PLENKOVIĆ NEGIRA: ‘Nismo obećali Francuzima da ćemo kupiti njihove avione Rafale’

Autor: S.P./Dnevno

Premijer Andrej Plenković danas je gost na konferenciji pod nazivom “Hrvatska kakvu trebamo” koja se u organizaciji Večernjeg lista održava u Koprivnici.

“Ovu krizu i ova europska sredstva mi trebamo iskoristiti kako bismo je pretvorili u priliku. Priliku za modernizaciju, jačanje otpornosti i gospodarstva, kroz ubrzanu digitalizaciju, ekološku tranziciju i usvajanje novih tehnologija. U tom kontekstu porezna je politika važna poluga za jačanje socijalne sigurnosti, rasterećivanje gospodarstva i podizanje njegove konkurentnosti”, rekao je na početku konferencije Plenković, objavio je Večernji.hr.

Nakon toga je nastavio:

“Prije nego što kažem nešto više o budućnosti, dopustite da podsjetim na ključne točke koje su nas učinile bitno otpornijima na krizu nego na onu 2008. godine. Mi smo u svom prvom mandatu ubrzano smanjivali javni dug, BDP je rastao po stopi od tri posto, Hrvatska je bila u gornjem krugu gospodarskog rasta, čiji je prosjek bio viši od prosjeka na razini EU-a. Ostvarili smo tri proračunska suficita, izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka te iz skupine europskih zemlja s prekomjernim proračunskim neravnotežama. Nakon šest godina vratili smo Hrvatsku u zonu investicijskog kreditnog rejtinga koji je ovih dana ponovno, i to u ovim okolnostima, potvrdila agencija S&P, što je dodatni znak povjerenja u našu ekonomsku politiku i efikasnost mjera koje smo poduzeli za potporu gospodarstvu uslijed koronakrize. Postoji povjerenje i drugih rejting agencija i reputacija koju imamo. Na tim ključnim točkama zadržali  smo investicijski rejting i izglede kakve smo imali prije krize”, istaknuo je predsjednik Vlade.

“Kroz osiguranje boljeg rejtinga, država stvara povoljniji gospodarski i financijski okvir. Sve to izravno utječe na povećanje zaposlenosti i povećanje plaća, a građanima omogućuje povoljnije kredite. Podigli smo ugovorenost europskih fondova na 102 posto. U tome smo peti najbolji na razini EU-a. Na 40 posto smo u isplati sredstava iz ove financijske omotnice. Pet dana nakon izbora ušli smo u europski tečajni mehanizam 2, čime smo potvrdili spremnost hrvatskog gospodarstva za ulazak u euro područje, a to je još jedna snažna potvrda smjera, stabilnosti i pozitivnog kretanja Hrvatske i našeg gospodarstva. Sve ovo omogućilo nam je dobre temelje za nastavak borbe protiv pandemije i gospodarski oporavak. Imamo polugu koja je veća nego jedan godišnji državni proračun u idućih sedam godina to moramo zajedno iskoristiti”, dodao je.

Plenković je objasnio kako sredstva iz Europske unije Hrvatska nije dobila zato što smo obećali Francuzima da ćemo kupiti njihove avione Rafale.

“Kvalitetno smo argumentirali naš položaj u EU-u. Jedina smo zemlja koja je iskoristila samo jednu financijsku perspektivu, zemlja smo čije je gospodarstvo poprilično ovisno o turizmu, a pandemija je udarila upravo na tu granu gospodarstva. I u kombinaciji tih dvaju argumenata uspjeli smo ispregovarati ovakve razmjere u dobivenim sredstvima u odnosu na druge zemlje, to je bio ključ. Nema nikakvih ‘dealova’ u kuloarima, ničega ispod stola, ima samo jasno, čvrsto, racionalno i argumentirano zastupanje nacionalnih interesa”, zaključio je premijer.




 

Autor:S.P./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.