Photo: Marin Tironi/PIXSELL

PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE NAJAVIO: Stožer će sutra predstaviti detalje o mjerama za škole

Autor: Sanja Plješa

Hrvatska Vlada u četvrtak održava 50 sjednicu.

Na dnevnom su redu, među ostalim, informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus te tri zaključka o produženju mjera potpore gospodarstvu i građanima i za travanj, radi ublažavanja posljedica koronakrize, odnosno potresa.

Riječ je o zaključku o produženju mjere Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (covid-19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, zaključku u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području te zaključku o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine.

Članovi Vlade razgovarat će i o prijedlozima zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te o konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (EU).

Sjednicu Vlade otvorio je premijer Andrej Plenković.

“Imamo ubrzanje širenja zaraze, pandemija ne jenjava, zahtjeva veliki stupanj opreza i pridržavanje mjera, sutra će Stožer detaljnije o mjerama, posebno kada je riječ o školskoj nastavi. Vlada je jučer odlučila prihvatiti jedan zaključak kojih HZZ zadužujemo da nastavlja s mjerom 4000 kuna i u travnju, skraćeno radno vrijeme, izdvojili smo 10 milijardi kuna za tu mjeru. To je omogućilo da prema procjenama HZZ-a do kraja trebali imati veći broj zaposlenih ni prošle godine, a dobro idu uplate za doprinose. Država je stala iza građana i privatnog sektora te iznad radnika. Zbog situacije na Banovini nastavljamo s mjerom otpisa naknade za električnu energiju, to pomaže ugroženima u županijama pogođenim potresom, HAC ni u travnju neće naplaćivati cestarinu Zagreb-Sisak. Obilježili smo prvu godišnjicu potresa u Zagrebu”, rekao je Plenković napomenuvši da je održana konferencija o potresnom inženjerstvu.




“Mislim da je to bila prigoda da se rezimira sve što se dosad učinilo, što će se učiniti, rezimiraju naučene lekcije od ova dva potresa koja su prošle godine pogodila Hrvatsku”.

Govoreći o zadržavanju investicijskog rejtinga od strane agencije Standard&Poor’s, Plenković je rekao da se te procjene podudaraju s Vladinim procjenama i koliko su učinili u konsolidiranju i upravljanju javnim financijama i u vremenu prije krize. “Na tom tragu ćemo idućega tjedna predstaviti okvir nacionalnog plana oporavka i otpornosti, na kojem su svi resori zajedno s brojnim dionicima radili proteklih mjeseci?, rekao je Plenković.

Beroš o koroni




“Udio novozaraženih u broju testiranih je 19,93 posto. Britanska varijanta čini 73 posto sekvenciranih uzoraka. Bolnicama je dana uputa za prilagodbu da se sukladno potrebama povećavaju kapaciteti za izolaciju i oboljele. Raste stopa potvrđenih, 28 postotno je povećanje, bilježimo pad prosječne dobi oboljelih na 42,7 godina što je dodatan poziv na oprez, nastavlja se rast broja pacijenta na respiratoru, broj zaprimljenih bolesnika je veći od broja otpuštenih. Zdravstveni sustav provodi dodatne aktivnosti, svjesni da se novije varijante brže šire, pozivam građane na poseban oprez povodom Uskrsa, pozivam da pomognemo sebi ali i ostatku zajednice pridržavajući se mjera, ako nastavimo, nošenje maski, fizika distanca, dovoljna su prevencija daljnjem širenjem virusa”.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.