Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

PLENKOVIĆ O POSLIJERATNOJ OBNOVI: ‘Dao sam nalog državnom tajniku da se taj popis učini dostupnim javnosti’

Autor: Ines Brežnjak

Danas u podne Vlada Republike Hrvatske u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice održava Sjednicu, na kojoj će raspravljati aktualnim događajima u Hrvatskoj.

Odmah na početku, premijer je zahvalio svim građanima, volonterima, ljudima dobre volje te interventnim službama koji pomažu u potresom pogođenim područjima te je iznio nove podatke o oštećenim objektima uslijed razornog potresa. Plenković je kazao da je do sada prijavljeno 41500 šteta te je naglasio da je zadovoljan kojom brzinom ide pregled oštećenih objekata.

Rekao je da je Vlada osigurala jednokratnu pomoć po kućanstvima.

Premijer je rekao da je ukupno zabilježeno 849 potresa od čega 75 jačine 3 ili više, 11 iznad 4 i tri magnitude veće od 5.  Izrazio je zadovoljstvo što je Stožer restrukturiran i što su potpredsjednici Medved i Milošević gotovo svaki dan na terenu.

Spomenuo je da je nabavljeno 20 novih seizmografa.

Osvrnuo se i na obnovu nakon rata, kazavši da je jučer dao nalog državnom tajniku za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se taj popis učini dostupnim javnosti.

“Ne vidim zapreku da to ne bude dostupno javnosti. To treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata. Tu je bilo puno modela, važno je ući u detalje prije donošenja zaključaka”, rekao je Plenković.




Tijek sjednice pratite u nastavku.

 




Na otvorenom dijelu sjednice, raspravljat će o čak 20 točaka, a kao prva točka dnevnog reda bit će informacije o aktualnom stanju vezanom za potres.

Raspravljat će se i o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, prijedlogu odluke o pokretanju postupka izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, prijedlogu odluke o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije te prijedlogu zaključka u vezi provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije.

U drugom dijelu Sjednice bit će riječ i o informacijama o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj, nacrtu prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poticanju ulaganja, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU), nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Na Dnevnom redu su i ostale zanimljive točke:

Izvješće predsjednika Vlade Republike Hrvatske o održanim sastancima Europskoga vijeća u 2020. godini

Prijedlog programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini

Prijedlog odluke o donošenju Programa pomoći u izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda putem samoposlužnih uređaja u procesu fiskalizacije

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma Hramina

Prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, uvala Žnjan

Prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u k.o. Kostrena Barbara

Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru

Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

-Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)

-Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doplatku za djecu, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)

-Prijedlog zakona o dopunama Obiteljskog zakona (predlagateljica: Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskome saboru)

-Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osobnom identifikacijskom broju (predlagateljica: Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskome saboru)

-Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)

-Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelji: Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)

-Prijedlog zaključka o obvezivanju Vlade Republike Hrvatske na donošenje odluke kojom se produžuje rok trajanja posebnih okolnosti propisanih člankom 25.a Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i rok trajanja posebnih okolnosti propisan člankom 8. stavkom 1. Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do donošenja izmjena i dopuna Ovršnog zakona, te izmjena članka 8. stavka 1. Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti (predlagatelji: Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)

– Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2020.

– Prijedlog zaključka o unapređenju modela upravljanja COVID krizom uzrokovanom koronavirusom SARS-CoV-2 (predlagatelj: Klub zastupnika zeleno lijevog bloka u Hrvatskome saboru)

-Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja listama čekanja za postupke magnetske rezonance

-Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2019. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2019. godinu

-Prijedlog zaključka o Izvješću Vlade Republike Hrvatske o provedbi Odluke o nabavi i korištenju strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa (predlagatelj: Klub zastupnika Mosta u Hrvatskome saboru)

-Izvješće o provedbi mjera iz Akcijskog plana za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019. godine, za 2019. godinu

-Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, za studeni 2020.

-Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

 Na zatvorenom dijelu sjednice raspravljat će se o prijedlogu stajališta Republike Hrvatske za sastanak ministara nadležnih za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 19. siječnja 2021., izvješću o provedbi aktivnosti iz Akcijskog plana Republike Hrvatske za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II), izvješću o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za mjesec prosinac 2020., pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. – usmeno izvješće te kadrovskim pitanja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.