fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

PLENKOVIĆ POSJETIO HRVATE U NEW YORKU! Nahvalio se pred dijasporom da vide što se radi u Hrvatskoj: Održao govor pred tamošnjom zajednicom

Autor: Dnevno.hr

Ostvarili smo sve ciljeve u 30 godina, rekao je premijer Andrej Plenković na prijemu s hrvatskom zajednicom u New Yorku te zahvalio tamošnjim, ali i svim Hrvatima u svijetu koji su u tome pomogli i financijski i kao promotori svoje domovine.

Hrvati više ne trebaju vize za SAD i za koji tjedan okončat će se proces ukidanja dvostrukog oporezivanja, što je važno i za Hrvate u SAD-u, rekao je premijer u New Yorku kamo je stigao na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u vrijeme “nevjerojatno brutalne ruske agresiju na Ukrajinu, nama prijateljsku zemlje”.

Ta činjenica “promijenila je i međunarodne odnose i utjecala na živote svih nas” koji su već promijenjeni izazovima poput dvoipogodišnje pandemije, rastom cijena energenata, inflacijom što je izazov za vlade, pa tako i Hrvatsku koja je donijela paket pomoći gospodarstvu i građanima.


“Jedna smo od samo 15 zemalja svijet koje će zajedno s nama od 1. siječnja 2023. biti i u NATO. i Europskoj uniji i u šengenskom prostoru i u eurozoni”, rekao je.

Hrvatska je ciljeve ostvarila, samo još da uđemo u OECD

Hrvatska koja prije 30 godina nije bila na karti svijeta kao samostalna država, a “u tri desetljeća trudom svih nas došla je u jezgru najrazvijenijih država”, naglasio je. Hrvatska još samo treba ući u OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), dodao je.

“Onda je to to, mi smo onda ostvarili sve što smo htjeli u zadnjih 30 godina”.

Hrvatska posebni cijeni i vrednuje doprinos Hrvata na tom putu, rekao je. “Vi ste pomogli jako puno od financijske pomoći, humanitarne i pomoći u naoružavanju Hrvatske početkom 90-iz pa do promocije i sada snažne i vibrantne gospodarske suradnje”.

Posebno je pozdravio Hrvate iz Bosne i Hercegovine pri čemu nije propustio spomenuti i parlamentarne izbore za manje od dva tjedna na kojima je veliko pitanje zastupljenosti bosanskohercegovačkih Hrvata u tijelima BiH.

‘Država je pomogla ljudima i gospodarstvu’

Pohvalio se i gospodarskim rastom Hrvatske većim od očekivanog i sjajnim turističkim rezultatima na razini rekordne 2019.
U vrijeme krize zbog rata u Ukrajini i posljedica u rastu cijene energenata i inflacije “samo je jedan akter koji može pomoći i ljudima i gospodarstvu, taj akter se zove država, i to hrvatska država”, rekao je Plenković.

Govorio je i o paketu pomoći kućanstvima i poduzetnicima od 21 milijuna kuna koji je donijela vlada prije tri tjedna. “To znači da ćemo još jednom premostiti krizu i omogućiti hrvatskom gospodarstvu da budu što sigurnije.

Pozvao je Hrvate da kao i do sada pomognu domovini kako mogu i budu akter koji će povezivati Hrvate diljem svijeta, rekao je na događaju na kojem su sudjelovali i veleposlanik Pjer Šimunović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ali i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.