fbpx
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

PLENKOVIĆ O MILANOVIĆEVOM ‘ULTIMATUMU’: ‘Najedanput pjevamo neku drugu pjesmu. Ovakva situacija se uopće nije trebala dogoditi’

Autor: Sanja Plješa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je posjetio Ivanić-Grad.

Razgovarao je s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom i županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem.

Prije toga posjetio je novu farmu kokoši nesilica Lukač d.o.o. u Derežanima.

Premijer je zahvalio Kožiću i Lešu na svim postignućima u Ivanić Gradu.

“U mandatu naše Vlade ugovoreno je 514 milijuna eura europskih sredstava projekata koje pridonose razvoju Zagrebačke županije. Ova županija dobila je 28 posto više prihoda 2020. u odnosu na 2017. To znači da se županija potvrdila među pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj. Ima specifičan geografski položaj, ali i više od 300 tisuća ljudi, među kojima su brojni poduzetnici. Primjer ulaganja u zdravstveni turizam te u školsku infrastrukturu je jako dobro”, uvodno je rekao Plenković.
Župan Kožić je govorio o ulaganjima u osnovno i srednje obrazovanje te rekao kako u zadnje dvije godine ulaganja iznose više od 140 milijuna kuna, od čega je dio iz kreditnih sredstava. Više od šest objekata je u značajnijoj fazi izgradnje, a uskoro će krenuti izgradnja nove školske dvorane u Ivanić Gradu, ali i u ostalim gradovima na razini županije.

“Novozaposlenih je 1500 u županiji prošle godine u odnosu na godinu ranije. I dalje ćemo ulagati značajno u infrastrukturu, posebice u vodoosksrbu, 883 milijuna kuna je vrijednost investicije, a radovi su u tijeku. Nezamislivo je da pola sata od središta Zagreba postoji situacija da nema javnog vodovoda. U Ivanić Gradu se razvija Naftalan kao središte zdravstvenog turizma”, istaknuo je Kožić.

Na konferenciji za medije nakon obilaska Ivanić Grada, Plenkovića su novinari pitali i o ponovnom “sukobu” s predsjednikom Zoranom Milanovićem u vezi kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.
Na upit o kandidatu za Vrhovni sud i je li moguće ponoviti javni poziv, Plenković je rekao da “nema nikakvih začkoljica, postoji zakon, a sve drugo je politiziranje”.

“Mi sada raspravljamo kao da smo u situaciji ili ovako ili onako. Zna se da je objavljen javni poziv i sad najedanput pjevamo neku drugu pjesmu. Ovakva situacija se uopće nije trebala dogoditi. Ona se nije dogodila zahvaljujući nama. Treba poštivati propise koji su na snazi. I točka. Ne može to doći na dnevni red Sabora. Ne da mi se više preko medija komunicirati o tome tko će koga zvati. Sve skupa je to, realno gledano bizarno. Milanovićeva kandidatkinja Zlata Đurđević je četvrta kandidatkinja, kao rezerva”, istaknuo je Plenković.

Upitao se što je Zlatu Đurđević sprječavalo da se prije javi za kandidatkinju? Zašto uopće ova tema? To se treba pitati.

“Nismo mi strana, strana je Sabor, DSV i predsjednik republike koji bira predsjednika Vrhovnog suda”, naglasio je premijer.
Osvrnuo se i na potpore poduzetnicima te rekao kako postoje tri mogućnosti pomoći.

“U okviru šest milijardi, više od 30 posto sigurno ide u privatni sektor. To je ozbiljan iznos novaca kako bi se pomoglo privatnom sektoru. Više od devet milijardi kuna dajemo poslodavcima kako bi oni dali plaće radnicima, uz to dajemo posebne kredite i sredstva i kredite za likvidnost, opraštamo golem dio davanja koja bi inače išla na teret poslodavaca. Prošle godine u ovo doba je SDP izašao s tezom da će biti 400 tisuća nezaposlenih. Mi to nemamo sada. Prije dva tjedna izašli smo na međunarodno tržište da se izda obveznica i na kamatama smo zaradili 460 milijuna kuna godišnje. Zadržali smo reputaciju na međunarodnim tržištima i radna mjesta. Injekcije koje će doći kroz NPOO i ostalih programa te posebnih preporuka daju šansu da ovo desetljeće bude desetljeće oporavka. To je okvir na kojem radimo zadnjih sedam, osam mjeseci. U konačnici se radi i na zelenoj digitalizaciji”, zaključio je Plenković te dodao kako o tome sada govore ministri na Ekonomskom fakultetu.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.