Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

PLENKOVIĆ: ‘Odlučeno da ćemo nabaviti 12 francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafal’

Autor: Sanja Plješa

Sjednica Vlade održala se u petak.

Na početku je premijer Andrej Plenković rekao da je na današnji dan prije 30 godina ustrojena Hrvatska vojska.

“Tada su hrvatskoj javnosti predstavljene brigade Hrvatske vojske te stoga danas svim hrvatskim braniteljima, vojnicima, vojnikinjama, policajcima i policajcima čestitamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. U protekla tri desetljeća, hrvatska vojska se izgradila u učinkovitu i modernu oružanu silu. Nakon uspostave mira započeo je mirnodopski proces. Hrvatska je postala članica NATO-a, najsnažnijeg vojnog saveza. U današnjem sve nestabilnijem svijetu Hrvatska mora biti u stanju što učinkovitije zaštititi svoje granice, nadzirati svoje nebo i svoje more. Svjesni smo koliko je mir dragocjen, pa smo donijeli novu Strategiju nacionalne sigurnosti, ulažemo u kvalitetu života hrvatskog vojnika, ali i u opremu i modernizaciju vojske”, istaknuo je premijer.

Dodao je da ćemo novim višenamjenskim borbenim avionom osigurati djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta. “To je najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana. Za sljedećih 30 do 40 godina višestruko se uvećava ukupna borbena moć Hrvatske vojske i to nam je važnije nego ikada. Hrvatska će postati atraktivnija i za strane ulagače. Ujedno tom novom sposobnošću HRZ-a, Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih i znanstvenih aspekata”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je usvojena studija izvedivosti da je ponuda Francuske najbolja i donesena je odluka o nabavi 12 višenamjenskih aviona Rafal i to u najmodernijoj izvedbi.

Zahvalio je SAD-u, Švedskoj i Izraelu na ponudama borbenih zrakoplova.

Naglasio je kako mu je posebno drago da je ta odluka donesena baš na današnji Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.
O nabavi aviona, smanjenju pandemije, rastu gospodarstva…

Odlukom o nabavi borbenih zrakoplova gleda se na budućnost Hrvatske vojske.

Osvrnuo se i na koronakrizu te na zaštitu radnih mjesta. Izdvojeno 10,9 milijardi kuna za potpore za oćuvanje radnih mjesta, potporama je dosad 689 tisuća radnika je obuhvaćeno. Unutar izvanrednim okolnostima broj osiguranika je veći nego 2020. i 2019. Učinkovitost mjera pokazuju podaci HZMO-a gdje je preokrenut broj osiguranika od početka pandemije.

Govorio je i padu BDP-a od 0,7 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. te smatra kako je to puno bolje od očekivanog. Te je podatke u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
“Godišnji pad je zabilježen kod osobne potrošnje, ali je bio vrlo blag od 04 posto. Hrvatska se ovakvim kretanjima gospodarske aktivnosti može staviti u kontekst prosjeka EU. Od 21 članice rast je zabilježen samo u Francuskoj, Litvi i Slovačkoj”, rekao je Plenković.

O Danu državnosti

Podsjetio je i kako u nedjelju osim što je drugi krug lokalnih izbora, slavimo i Dan državnosti.

“Tih 90-tih godina osjećala se emocija hrvatskog naroda. Osjećali smo respekt prema državnim institucijama i državnim simbolima. Danas je Hrvatska čvrsto u europskim okvirima”, rekao je Plenković.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice:

1. Prijedlog odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona

2. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

3. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

4. Nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) 2019/2088 o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga i Uredbe (EU) 2020/852 o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja i izmjeni Uredbe (EU) 2019/2088, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

5. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otocima

6. Nacrt prijedloga višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030.

7. Prijedlog odluke o organizaciji sudjelovanja djece iz Janjeva, Republika Kosovo, u “Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture”

8. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2022. godini za sklapanje ugovora o osiguranju od građanskopravne izvanugovorne odgovornosti prema trećim osobama svih lovoovlaštenika u Republici Hrvatskoj

9. 9.1. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Visu za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb

9.2. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Umagu za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb

9.3. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Krapini za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb

9.4. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Bilice za zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka

9.5. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Gornji Mihaljevec za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak

9.6. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Zemunik Donji za zaduženje kod OTP banke d.d., Split

10. Prijedlog odluke o imenovanju nacionalne kontakt točke za program Europske unije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“

11. Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu za potrebe nacionalnih manjina

12. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice:  

1. Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara:

a) Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 26. i 27. svibnja 2021.

b) Vijeće za konkurentnost (unutarnje tržište i industrija) (COMPET – Internal Market and Industry), 27. svibnja 2021.

c) Vijeće za konkurentnost (istraživanje i svemir) (COMPET – Research and Space), 28. svibnja 2021.

2. Nacrt prijedloga odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Konzulata (tajno)

3. Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće

4. a) Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu

b) Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu

5. Kadrovska pitanja

6. Informacije, pitanja i prijedlozi.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.