Foto: Davor Pongracic / CROPIX

PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: Dobro smo prebrodili 2022., prognoze su povoljnije

Autor: Dnevno.hr

Sjednica Vlade danas je trebala početi u podne, no po običaju kasnila je više od 20 minuta.

Na dnevnom redu je uredba o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu.

Vlada će donijeti i odluke o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba u ovoj godini u području osnovnog i srednjeg školstva, odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, za decentralizirano financiranje domova za starije osobe te za financiranje rashoda javnih vatrogasnih postrojbi.

Premijer Plenković imao je uvodno obraćanje.

Na početku je izvijestio o aktivnostima Vlade u proteklom tjednu.

“Imali smo sjednicu Vlade za određivanje maloprodajnih cijena naftnih derivata, imamo 25-30 centi jeftinije cijene, pridonosimo ekonomskom standardu građana. Bilo je i politički zanimljivo, u Saboru smo odbili povjerenje za dvoje novih ministara, pozdravljam ih prvi puta na sjednici, Branka Bačića i Šimu Erlića, želim im uspješan rad, osobito kada je riječ o aktivnostima vezanim za obnovu nakon potresa”.

Podsjetio je na Aktualno prijepodne u Saboru.




“Imali samo raspravu o zaključcima Europskog vijeća”.

Dva dana boravio je u Davosu.

“Imali smo brojne susrete, sastanke, niz razgovora s dužnosnicima, svi su konstatirali da unatoč teškoćama izazvanim ruskom agresijom, svijet i Europa dobro su prebrodili 2022. U gospodarskom smislu prevladavaju povoljniji tonovi u smislu progonoza, Europska središnja banka činit će napore da se smanji stopa inflacije”.




O dizanju cijena

“Nastavljaju se nadzori Državnog inspektorata, objavili su izvješće o nadzorima i kaznama, pozivamo one koji su neopravdano dizali cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja. Imat ćemo točke koje su prvi put povezane s hrvatskim predsjedanjem međunarodnim Savezom sjećanja na holokaust. Hrvatska je u njemu od 2005. godine, danas ćemo prihvatiti određene neobvezujuće definicije za tematiku. Usvajamo i izvješće o vladavini prava”, rekao je uvodno.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.