Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković prebacuje lopticu: Milanović je zauzimao proruska stajališta, Schmidta nazivao svinjarom

Autor: Dnevno.hr

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković branio je u četvrtak nakon sjednice Predsjedništva stranke odluku da Hrvatska glasa protiv rezolucije UN-a o sukobu u Gazi jer dokument nije osudio teroristički napad Hamasa na Izrael. Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi, ali se izrijekom ne spominje Hamas. Protiv rezolucije glasalo je 14 zemalja, uključujući Hrvatsku.

“Nedostaje najbitnija stvar, nedostaje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Prave se svi nevješti da eto tu postoji neko nasilje koje ćemo nekom apstraktnom formulacijom osuditi, a nećemo reći tko je tu koga napao, kada i zašto”, rekao je Plenković novinarima.


“Za nas, zemlju koja je bila žrtva agresije, to bi vam bilo otprilike kao: nešto se dogodilo u Hrvatskoj, evo recimo s Vukovarom, tu je bio neki sukob, otprilike”, rekao je nakon sastanka predsjedništva HDZ-a. Premijer smatra da je odluka Hrvatske da glasa protiv “ispravna i principijelna” i podsjeća da je rezolucija neobvezujuća.

UN Photo/Paulo Filgueiras

Dalje je ocijenio je da su stavovi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave oko Kolone sjećanja maksimalna politizacija na rubu provokacije sa željom nekog incidenta, poručivši kako nije prihvatljivo raditi selekciju tko može, a tko ne može doći. Plenković je nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a rekao novinarima da nema skoro nikoga u javnosti tko je podržao Penavine inicijative i plakat za Dan sjećanja u Vukovaru.

Priznao je i kako mu je posebno zasmetalo što Penava optužuje ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, koji je učinio velike napore, da je sada ukrao Kolonu u Vukovaru, a nije lani ili prije. “Jedna bespredmetna teza koja sintetizira politiku njega i cijele te stranke (Domovinski pokret), a to je maksimalna politizacija na rubu provokacije sa željom za nekim incidentom. To jedino tako doživljavam jer Vukovar je grad prema kojem osjećaj imaju svi Hrvati”, naveo je Plenković.

O DP-u

Raditi neku selekciju na način kako bi Penava htio – tko će doći, tko ne može, a tko može doći, tko je dobrodošao, a tko nije – jednostavno ne može proći i to nije niti na bilo koji način prihvatljivo, dodao je.

Sutra se održava sjednica Vijeća za domovinski pijetet u povodu pripreme obilježavanja Dana sjećanja, na koju je Penava rekao da neće doći, a Plenković je ocijenio kako to pokazuje o kakvom stavu se radi.

Migranti će ga doći glave: Plenković na ogroman problem nije računao
Govoreći o postrojbama HOS-a, za koje je Penava rekao kako mnogima smetaju, Plenković je podsjetio kako su uvrštene u zakon još 2017. kao jedna od postrojbi koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i branila Hrvatsku, dodavši kako su oni stalno u Vukovaru.

“Domovinski pokret koristi Jean-Michellea Nicoliera u političke svrhe”
“Tu nema nikakvih dilema. Ovo je sve na neki način uvjetovano politizacijom s pogledom na izbore iduće godine i nešto što je nažalost očekivano, ali u potpunosti nepotrebno, neprihvatljivo, neprimjereno”, naveo je premijer. Također je dodao je i da ako netko koristi Jean-Michellea Nicoliera u političke svrhe, to je onda Domovinski pokret.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Upitan mogu li se dogoditi dvije kolone ako dođe do toga da će Penava ustrajati na svojoj viziji nakon što Vijeće izađe sa svojim vizijama obilježavanja, Plenković je rekao kako bi dvije kolone bile sramota za žrtvu hrvatskih branitelja i Hrvatsku, a ne bi bilo dobro ni za Vukovar.

“Ne vidim zašto bi se to dogodilo, onaj koji to bude pokrenuo i inicirao takvu jednu situaciju, ako je bude, snosit će za to političku odgovornost”, poručio je.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.