Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković poslao poruku ljevici: I prije 30 godina se nije htio imenovati agresor, znalo se tko je

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je prijedlog izmjena i dopuna Obiteljskog zakona, prijedlog zakona o lobiranju i izmjene i dopune Stečajnog zakona.

Premijer Andrej Plenković održao je uvodno obraćanje na početku sjednice.


“Vidjeli ste podatak o procjenama o inflaciji u listopadu koja je usporila na 5,8 posto, najniža godišnja stopa inflacije od siječnja prošle godine, a cijene energije bilježe pada. Značajno je da je zabilježen pad cijena hrane, pića i duhana, sigurno je na to utjecao i peti paket mjera Vlade. Inflatorni pritisci su i dalje izazov, očekujemo solidaran odgovor svih aktera, to je potrebno da stopa inflacije nastavi padati. Zemlje izvan europodručja imaju veću stopu inflacije, važno je da smo ušli u europodručje”, rekao je premijer.

O rezoluciji UN-a: Objasnio zašto je Hrvatska bila protiv

Na europskom Vijeću smo snažno osudili Hamasov napad na Izrael i donijeli niz zaključaka vezanih za humanitarno pravo, dostavu pomoći u Gazu te sprječavanje civilnih žrtava, a pričalo se i o Srbiji i Kosovu, dodao je.

“Što se tiče Rezolucije UN-a, posao je koordiniralo MVEP, to je rezolucija koja nema obvezujući karakter, Hrvatska je bila protiv jer mislimo da nije primjereno da se usvaja rezolucija u kojoj se jasno ne osuđuje napad Hamasa, podsjetilo nas je to na nešto od prije 30 godina kada se znalo tko je agresor, ali ga se nije htjelo imenovati. Smatrali smo da je primjerenije usvojiti novu rezoluciju koja će osuditi napad Hamasa, Hrvatska će takvu rezoluciju podržati”, rekao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘Hrvatska nije nesvrstana’

Podsjetimo, Hrvatska nije glasala za UN-ovu rezoluciju kojom se traži primirje u Gazi radi uspostave humanitarnog koridora. Najviše kritika zbog takve odluke došlo je iz lijevih političkih krugova.

“Hrvatska nije neutralna ni nesvrstana, treba zauzimati principijelne stavove, naša pozicija nije ugrozila Hrvatsku. Spomenuo bih napore, 15 hrvatskih državljana je napustilo Gazu i prešlo u Egipat, zahvaljujem katarskim vlastima koje su posredovale, radi se na tome da još osam državljana pređe u Egipat”, rekao je uvodno Plenković.

Milanović: ‘Mi nismo djeca nacista i nemamo komplekse, ako Nijemci imaju neka ih liječe’
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.