Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PLENKOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU DANA VOJSKE: ‘Vlada je uložila velike napore da vrati dostojanstvo braniteljima i vojnicima’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane.

Premijer je tom prilikom svim časnicama i dočasnicama, časnicima i dočasnicima, vojnikinjama i vojnicima čestitao 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske poručivši kako je Hrvatska ponosna na njih, na njihovu profesionalnost, posvećenost i spremnost da služe Domovini i svome narodu kada god je to potrebno.

Osvrnuvši se na Domovinski rat rekao je kako je unatoč nepovoljnim okolnostima, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i odlučnosti hrvatskog državnog vodstva, Hrvatska iz rata izišla kao pobjednica koja je pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj okupiranih teritorija i danas je članica NATO-a i Europske unije.

Hrvatska vojska kao faktor stabilnosti

Poručio je kako do sada ostvareni strateški ciljevi i nove razvojne mogućnosti obvezuju da nastavimo graditi Hrvatsku kao demokratsku, prosperitetnu i međunarodno uvaženu državu, unapređujući blagostanje svakog hrvatskog čovjeka posebno istaknuvši kako Hrvatska vojska kao faktor stabilnosti i sigurnosti, u tome ima nezamjenjivu ulogu.

“Vlada će vas i dalje podupirati kao i dosad”, poručio je premijer i dodao kako je od samog početka mandata Vlade u fokusu čovjek kao središte obrambenog sustava.

“Naši osjećaji istinske zahvalnosti prema vama koji ste prisegnuli da ćete uvijek biti Domovini vjerni obvezuje i nas jer znamo da ste, ustreba li, spremni i na najvišu žrtvu u obrani i zaštiti svog naroda, sugrađana i svoje Domovine. To stalno imamo na umu, osobito otkako nam je hrvatski narod ukazao najvišu čast povjerivši nam odgovornu dužnost upravljanja Hrvatskom” rekao je Plenković i dodao kako je Vlada uložila velike napore da vrati dostojanstvo hrvatskim braniteljima i hrvatskim vojnicima, poboljšanjem njihova statusa i materijalnog položaja.

Udvostručen obrambeni proračun

Podsjetio je i kako je nakon godina stagnacije, od 2016. godine do danas udvostručen obrambeni proračun, s pola na više od milijardu eura.




“Rekordnim ulaganjima u našu obranu dajemo zamah modernizaciji Hrvatske vojske, njenoj sposobnosti, uvježbanosti te interoperabilnosti sa saveznicima”, zaključio je Plenković.

U okviru svečanosti najzaslužnijim pripadnicima Hrvatske vojske uručena su odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade, te prijelazni pehar i nagrade pobjednicima natjecanja “Memorijal Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.” satniku Ivanu Gerenčiru i vojnikinji Lei Biloglav.

 




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.