Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Plenković odbio vrući prijedlog Domovinskog pokreta: Ipak zaštitio Pupovca i ekipu

Autor: Daniel Radman

U Hrvatskom saboru Vlada je – kao predlagač Zakona o izbornim jedinicama – ekspresno odbila amandmane Domovinskog pokreta na Zakon o izbornim jedinicama.

Domovinci su predložili da se iz VII. izborne jedinice brišu gradovi Obrovac i Pag te općine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad i Vir s obzirom da oni ni administrativno ni geografski nisu njen dio. Nadalje, zatražili su i da naši državljani koji žive izvan Hrvatske dobiju mogućnost glasovanja elektronskim i dopisnim putem te da nacionalne manjine biraju pet, umjesto osam zastupnika.

Svi amandmani odbijeni su po “kratkom postupku”. Sanjin Rukavina, Vladin predstavnik u Saboru, pojasnio je da postojeći prijedlog u cijelosti uvažava jednaka težinu glasa u svakoj jedinici, a time i u potpunosti udovoljava uvjetima iz odluke Ustavnog suda koji je i naložio izmjene zakona.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Hrvati izvan RH zaslužuju bolji tretman

Kad je riječ o glasovanju naših građana u inozemstvu i zastupljenosti manjina, Rukavina je pojasnio da prijedlog odbijaju jer se spomenuta pitanja ne rješavaju ovim zakonom, već Ustavom i Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno u slučaju manjina još i ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Davor Dretar ispred DP-a mirno je odgovorio Rukavini i dodao da traži glasovanje o amandmanima (što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i odobrio). Pojasnio je da su s razlogom tražili amandmane svjesni da “neće proći”.

“Obrazloženje s pravne strane jest utemeljeno, no ne može se osporavati činjenica da ogromnom broju državljana koji nemaju prebivalište u RH – ne samo vi, već i prethodne vlade – svjesno niječete biračko pravo.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Oni ponekad – kad pogledamo samo aspekt financijske dobrobiti – sudjeluju s osam gotovo posto u BDP-u sa svojim doznakama i sasvim sigurno zaslužuju drugačiji tretman za koji ćemo se, jednog dana kao nositelji vlasti, izboriti”, poručio je Dretar.
Efikasno obrazloženje Dretar je imao za amandman na broj zastupnika manjina.

“Znamo ovo što ste vi upravo rekli u obrazloženju, ali isto tako imamo pravo i obvezu hrvatsku javnost konstanto podsjećati da se DP ne zalaže za smanjenje bilo kakvih prava nacionalnih manjina u RH, nego za njihovo usklađivanje sa zakonskom regulativom.

Dretar žestoko udario na licemjere: ‘Bili ste na roštilju s rodbinom i nazvali to fijaskom’
Dakle, činjenica jest da cijela lista bira osam zastupnika u odnosu na listu dijaspore koja bira tri s gotovo jednakim finalnim brojem izlazaka na izbore. Ta praksa je duboko zabrinjavajuća. Znamo da to ne možemo promijeniti za sada, nadamo se da ćemo moći, a vama koji vladate državnom ostaje odgovornost da ne radite u interesu Hrvatske i interesu prava”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.