fbpx
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PLENKOVIĆ: ‘Nema nikakve prepreke da osobe starije od 65 godina budu cijepljene cjepivom AstraZenece’

Autor: Sanja Plješa

Sjednica Vlade održava se u četvrtak.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres, na dnevnom redu je i odluka o donošenju Programa dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Osim toga, članovi Vlade donijet će zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu E.ON Hrvatska d.o.o.


Prije sjednice Vlade ugostitelj Damir Jurković osvrnuo se na ublažavanje mjera u vezi “kave za van” rekao je da to nije nikakvo ublažavanje mjera već da je to odavno trebalo dopustiti. Za studeni i prosinac još nisu došli novce koje država daje za potporu ugostiteljima i ostalim poduzetnicima. Istaknuo je kako rade samo na 40 posto. “Vidimo da svi restorani po hotelima rade i tamo se ne širi zaraza. Ne vidimo razlog zašto mi ne bismo radili isto tako”, naglasio je Jurković.

Dodao je kako je “voda došla do grla i minuta je do 12”.

Na početku se predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo na trend pada po broju potvrđenih slučajeva od zaraze koronavirusom, u četvrtak smo treći po redu u EU te peti najveći dvotjedni pad broj preminulih.  Osim toga, identificiran je mutirani virus u Hrvatskoj.

“Imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuka cjepiva te možemo očekivati veće količine do kraja ožujka. To znači da ćemo moći procjepiti značajno veći broj sugrađana nego do sada”, rekao je premijer.

Dodao je kako su u četvrtak ujutro razgovarali s predstavnicima udruga umirovljenika te naglasio da je cjepivo AstraZenece, Pfizerovo i Modernino sto posto učinkoviti protiv onoga što je najbitnije, a to je da nema smrtnog ishoda, protiv težih simptoma te da je netko na respiratoru. “Nema nikakvih prepreka da osobe starije od 65 godina ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece. Dapače. Starije osobe i krhkijeg zdravlja trebaju biti procijepljeni”, istaknuo je Plenković.

Što se tiče mjera ograničenja, rekao je da se ugostiteljima omogući prodavanje tzv. koncepta kave za van, zatim otvaranje teretana i fitness centara, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike te da se uz poštivanje epidemiološkog okvira omogući otvaranje kladionicama, automat klubova i casinima uz ograničenja koja će se odnositi na konzumaciju pića.
Procjena Europske komisije rasta za Hrvatsku je poboljšana s -9,6 na -8,9.

Od ostalih aktivnosti izdvojio je summit s Kina+17. Dva elementa su posebno značajna za Hrvatsku – izgradnja Pelješkog mosta te daljnje poboljšanje suradnje u domeni poljoprivrede kao i kontinuirana kvalitetna suradnja s Kinom u pogledu dostave zaštitne opreme kako bi se osigurao dovoljan broj opreme.

U veljači je donesena važna odluka, 224 milijuna kuna je dodijeljena sportskim krovnim udruženjima. Nacionalnim sportskim savezima ta sredstva će omogućiti pripremu za sportska događanja kao i za olimpijske igre.
Ministar branitelja Tomo Medved iznio je podatke o broju postavljenih kontejnera za stanovanje na potresom pogođenim područjima. Istaknuo je kako su dosad prikupljeno 39 zahtjeva za isto toliko objekata koje treba ukloniti. “Opremanje kontejnerskog naselja u Petrinji napreduje brže od očekivanja, a u pripremi je i postavljanje kontejnerskog naselja u Glini”, rekao je Medved.

 

 

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1.         Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2.         Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3.         Prijedlog odluke o donošenju Programa dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije

4.         Prijedlog zaključka u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu E.ON Hrvatska d.o.o.

5.         Prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 2021. do 2026. godine

6.         Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za djecu

7.         Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za razvoj civilnoga društva

8.         Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom

9.         Prijedlog odluke o provedbi Provedbene uredbe Komisije (EU) 2021/111 od 29. siječnja 2021. o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda

10.       Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u Republici Hrvatskoj (EU)

11.       Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o Koordinaciji za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU)

12.       a)         Prijedlog uredbe o izmjeni i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva kulture i medija
b)         Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva znanosti i obrazovanja
c)         Prijedlog uredbe o izmjeni i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zdravstva

13.       Prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici

14.       a)         Prijedlog zaključka u vezi sa Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o sigurnosnim mjerama za zaštitu klasificiranih podataka
b)         Prijedlog odluke o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o sigurnosnim mjerama za zaštitu klasificiranih podataka

15.       a)         Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država u Europi i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi s izgradnjom na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, Republika Hrvatska
b)         Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi s upućivanjem hrvatskih timova protuminskih ronitelja na brodove lovce mina Talijanske ratne mornarice u Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga (SNMCMG2)

16.       Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

a)         Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)
b)         Prijedlog zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka Hrvatskoga sabora od 20. rujna 2019. koji je donesen uz Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma (predlagatelj: Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora).

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1.         Prijedlog stajališta za sastanak ministara nadležnih za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 16. veljače 2021.

2.         Prijedlog odluke o provođenju mjera osiguranja i zaštite (povjerljivo)

3.         a)         Prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske više odredaba Zakona o tržištu toplinske energije („Narodne novine“, br. 80/13., 14/14., 102/14. i 95/15.) – dostava dodatnog očitovanja
b)         Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom točke III. stavka 1. podstavka 10., dijela podstavka 11. i podstavka 15. Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (“Narodne novine”, br. 141/20., 1/21. i 2/21.) – davanje očitovanja Ustavnom sudu Republike Hrvatske

4.         Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. – usmeno izvješće

5.         Kadrovska pitanja

6.         Informacije, pitanja i prijedlozi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.