. Predsjednik nije odgovorio pismom nego se očitovao priopćenjem.
Da li nam je Kosovo ili Afganistan saveznik? Nije, to su misije u kojima je Hrvatska sudjelovala. Ovo je bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika o tome da se izjasne gdje su o temi koja je sigurnosna tema u svijetu. Itekako smo znali da svi ti isti prije 24. veljače nisu htjeli usvojiti u Saboru deklaraciju o Ukrajini. Ako političke stranke danas, sa iskustvom Hrvatske, trajanjem ruske agresije, činjenicom da je ovdje austrijski premijer zbog energetske krize, dvoje o tome trebamo li participirati da nekoliko časnika ode u Poljsku ili Njemačku ili da maksimalno stotinjak ukrajinskih vojnika dođe u Hrvatsku, ako je to Hrvatskoj problem, onda imamo veliki politički problem i igri skrivača. To nije kršenje Ustava nego igra skrivača”, rekao je Plenković.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.