Foto: Antonio Balic / CROPIX

Plenković na marginama otkrio kako želi srediti problem s migrantima

Autor: Dnevno.hr

“Problem nezakonitih migracija potrebno je rješavati na izvoru”, poručio je premijer Andrej Plenković u Valletti, glavnom gradu Malte, na marginama desetog samita skupine EU MED-9.

Dodao je i kako su sve članice te skupine (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska) suglasne da je potrebno “jačati partnerstva sa zemljama sjeverne Afrike i sa zemljama istočnog Mediterana”.

Slovenci uvode policijske punktove: ‘Ne bih se iznenadio da Njemačka ode u tom smjeru’

Nestabilnost

Premijer je na Malti naglasio i kako je državama iz tih regija u posljednjih petnaestak godina “došlo do velike nestabilnosti, pa i disfunkcionalnosti“.

“Zbog toga su tranzitno područje za nezakonite migrante prema Europskoj uniji pa je potrebno jačati institucije u onim državama koje imaju problem funkcioniranja”, smatra Plenković.

Foto: Duje Klaric / CROPIX, Ilustracija

Predlaže i da “snažno čuvanje vanjske šengenske granice Europske unije”.
“Potrebno je primjenjivati sve norme međunarodnog prava, poštovati europsko pravo, naravno i nacionalno pravo i pronaći jedan zajednički odgovor koji bi prisutnost Europske unije u zemljama sjevera Afrike i zemljama istočnog Mediterana, u odnosu na druge globalne aktere koji su također vrlo aktivni, učinio najutjecajnijim”, naglasio je Plenković.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.