Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

PLENKOVIĆ: Od 1. ožujka otvaraju se terase i otvoreni prostori te će se omogućiti održavanje treninga u zatvorenim prostorima

Autor: Sanja Plješa

Vlada u četvrtak održava sjednicu.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Osim toga, na Vladi će se raspravljati o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU) te prijedlogu uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode (EU).

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je uoči sjednice Vlade komentirao izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Rekao je kako “očekuje od predsjednika Zorana Milanovića da poštuje proceduru u vezi izbora predsjednika Vrhovnog suda”.

“Procedura je jasna jer bi predsjednik trebao obavijestiti Državno sudbeno vijeće da se raspiše novi poziv, ako ne želi prihvatiti niti jednog od predložena tri kandidata. Ako on to učini, raspisat će se novi poziv”, istaknuo je Malenica.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković je zahvalio županima Šibensko-kninske i Zadarske županije na prijemu kada je premijer sa suradnicima obišao ta područja.




“Drago mi je da je Ministarstvo regionalnog razvoja pripremilo prvi cjeloviti Registar  otoka u kojem se nalazi ukupno 1244 otoka, otočića i hridi. Bila je i rasprava o Zakonu o otocima. Investirano je više od 100 milijuna kuna i potiče se razvoj otoka, a to će biti dobro i za turizam. Napravljena je i kampanja Safe Stay in Croatia čime će se privući turisti”, rekao je Plenković.

U vezi koronavirusa, tjedni brojevi padali su, a u odnosu na prošli četvrtak sada bilježimo određeni porast. “U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci tome. U svakom slučaju moramo zadržati veliki oprez. Uz Dansku smo zemlja koja ima najmanje zaraženih od koronavirusa. Na tom tragu dobro je da je smanjen broj oboljelih, hospitaliziranih… no i dalje sve zahtjeva veliki oprez. Nakon niza konzultacija sa svim resorima, od 1. ožujka omogućit će se rad ugostiteljskih objekata na terasama i na otvorenim prostorima”, istaknuo je.

Dodao je kako će se omogućiti održavanje treninga u zatvorenim prostorima, ali o tome će detaljnije izvijestiti Nacionalni stožer.




Ministar branitelja Tomo Medved govorio je o aktualnom stanju vezanom uz potres. “Pokrenut je proces podnošenja zahtjeva za obnovu zgrada na potresom pogođenim prostorima. Dva mobilna ureda nalaze se na području Sisačko-moslavačke županije i obilaze teren prema definiranom rasporedu. Do sada je zaprimljen ukupno 1161 zahtjev. Započele su mobilne bazne postaje telefonske i internetske mreže. Uspostavit će se šest mobilnih postaja”, rekao je Medved.

Ministar zdravstva Vili Beroš je govorio o aktualnom stanju u vezi koronavirusa. “Proteklih dana bilježimo blagi porast broja novozaraženih, a 544 novih slučaja zaraženih Covidom-19 je zabilježeno u protekla 24 sata u Hrvatskoj. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije zdravstvena skrb mora biti u stanju pripravnosti. Ukupno je cijepljeno 135756 osoba”, rekao je Beroš.

Govorio je o tome da je u četvrtak godinu dana od zabilježenog prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj. “Zdravstveni slučaj je novi virus dočekao spremno. Organizirala se pravovremena bolnička i zdravstvena zaštita. Bio je relativno kratak interval ‘hladnog pogona’ prošle godine. Osigurala se neometana i kontrolirana zdravstvena skrb pacijentima i osobama s onkološkim bolestima. Prošle godine je zabilježen porast broja hospitalizacija u dnevnim bolnicama zbog novotvorevina odnosno tumora u odnosu na godinu ranije”, naglasio je ministar zdravstva.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović se osvrnuo na ključne aktivnosti Nacionalnog stožera u proteklih godinu dana.

“Trenutno je na snazi 28 odluka Nacionalnog stožera, od čega 17 na nacionalnoj, 10 na županijskoj i jedna na lokalnoj razini. Najviše zaštitne opreme dopremljeno je iz Kine. Stožer je od zadnje sjednice Vlade donio jednu odluku, a vezana je uz mjere društvenih okupljanja poput raznih manifestacija i to na županijskoj razini”, rekao je Božinović.

Plenković se nadovezao kako se u proteklih godinu dana vodilo računa o hrvatskom gospodarstvu te da obrazovni i školski sustav što manje bude pogođen epidemijom. Ponovno je spomenuo mjere za očuvanje radnih mjesta, isplatu plaća i mirovina, a sve je to učinjeno kroz finacijsku stabilnost s izlaskom na domaća i međunarodna financijska tržišta.

“Žao nam je da smo nekima ograničili djelatnosti. Korak pred nama, a koji je najvažniji je da šaljemo poruke i distribucije cjepiva na razini EU na način da se što više procijepe ljude, pogotovo osobe krhkog zdravlja i rizične skupine. Naša će poruka prema EU biti brže odobravanje cjepiva. Hrvatska vlada je na vrijeme rezervirala cjepiva, a 6,8 milijuna doza cjepiva je do sada naručeno. To je okvir. Trudit ćemo se i dalje, odgovornost je velika. Nažalost, skoro 5500 ljudi je preminulo od Covida ili s Covidom i izuzetno zbog toga žalimo. Zahvaljujem svim našim sugrađanima na odgovornom ponašanju. Vjerujem da će svi naši napori rezultirati da ćemo se postupno vratiti u život kakav je bio prije nešto više od godinu dana”, naglasio je Plenković.

Ministri su govorili o prijedlogu odluke o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Premijer je demantirao vijesti objavljene u medijima. Zahvalio je svima koji su uplatili sredstva i ona će “sva biti utrošena za obnovu objekata na potresom pogođenim područjima”.

Ministar financija Zdravko Marić je rekao kako se donirana sredstva raspodjeljuju, a Središnji državni ured će ih koristiti za obnovu odnosno uklanjanje i izgradnju novih stambenih objekata na potresom pogođenim područjima. Do 24. veljače uplaćeno je 101,5 milijuna kuna za obnovu.

“Ovaj iznos se raspodjeljuje i daje na Središnji državni ured, a svaka sljedeća uplata će se također usmjeriti tamo i ta će se sredstva isključivo koristiti za obnovu. No, iznos štete je daleko veći. Tu su planirana i europska sredstva te sredstva iz Fonda solidarnosti, a sve će se to jasno objavljivati”, naglasio je Marić.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU)

4. Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Svjetske meteorološke organizacije o pravnom statusu i djelovanju Ureda za projekte Svjetske meteorološke organizacije u Republici Hrvatskoj

5. Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Španjolske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka

6. Prijedlog odluke o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”

7. Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa za suzbijanje neprijavljenoga rada u Republici Hrvatskoj 2021. – 2024. i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog programa

8. Prijedlog programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023.

9. Prijedlog uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode (EU)

10. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za pokretanje postupka pristupanja Republike Hrvatske Memorandumu o suglasnosti o Europskom centru izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji i za sudjelovanje u Europskom centru izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji

11. Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. godine

12. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mongolije o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta

13. Prijedlog odluke o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Republike Jemena povodom Donatorske konferencije na visokoj razini za humanitarnu krizu u Jemenu

14. Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o „Obnovi devetogodišnje škole „Iliria“ u Fushë-Krujë“, Republika Albanija i sa Sporazumom o podjeli troškova s trećom stranom između Vlade Republike Hrvatske (donator) i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP)

15. Prijedlog zaključka kojim se pozivaju udruge austrijske nacionalne manjine i druge organizacije, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici austrijske nacionalne manjine da predlože kandidate za imenovanje člana Savjeta za nacionalne manjine, pripadnika austrijske nacionalne manjine

16. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge (predlagatelj: dr. sc. Katarina Peović, zastupnica u Hrvatskome saboru)

17. Izvješće o stanju u prostoru Republike Hrvatske za razdoblje 2013.-2019. godine

18. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice 

1. Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke ministara nadležnih za:

a) unutarnje tržište i industriju (COMPET), 25. veljače 2021.

b) istraživanje (COMPET Research), 26. veljače 2021.

     c) trgovinu (FAC Trade), 2. ožujka 2021.

2. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. – usmeno izvješće

3. Kadrovska pitanja

4. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.