Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

PLENKOVIĆ OTKRIO KAKVE MAJICE OČEKUJE NA OLUJI: Smjera li HOS ipak drugačije?

Autor: Dnevno

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza, prije središnje proslave u Kninu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položio je vijence na Gradskom groblju Mirogoj, javlja N1 televizija. 

Nakon polaganja vijenaca dao je izjavu za medije.

“Oluja je stvorila pretpostavke za mirnu reintegraciju Podunavlja i drago mi je što ćemo sutra svi biti u Kninu kako bismo obilježili 25. godišnjicu.

Kad je riječ o dolasku Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje Oluje, ta je moja inicijativa bila logična. Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo signal u kojem potpredsjednik Vlade iz SDSS-a šalje novu poruku o odnosu između hrvatskog naroda i pripadnika manjina, između Srbije i Hrvatske, te o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće svoje samostalnosti. Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi su zastupnici naša stečevina i samo ovako možemo utemeljiti vrijednosti koje zastupamo”, rekao je Andrej Plenković.

Kada je riječ o dolasku pripadnika HOS-a, rekao je kako su informirani da postoji takva inicijativa.

“Ipak očekujem da u protokolu budu u majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja ili majicama svojih postrojbi”, rekao je Plenković.

Na pitanje očekuje li probleme odgovorio je kako će ondje biti službe koje trebaju osigurati potencijalne probleme.




Rekao je kako su svi predstavnici manjina, pa i srpske, bili u parlamentarnoj većini i u prošlom mandatu, a sada je u ovom mandatu njihova participacija viša.

“Izgradili smo povjerenje i smatramo da ćemo na tom tragu raditi na ravnopravnosti svih građana i  omogućiti im da žive u skladu sa standardima 21. stoljeća, a to znači i struju i vodu i ostale civilizacijske pretpostavke”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na odlazak ministra branitelja Tome Medveda u Grubore, gdje će se pokloniti srpskim žrtvama nakon Oluje.




“Tomo Medved kao ministar branitelja odlazi u Grubore, nije posrijedi kao quid pro quo ili neka trgovina. To je važna politička civilizacijska gesta u kojoj se poštuju sve žrtve. Svjesni smo žrtava koje su se dogodile i nakon Oluje”, rekao je Plenković.

Na pitanje koliko napredak otežava reakcija srpske strane, rekao je kako je ovo što se događa unutarnje pitanje Hrvatske.

“Ono što mi radimo unutarnja je stvar Hrvatske, između Vlade i predstavnika manjine u Hrvatskoj. Ovo što radimo šalje poruke da smo 25 godina nakon rata riješili sve svoje strateške zadaće i da takva Hrvatska koja rješava sve izazove ima snage slati ovakvu poruku. Uvjereni smo da će ovo što radimo danas postati standard i da će i drugi vidjeti koliko su ovakve geste važne. Nama nije važno što netko o tome kaže, nego što to znači za hrvatsko društvo”, zaključio je Plenković.

IPAK PROSVJEDI U KNINU? Dio branitelja optužuje: ‘Ovo je veleizdaja, nosit ćemo HOS-ove majice’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.