Foto: Marko Prpic/PIXSELL

PLENKOVIĆ: ‘Predsjednik i bivši predsjednici se čude što institucije rade po zakonu?! Ključ priče je trodioba vlasti i postupanje po zakonu’

Autor: Sanja Plješa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je odgovarao na novinarska pitanja vezana uz aferu Janaf. Rekao je da je sve u redu sa sigurnosnom provjerom.

Na upit zašto se Vlada odlučila za vršitelja dužnosti predsjednika Uprave Janafa Stjepana Adanića, a ne Vladislava Veselicu, premijer je odgovorio kako je Adanić imenovan u upravu prije šest mjeseci.

“Čovjek je zreo, ozbiljan i iskusan i smatrali smo da je dobro da baš on bude taj, a predsjednika Uprave izabrat ćemo nakon natječaja”, rekao je Plenković.

Novinari su inzistirali da im premijer odgovori kakav je njegov konačan stav prema osnivanju saborskog istražnog povjerenstva, no on nije bio baš razgovorljiv po tom pitanju.

“Sve sam vam rekao jučer i mogu vam ponovno kada god odgovoriti. Možemo načelno raspraviti neke stvari kada se oporba domisli što žele da bude predmet rada tog istražnog povjerenstva, a u konačnici ćemo formirati cilj tog povjerenstva”, istaknuo je.

Dodao je kako “misli da ima nekih drugih koji su nervozni i napadaju sud, DORH, policiju…”

Na ponovni novinarski upit je li i on bio u “Klubu Dragana Kovačevića”, odgovorio je da “nije i da je to već odgovorio, ali ako treba može opet ponoviti”.




Isto tako, nije upućen o čemu je točno riječ u predmetu o bivšem ministru Tomislavu Tolušiću pa je dodao kako je “dobio elektronskom poštom obavijesti da postoji neki predmet o Tolušiću te da novinari o tome znaju više od njega”.

Napomenuo je i kako se radi na Zakonu o sukobu interesa, a detaljnije će o tome elaborirati ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Još se jednom osvrnuo na upit o tome je li bio u “Klubu Dragana Kovačevića”.




“Ima puno viših dužnosnika koji su rekli da su išli u Klub, a volio bih da sve ispitate odnosno tko je i kada bio u klubu. Tri ministra su javno rekla da su bila tamo. Za mene je to bila prva informacija. Kako mislite da bih kao predsjednik Vlade znao kada tko od njih ide na večeru i s kim. To je bespredmetno. Oni moraju rastumačiti kako su tamo išli. Ispitajte još malo tko je tamo bio i kada”, istaknuo je Plenković na što su mu novinari odgovorili da sigurno nešto zna tko je još tamo odlazio kada tako insinuira.

“Možda trebate pitati Državni inspektorat jer na tom mjestu tzv. Kluba nije bila registrirana nikakva ugostiteljska djelatnost”, zagonetno je odgovorio.

“Vrlo bitno u cijeloj priči je čuđenje predsjednika i čuđenje nekih bivših predsjednika koji su navedeni kao ‘eksperti’, a koji se čude da Vlada, DORH, Uskok i policija postupaju po zakonu. Shvaćate li da je to najvažnija tema ovoga svega? Ključ ove priče je ustvari trodioba vlasti i postupanje po zakonu. To je bit”, zaključio je Plenković.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.