fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

PLENKOVIĆ ODGOVORIO NA VRUĆE PITANJE! Bi li uhitio Putina da dođe u Hrvatsku? Evo što kaže premijer

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu Europske pučke stranke i redovnom dvodnevnom sastanku Europskoga vijeća.

Što se tiče sastanka Europskog vijeća, premijer je kazao da su dominantne teme podrška Ukrajini, gospodarsko upravljanje i kako unaprijediti zajednički okvir ekonomskog upravljanja na razini Unije u kontekstu višestrukih kriza, kako odgovoriti na različite zakonske inicijative koje su donesene u Sjedinjenim Američkim Državama te kako dalje osnažiti energetsku politiku na razini Europske unije.

“Još jednom smo pokazali privrženost i solidarnost Ukrajini u svim aspektima. Razgovarali smo i o temama ekonomskog upravljanja, konkurentnosti i energetske situacije gdje sve ono što se protekle tri godine događa u kontekstu koronakrize, energetske krize, prehrambene krize, inflatornih pritisaka, u biti zahtijeva veću koordinaciju ekonomskih politika država članica”, rekao je Plenković.


‘EU je naučila lekciju iz financijske krize 2008.’

Spomenuo je i pitanje migracija.

“To je tema koja jako opterećuje pojedine članice. EK će iz europskog proračuna pripremiti dodatna sredstva za države koje čuvaju vanjsku granicu Unije”, napomenuo je i naglasio da se razgovaralo i o događajima u velikim bankama u SAD-u Švicarskoj.

“Možemo konstatirati da je Europska unija nakon velike financijske krize 2008. naučila lekcije, došlo je do reguliranja financijskog kapitalizma, u proteklih desetak i nešto godina napravili smo čitavu arhitekturu institucija koje su tu da bi kontrolirale bankarski sustav, radile na jačanju bankovne unije i omogućile sve mehanizme kontrole kako ne bi došlo do nove destabilizacije”, rekao je Plenković.

Bi li Hrvatska uhitila Putina?

Ponovio je da će ulazak u eurozonu pridonijeti našoj financijskog stabilnosti i gospodarskom rastu.

Na pitanje što bi Hrvatska napravila i bi li ispoštovala uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe u našu zemlju, naglasio je da njegov posjet nije realan te da ne vjeruje da će se Putin uskoro zaputiti u zemlje koje su članice Rimskog statuta, a Hrvatska je to već više od dvadeset godina.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.