fbpx
Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

PLENKOVIĆ OBJAVIO PORAZNE PODATKE: Broj ljudi umrlih od ili s covidom premašio je 11.000 u Hrvatskoj

Autor: M.P.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj te vezanom za potres. U Zakonu će sada izrijekom biti navedene kazne za odgovorne osobe u pravnim osobama koje ne primjenjuju odluke Stožera o covid potvrdama.

Vlada će donijeti i dvije odluke o programima potpore zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 i to za sektor peradarstva te za primarne poljoprivredne proizvođače u stočarstvu.

Premijer Andrej Plenković uvodno se obraća javnosti.

“Što se tiče covida-19, hvala svim zdravstvenim djelatnicima koji već skoro dvije godine čine sve da zaštite naše sugrađane. Sve ovo od nas traži da se pridržavamo temeljnih mjera, maske, distance, svega što u okolnostima četvrtog vala trebamo voditi računa. Pandemija ne jenjava, broj preminulih je premašio 11 tisuća, to je ogroman broj. Nema nikoga od nas tko ne zna nekoga ili je povezan s nekim tko je izgubio bitku. 70 posto nije cijepljeno od preminulih u zadnjih tjedan dana. Oni koji su bili cijepljeni, bili su bolesni. Dosegnuli smo 2 milijuna i 200 tisuća onih koji su cijepljeni bar prvom dozom, apeliram da poklonimo povjerenje struci”, rekao je premijer.

Premijer govori o posjetu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Hrvatska je u pogledu sigurnosti i obrane napravila iskorak”, osvrnuo se na kupnju borbenih aviona.

Čestitao je svim dobitnicima državne nagrade za sport, važno je podržati taj uspjeh.

“Sutra je međunarodni dan osoba s invaliditetom, važno je da ga obilježimo, da kroz naše politike tim osobama damo snažnu podršku. Osvrnut ću se na strašan zločin u Splitu, zaslužuje najstrožu kaznu i osudu, još jedan primjer nasilja nad ženama, mi smo nakon ratifikacije Istanbulske konvencije napravili ogromne iskorake, postrožili smo Kazneni zakon i druge zakona. Nažalost, nemamo preventivni mehanizam koji može spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade najteža kaznena djela, no možemo učiniti puno po pitanju kazni. Nastojat ćemo da se u našem društvu ove situacije svedu na najmanji broj”, rekao je.
Čestitao je Dan grada Osijeka, tamo odlazi poslijepodne.

Vili Beroš o epidemiji

“U odnosu na tjedna ranije imamo pad broja novih 14 posto, a u odnosu na 14 dana ranije pad je 36 posto. Imamo i blagi pad broja hospitaliziranih. Na respirator je stavljeno 30 osoba u zadnjih 24 sata, 24 ih nije cijepljeno. Najgore je stanje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – Zabok, Koprivnica, Varaždin… Neke bolnice posuđuju respiratore”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nužno je da svi punoljetni građani kojima je prošlo šest mjeseci od druge doze cijepe booster dozom, rekao je ministar.

O covid-potvrdama u zdravstvu

“U zdravstvu je provedeno 407.009 testova, 7216 je pozitivno, to znači da su covid potvrde spriječile daljnju zarazu za više od 36 tisuća ljudi, što bi dovelo do 400 hospitaliziranih prosječno i 100 umrlih. HZJZ je objavio nove upute i preporuke za booster dozu. Također, objavljene su upute za putnike koje dolaze u RH. Omikron se smatra potencijalno opasnijom od delte. Cjepiva i dalje pružaju visoku razinu zaštite od teških oblika bolesti i smrti”, rekao je Beroš.
Poziva građane koji i dalje negiraju učinkovitost cjepiva da slijede imunologe i epidemiologe.

“Vlada je osigurala dovoljno doza cjepiva. Cijepljenje i mjere najbolja su brana postojećim i novim varijantama virusa, to je jedini put povratka normalnom životu.

O izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

“Ovim se definiraju javno pravna tijela za provođenje mjera za Zaštitu od zaraznih bolesti, čelnik tijela državne vlasti, uprave, župan, gradonačelnik, načelnik. Zakonskim prijedlogom se uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na predočenje covid-potvrde i detaljnije se razrađuje primjena te mjere. U svrhu provedbe novouvedene mjere dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora državnog Inspektorata, predlaže se propisivanje kazni od 30 do 50 tisuća kuna”, rekao je Beroš.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.