Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković predstavio novo Vijeće: ‘Moramo biti spremni, ovo doba nosi izazove kojih trebamo biti svjesni’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjeda 1. sjednicom Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.

Na početku sjednice dao je uvid u to čime će se Vijeće baviti.

“Drago mi je da ćemo na putu za brzu digitalnu transformaciju Hrvatske kreirati partnerstvo između državnih tijela, akademske zajednice, poslovne zajednice, cilj je da ovo Vijeće usmjerava sve procese koji se odnose na digitalnu transformaciju Hrvatske. Tri su ključna aspekta: globalne okolnosti četvrte industrijske revolucije koje traže odgovor države, prioritete Hrvatske i doprinos digitalizacije na druge sektore”, rekao je uvodno premijer.


“Treća industrijska revolucija donijela je računalnu tehnologiju, svijet je zakoračio u četvrtu revoluciju, sve to omogućuje povezivanje inteligentnih sustava koji će ubrzati automatizaciju. Dosadašnja digitalizacija je duboko promijenila svijet, ona koja dolazi će sve dodatno ubrzati, važno je budemo spremni kako to ne bi bio hendikep za našu konkurentnost. Svakog dana se u svijetu izmijeni 350 milijardi mailova, elektroničke pošte. Svakog dana se na Google-u vrši više od 8 milijardi pretraživanja. Digitalno doba donosi nove izazove kojih moramo biti svjesni. Prije godinu i pol dana kada smo predstavili godišnje izvješće o radu Vlade, bili smo suočeni s pandemijom, rekli smo da je pred nama nekoliko ključnih izazova, uz klimatske izazove rekli smo da je svijet suočen sa sve oskudnijim resursima, istaknuli smo da su tehnološke promjene praćene robotizacijom i tehnologizacijom.

Na tržištu rada nastaju novi oblici rada koji traže prilagodbu radnika. Proglašen je kraj pandemije, osigurali smo uvjete za oporavak i razvoj Hrvatske, bitno je da danas na sastanku razumijemo gdje se pozicionira digitalna transformacija. Ulazimo u fazu s tri prioriteta: dekarbonizacija, veća razina energetske neovisnosti i klimatske neutralnosti Hrvatske, drugo je demografska revitalizacija za preokretanje negativnih demografskih trendova, treći je prioritet digitalna transformacija i zato smo pokrenuli ovo Vijeće. Nju moramo promatrati kroz tri procesa- digitalizacija države, gospodarstva i društva”, rekao je Plenković.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.