Foto: Damir Krajac / CROPIX

PLENKOVIĆ O VELIKOJ VOJNOJ SURADNJI! Stižu milijuni, kreće naoružavanje: ‘Odnosi sa SAD-om se kontinuirano unaprjeđuju’

Autor: Dnevno.hr

Nova sjednica Vlade održana je u četvrtak u Zagrebu, a na njoj se navodno obratio premijer Andrej Plenković.

Plenković je istaknuo da će HEP-u biti dan zajam, a govorio je i o tome da se vode konzultacije o dokapitalizaciji HEP-a. Ukupno je riječ o oko 900 milijuna eura, a premijer kaže i da HEP neće ići u privatizaciju, nego će ostati u državnom vlasništvu.

Osim toga, Plenković je govorio i o ostvarenim ciljevima kojima se stremilo ulaskom u europodručje, a i ekonomija je zaštićenija nego prije, kaže. Od nedjelje je Hrvatska u punom schengenskom režimu, a on se primjenjuje i u zračnim lukama.

Potpora SAD-a

“Sve je prošlo u najboljem redu”, kaže.

Premijer je potom kazao i kako očekuje dobru turističku sezonu s većim brojem dolazaka, a budući je prošlog tjedna održano Europsko vijeće na kojemu je važna tema bila daljnja podrška Ukrajini, spomenuo je i da je sa SAD-om dogovorena potpora kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 miljuna dolara koji su dodijeljeni Hrvatskoj.

“Ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne suradnje sa SAD-om”, kaže premijer i dodaje da je RH kroz ovaj program dobila već 800 milijuna eura. “Odnosi sa SAD-om se kontinuirano unaprjeđuju.”

O cjelodnevnoj školi i susretu s Golobom

Plenković se osvrnuo i na posjet Sloveniji te rekao kako je s Robertom Golobom razgovarao o svim otvorenim pitanjima i da je sastanak prošao u dobroj atmosferi. Slovenac bi trebao uzvratiti posjet tijekom svibnja.




Plenković je govorio i o najavljenim izmjenama zakona o socijalnoj skrbi i rekao da je njegova Vlada tijekom šest godina mandata kontinuirano povećavala naknade za socijalne kategorije.

“Trenutno se za 4.000 korisnika izdvaja 20 milijuna eura, a ovim zakonom idemo na 14 tisuća korisnika i 156 milijuna eura čime se proširuje i opseg prava i sredstava. Ovo je dugoočekivana reforma koju dugo radimo u partnerstvu s udrugama i velika većina njih je itekako zadovoljna ovim zakonom”, kaže premijer.

Osvrnuo se i na eksperimentalni program cjelodnevne škole. Očekuje, kaže, dobar odaziv na javni poziv za 50 škola i očekuje da će i ovo biti dobro primljeno.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.