Photo: Marko Prpic/PIXSELL

PLENKOVIĆ NA VLADI: Imamo nešto manji porast zaraženih, no raste broj preminulih! Beroš: Korona se ne događa drugima

Autor: M.P.

Danas u 12 sati održava se sjednica Vlade.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres, na dnevnom redu sjednice je prijedlog zakona o referendumu, kao i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Pred članovima Vlade bit će i prijedlog strategije poljoprivrede do 2030. godine kao i prijedlog strategije sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Vlada će sa sjednice u Hrvatski sabor uputiti odgovor na interpelaciju o njezinome radu u svezi provedbe popisa stanovništva, a usvojit će i više zaključaka vezanih uz pomoć stanovništvu na potresima pogođenim područjima.

Uvodno se obraća premijer Andrej Plenković.

“Jutros smo bili s generalima Bljeska vezano za zamolnicu iz Tužiteljstva BiH, ljetos smo Ministarstvo pravosuđa zadužili da napravi analizu, temeljem toga donijeli smo odluku da donesemo zaključak kojim bismo naložili Ministarstvu pravosuđa da dobije tu zamolnicu. To radimo temeljem zakona o pravosudnoj suradnji kako bismo zaštitili hrvatske nacionalne interese, Bljesak i Oluja su kameni temeljci naše slobode. U dokumentaciji ne vidimo uzročno posljedičnu vezu između ratnih zapovjednika i poginulih. Osvrćem se na temu u medijskom prostoru, na odluku suca ili sutkinje vezano za privremenu mjeru u jednom predmetu, ta odluka zabrinjava, nije ona prva takva. Zalažemo se za slobodu medija. Čvrsto vjerujem, kada pratim našu medijsku scenu, odbacujem insinuacije da se u Hrvatskoj guše slobode. Postoje načini kako se odluke o privremenim mjerama mogu kontestirati, no od jednog slučaja stvarati opću sliku koja bi u pitanje dovodila slobodu medija, to nikako ne. Imamo veći broj novozaraženih, sada imamo nešto manji porast zadnjih sedam dana. Porastao je i broj preminulih, velika većina je necijepljena, ima i cijepljenih, no radi se o ljudima vrlo visoke životne i dobi i lošeg zdravstvenog stanja nevezanog za covid-19. Apeliram na sve da se cijepe, najmanje prvom dozom cijepili smo 53 posto populacije, pridržavajmo se mjera. Molim sve koji se nisu cijepili da se dodatno informiraju i cijepe. O Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, konferencija je bila jako kvalitetna, obilježili smo 22 godine od ubojstva supruge, sutkinje i odvjetnice te ranjavanja zapisničarke na Općinskom sudu u Zagrebu. Donijeli smo niz važnih odluka, od poboljšanja zakonskog okvira, ubrzavanja procedura. Žrtve nisu same, počinitelje treba kazniti”.

Beroš o epidemiji

“Na bolničkom liječenju su 694 osobe, za 89 treba respirator, 11 osoba u posljednjih 24 sata stavljeno je na respirator, samo su dvije bile cijepljene. Covid se ne događa drugima, u utorak je preminulo 13 osoba, biti jedna nije bila cijepljenja. Nemamo opravdanje za opuštanje, odaziv na cijepljenje nije razmjeran jačini ugroze. Ostanimo odgovorni, mislimo na sebe i druge, cijepimo se, ostavimo bolnice dostupne za liječenje ostalih bolesti i stanja koji trebaju kontinuiranu skrb”, rekao je Beroš.

Božinović je dodao da pomno prate kretanje epidemiološke situacije, iako nisu pooštravali mjere.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.