Foto: Damir Krajac / CROPIX

Plenković pokušava prikriti sramotu: ‘Slovenske kontrole na granici nemaju veze s Hrvatskom’

Autor: I.G.

Slovenija je od ponoći uvela kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Ova odluka, najavljena prije nekoliko dana, stupila je na snagu i trajat će najmanje deset dana. Premijer Andrej Plenković i neki od njegovih ministara su proteklih dana odbacivali tvrdnje da će ova mjera dovesti do raspadanja Schengenskog prostora.

Plenković je tijekom sjednice Vlade u četvrtak naglasio da se radi o privremenom potezu koji nije neuobičajen. “Uvođenje graničnih kontrola, želim naglasiti, nije novitet. To se radi zbog migracijskih trendova i procjena povećanih sigurnosnih prijetnji vezanih uz terorizam. Važno je napomenuti da je ovo privremeno”, pojasnio je Plenković na sjednici, dodavši kako bi privremena kontrola trebala ostati “iznimka koja se primjenjuje samo kao krajnja mjera, a koja bi trebala biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu trajanja i provedbe”.


Slovenija upozoravala, Plenković nije slušao: ‘Schengen je propao’

‘Iste mjere ima i Austrija’

Rekao je i da je ono što je Slovenija odlučila napraviti “isključivo vezano uz odluku Italije”. “Moramo kontekstualizirati. Italija je to donijela iz niza razloga, ima golem priljev migranata”, kazao je te pojasnio funkcioniranje privremenih graničnih kontrola u Schengenu.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

“Treba znati da takve mjere Austrija ima, primjerice, prema Češkoj. Njemačka prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj. Norveška u svim svojim lukama. Njemačka na kopnenoj granici s Austrijom. Austrija sa Slovačkom. Češka sa Slovačkom, Poljska sa Slovačkom, Slovačka s Mađarskom, Švedska na svim granicama, Francuska na svim unutarnjim granicama, Austrija s Mađarskom i Slovenijom, Danska na svim unutarnjim granicama. To je praktički šira pojava. Ovo nema veze s Hrvatskom, u smislu da je ovdje neki poseban problem. Ovo je u kontekstu promijenjene sigurnosne situacije i prijetnji terorizma”, naveo je.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.