Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Plenković oprao obraz? ‘Ako je Boysima netko namjestio, onda su to upravo njihovi vođe’

Autor: Marcel Holjevac/7dnevno

Tjedni pregled Marcela Holjevca čitajte samo na portalu Dnevno.hr

Pa nisu partizani: Hrvati iz šume

Prvo su Most i Suverenisti zatražili da se, nakon što su ilegalni imigranti zvani migranti zapucali po hrvatskoj policiji, na granicu pošalje vojska. Suverenisti su spomenuli i žicu. A Most je u priopćenju spomenuo “mlitavce iz HDZ-a na daljinski iz Bruxellesa”. Ideja je za pohvalu, ali ja se ne mogu ne sjetiti SDP-ova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je dočekivao te iste ilegalne imigrante sa “Selam aleykum, my name is Ranko.”


A onda je Andrej Plenković ustvrdio da ne treba slati vojsku, potvrdivši tako tezu o daljinskom i Bruxellesu.  “Što se nas tiče, Hrvatska poštuje i svoje pravo i europske i međunarodne norme, štiti vanjsku granicu, a istodobno ne diže bodljikave žice ni zidove prema Hrvatima u BiH, to naša Vlada nikad neće učiniti”, kaže Plenković. Čak bi i u hrvatskoj vladi trebali znati, i zacijelo znaju, da Hrvati iz BiH granicu ne prelaze preko šume, nisu ni partizani ni Afganistanci. Prelaze je preko Vinjana Donjih, uredno dođu na granični prijelaz, s hrvatskom putovnicom, pokažu je i prijeđu. Bez sendviča, slanine i rašćike.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Kakve oni imaju veze s “migrantima” u šumi? Nikakve, naravno. I Plenkoviću je to jasno. Ali mulja jer je političar. A Hrvati BiH se tko zna koji put zlorabe kao izgovor za nečije ciljeve i političke ambicije. Plenković bi trebao iskreno reći zbog čega ne želi zaustaviti najezdu ljudi za koje ne znamo tko su, odakle su, čije osobne podatke i otiske prstiju nemamo – pa kad tko od njih počini kakav zločin, možemo mu staviti soli na rep (dotad je već u Njemačkoj, pod drugim imenom). A koji su to, zna samo on. Mi ostali možemo samo pretpostavljati. Valja mu, međutim, priznati da je izuzetno sposoban prodavač magle. Možda bi stvarno trebalo uvesti neki test za birače i ukinuti biračko pravo onima koji nemaju potvrdu o mentalnom zdravlju i IQ barem sto.

VELIKE ZA MALE: Boysi u Grčku, Boysi iz Grčke?

Nakon što mediji i Vlada već neko vrijeme podgrijavaju nade da bi se dio Boysa iz grčkih zatvora mogao i morao uskoro vratiti u Hrvatsku, došao je novi šok: Grci ne samo da nisu pustili nikoga, nego traže i onih desetak koji su uspjeli pobjeći – uglavnom vođa cijele operacije, koji su imali neki plan bijega, dok su “suborce” nižeg ranga ostavili na milosti grčkog pravosuđa, inače vrlo nemilosrdnog kad je riječ o navijačkim neredima.

Suprotno narativu “zašto ih ne puste, nije svih sto sudjelovalo u ubojstvu”, ili “neka osude onoga tko je ubio navijača, ionako nije Hrvat, a ostale puste”, ili “zašto ne uhite i jednak broj svojih, Boysi se nisu sami izboli”, stoji nezgodna činjenica koju se nitko ne usuđuje spomenuti – njima prijete čak i doživotne kazne.

Čisto da podsjetim: Grčka je prošle godine povećala maksimalne kazne za sudjelovanje u navijačkim incidentima – dakle, samo sudjelovanje, da ne učinite bilo što drugo – sa šest mjeseci na pet godina zatvora. A samo mjesec dana prije makljaže u Ateni, sud u Solunu je sedam od 12 huligana Arisa koji su sudjelovali u napadu na navijače PAOK-a, pri čemu je jedan poginuo od uboda nožem, a dva su ozlijeđena, osudio na doživotnu kaznu zatvora, dok su ostali dobili razne zatvorske kazne od 19 godina naviše. Sedam doživotnih za jedan ubod.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Naoko neuspjeh Plenkovićeve diplomatske misije u Ateni, u koju je išao sa šefom diplomacije i obavještajne službe? Ne nužno. Ako je netko očekivao da će Grci Boyse pustiti, nije baš najbolje upoznat s grčkim zakonima o “zločinačkom udruživanju”, gdje nije potrebno dokazati da je netko individualno sudjelovao u nekom konkretnom zločinu – dovoljno je da je bio član skupine koja se udružila s namjerom da počini kazneno djelo, recimo napadne suparničke navijače.

Iako su grčki mediji, pumpajući ozračje harange, ponešto i nadodali, ako je Boysima netko nešto namjestio, onda su to upravo njihovi vođe. Boysi su morali znati da su grčki zakoni ekstremni. I svjesno su išli onamo raditi nerede? Organizatori su zacijelo računali kako će samo nekolicina nižerangiranih ultrasa platiti grčkim zatvorom. Tada bi povratnici mogli tražiti pravdu za nepravedno zatočene drugove kojima se pakira svašta. Pritom, naravno, ne bi propustili obrušiti se i na hrvatsku vlast, koja se, eto, brinula o LGBT antifama u Zambiji, a nije je briga za “naše dečke”. Što se i događa, preko proksija.
Teško mi je vjerovati da ovo ipak nema neku političku pozadinu, naročito u svjetlu previranja u Dinamu, i toga da se navodno “ekstremna desnica” Boysa išla potući s AEK-ovcima čisto zato što su “antife”, dok već dugo ti isti Boysi aktivno surađuju s “novima vlastima” u Dinamu koje su istog takvog profila i koje su srušile jedan doduše vrlo sporan, ali uspješan model upravljanja klubom.

Holjevac o ‘premijerki Benčić’: ‘Sigurno neće uzeti onih 150 tisuća eura od drugarice Rade’

Hrvatska će izručenje teško izbjeći: dovoljno je sjetiti se Perkovića i Mustača, kad su sve udbaške strukture razotkrile pokušavajući spriječiti postupanje po europskom nalogu – a to su manje-više sve strukture u državi – i nisu uspjele. Ali nekako si mislim da to nije cijela priča. Grcima je itekako stalo da uhite organizatore i ne bih se čudio da je dogovor koji je Plenković sklopio sljedeći: “Mi ćemo vama poslati vođe koji su vam pobjegli, a vi ćete nama vratiti veći broj uhićenih Boysa, prije svega onih mlađih, koje se ne tereti ni za što konkretno.”

Na taj način Plenković bi oprao obraz – nekoliko desetaka mlađih Boysa u zamjenu za organizatore, uglavnom starije i s debelim dosjeom – a i Grci bi imali izgovor da ih puste. Je li ta pretpostavka točna, vidjet ćemo uskoro. A ako jest, onda je to najbolji dogovor koji je Plenković uopće mogao sklopiti s Grcima.
*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Dnevno.hr

Autor:Marcel Holjevac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.