fbpx
Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

PLENKOVIĆ OŠTAR: Neprihvatljiv je cirkus koji se radi pred školama. A ŠTO JE TEK PORUČIO BULJU? ‘Šarlatanstvo!’

Autor: M.P.

Održava se sjednica Vlade, a danas je, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres, na dnevnom redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Vlada će donijeti i zaključak o provedbi zakonodavnih aktivnosti povezanih s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj te odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Uvodno se obraća premijer Andrej Plenković.

“Hvala svima na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu u Saboru, precizno smo odgovorili na sve upite zastupnika. Ovog tjedna smo održali Nacionalno vijeće za uvođenje eura, imamo podršku Komisije u zadnjim fazama. Unatoč kriznoj situaciji s pandemijom koronavirusa, zahvaljujući odgovornim upravljanjima javnim financijama, imamo svojevrsni kredit kod svih koji nas nadziru, na dobrom smo putu da ostvarimo ovaj strateški cilj. Ovdje je bio irski ministar financija, dao nam je snažnu potporu. Ovog tjedna krenuo je popis stanovništva, prva faza samopopisivanja ide dobro, do sada je to učinilo oko 300 tisuća sugrađana. Pozivam sve da to učine. Idemo u korak s globalnim trendom digitalizacije. Drugi dio popisa krenut će kroz desetak dana, popisivači s covid potvrdama posjetit će građane koji se ne popišu u prvoj fazi. Što se tiče epidemiološke situacije vidimo porast slučajeva zaraze, došli smo na 52 posto odraslih cijepljenih najmanje jednom dozom, vidimo da su podaci da i dalje više od 80 posto novozaraženih, jučer 82 posto nije bilo cijepljeno, 93 posto svih preminulih je starije od 60 godina, apeliramo da se cijepe jer su najizloženija skupina. Cjepiva ima više no dovoljno, s aspekta Vlade smo napravili sve. Ministar Beroš je najavio covid potvrde u zdravstvenim ustanovama, to je dobar put.

Ministar zdravstva Vili Beroš donosi aktualne epidemiološke podatke.

“Imamo 1369 novih slučajeva zaraze, udio novozaraženih među testiranima je 12,74 posto, raste broj bolničkih pacijenata. Na dan 14. rujna necijepljeni su činili 82 posto, 77,4 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeni. Sve do 13 rujna najviše novooboljelih je u dobi od 30-39, u posljednje vrijeme raste broj u skupini od 10-19 godina. Djeca su najčešće asimptomatski nositelji, pozivam nastavno osoblje da se cijepi. Sagledani su svi elementi za upotrebu covid potvrda u zdravstvenom sustavu. Nastavljamo s provedbom strateških projekata, uskoro će biti dovršena studija izvodljivosti za dječju bolnicu, ponovno će iduće godine biti pokrenuta proizvodnja zmijskog protuotrova u Imunološkom zavodu. U hrvatskoj se nastavlja porast hospitaliziranih, oboljeli dijele jednaku dijagnozu i poražavajući činjenicu da većina nije cijepljena, osam punih autobusa ljudi moralo je ostati na bolničkom liječenju. Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci, to znaju Englezi, Danci, ukinuli su restrikcije, Hrvatska može i zna bolje, to je u našem genetskom zapisu i ostavštini Andrije Štampara. Pozivam građane da u jesenskom roku polože ispit i cijepe se”.

Plenković se još jednom uključio:

“Potpuna je neprihvatljivost cirkusa koja se rad pred školama i šarlatanstvu gradonačelnika Sinja da djeca tamo u školama ne moraju nositi maske, Stožer će na razini županije djelovati, moramo se usprotiviti pojavama koje remete funkcioniranje škola, to nije uređena i odgovorna Hrvatska kakvu želimo, apeliram na sve koji imaju drugačije stavove da se suzdrže od tih aktivnosti, ohrabrujem ravnatelje i ministra Božinovića da se osigura rad svih škola. Imali smo jučer izjavu, nije covid izmišljen, radi nam štetu, moramo se protiv njega boriti”, rekao je Plenković te tako i on poslao poruku Miri Bulju.
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.